Uutiset

Lukuvuoden avajaisissa palkittiin kuusi tiimiä

Viime kevään poikkeustilanteen vaikutus näkyy kaikkien palkittujen tiimien työssä.
President Ilkka Niemelä and AYY chair Olli Kesseli at the Aalto Day One opening ceremony on 1 September 2020
Aalto-yliopiston lukuvuoden virtuaaliset avajaiset pidettiin 1. syyskuuta 2020. Kuvassa rehtori Ilkka Niemelä ja AYY:n puheenjohtaja Olli Kesseli.

Lukuvuoden avajaisten Aalto Day One -tapahtumassa 1. syyskuuta julkistettiin kaksi vaikuttajapalkintoa ja neljä tunnustuspalkintoa, ja rehtori Ilkka Niemelä nimitti Visa Koivusen Aalto-professoriksi.

Palkinnot myönnetään Aalto-yliopiston henkilöstölle lukuvuoden aikana tehdystä erinomaisesta työstä. Yliopiston henkilöstö sai kevään ja kesän aikana ehdottaa palkittavia tiimejä, henkilöitä tai toimintaa palkittavaksi.

Vaikuttajapalkinnot

Opetusvaikuttaja-palkinto Helsinki GSE:lle

Vahvasti opetukseen painottunut Helsinki Graduate School of Economics on ansiokkaasti parantanut yliopistojen välistä opetusyhteistyötä. Myös opiskelijat on otettu mukaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen Helsinki GSE:n tilannehuoneeseen tuottamaan tietoa talouspoliittisen päätöksenteon tueksi koronaviruspandemiassa. Taloustieteen MOOC-kurssit puolestaan tuovat taloustieteen niin lukiolaisten kuin muidenkin kansalaisten saataville. Palkinnon saivat professori Otto Toivanen, koordinaattori Jenni Rytkönen, projektipäällikkö Eero Nurmi ja professori Juuso Välimäki.

Tutkimusvaikuttaja-palkinto koronaviruksen leviämistä ilmateitse tutkivalle ryhmälle

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston COVID-19: the Airborne Transmission Mode -hankkeessa tutkijat selvittävät koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä sisäilmassa. Hanke käynnistettiin ripeästi viime keväänä Aalto-yliopiston apulaisprofessorin Ville Vuorisen aloitteesta, joka myös johti tutkimusryhmää. Intensiivisen tutkimusyhteistyön tulokset on jo huomioitu ennätysmäisen laajasti sekä kansainvälisessä että kotimaan mediassa. Tutkijajoukon työssä tiivistyy erinomaisesti tieteen ja monitieteellisen yhteistyön merkitys yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena.

Tunnustuspalkinnot

Vuoden Aalto-teko on opetuksen ja opiskelijavalintojen siirtäminen etämoodiin

Oppimispalvelut palkittiin opetuksen ja opiskelijavalintojen siirtämisestä etämoodiin viime kevään haastavissa olosuhteissa. Poikkeustilanteen edellyttämiä palveluita ja ohjeistuksia rakennettiin nopeassa aikataulussa ja laajalla yhteistyöllä. Vaikka opetuksen digitaalisia ratkaisuja on rakennettu pitkäjänteisesti, oli täyteen etäopetukseen siirtyminen kuitenkin nopea ja valtava harppaus. Opetuksen jatkuvuus, laadukas oppiminen ja opiskelijavalinnat saatiin turvattua henkilöstön tinkimättömällä työllä. Palkinnon saivat päällikkö Milla Vaisto-Oinonen, erityisasiantuntija Leena Hauhio, palvelupäällikkö Sanna Pihlajaniemi ja erityisasiantuntija Esa Salmio.

Menestyksen mahdollistaja -tunnustukset Covid-19-tiimille ja IT-palveluille

Menestyksen mahdollistaja -tunnustuksella palkittiin kaksi koronapandemian aiheuttaman kriisin ”eturintamassa” erityisen ansiokkaasti työskennellyttä tiimiä:

Kriisin luonteen mukaisesti muodostettu monialainen Covid-19 -tiimi reagoi ja toimi nopeasti. Yhteen hioutunut tiimi loi koko yliopiston laajuisen palvelutoiminnon ja auttoi yhteisöämme sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Palkitussa tiimissä työskentelivät turvallisuuspäällikkö Seija Piiponniemi-Lahti, palvelupäällikkö Tomi Kanerva ja koordinaattorit Antti Leino, Sami Kettunen ja Jonna Saarelma sekä valmiusasiantuntija Katja Paasikivi turvallisuus- ja aulapalveluista; koordinaattori Sari Mykkänen ja erityisasiantuntija Tiina Okkonen työsuojelusta, asiantuntija Eeva Lehtinen viestinnästä sekä tilakoordinaattori Tony Wallius Aalto-yliopistokiinteistöistä.

Suomen hallituksen etätyölinjauksen myötä Aalto-yliopisto siirtyi lähestulkoon kertaheitolla etätyöhön ja -opetukseen. Paitsi kehittynyttä digitaalista infrastruktuuria ja pitkäjänteistä ennakointia, digiloikan onnistuminen ja ydintoimintojen jatkuminen edellyttivät IT-palveluiden henkilöstöltä ripeitä toimia kriittisten järjestelmien kartoittamiseksi sekä rautaista ammattitaitoa käytännön kysymysten ratkaisemisessa. IT-palveluista palkittiin johtaja Christa Winqvist, päällikkö Hannes Päivänsalo, kehityspäällikkö Tommi Saranpää, päällikkö Liisa Länkä, kehityspäällikkö Jyrki Koski, asiantuntija Gilda Paluszewski ja tietoturvapäällikkö Riitta Gröhn.

Yhteisöpalkinto strategiaprosessista vastaavalle tiimille

Aalto-yliopiston uusi strategia valmisteltiin täysin uudella tavalla avoimessa ja kaikki mukaan kutsuvassa prosessissa, johon koko yhteisö henkilöstöstä opiskelijoihin ja sidosryhmiin osallistui lukuisin eri tavoin. Strategiatyöstä tuli kokeileva tutkimusprojekti, jossa keskeistä oli yhdessä tekeminen, mahdollisimman monien erilaisten näkemysten esiin tuominen sekä jokaisen aaltolaisen mahdollisuus keskustella ja vaikuttaa. Tuloksena syntyi kunnianhimoinen ja muuttuvan maailman huomioiva elävä strategia. Yhteisöpalkinnon saivat suunnittelupäällikkö Raili Pönni, erityisasiantuntija Antti Saaristo, kehityspäällikkö Marja Niemi, apulaisprofessori Timo Vuori, sekä opiskelijat Riikka Iivanainen, Lauri Tegel ja Timo Moilanen.

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

 

Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Videot: Mikko Raskinen ja Anna Berg, Aalto-yliopisto

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
An outside student party in the spring on Aalto University campus
Palkitut Julkaistu:

Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun

Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Palkitut Julkaistu:

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.
four band members posing on a small stage in colourful and shiny clothes
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muotisuunnittelija, valokuvaaja ja bändi yhdistivät voimansa ja loivat maagisen kesäutopian

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski ja valokuvaaja Mortti Saarnia, olivat tänä vuonna EMMA-ehdokkaita Suistamon Sähkö -yhtyeen musiikkivideon kanssa.