Uutiset

Lehtori Sanni Heinzmann kielikeskuksesta palkittiin suositusta suomen kielen oppikirjasarjasta

Sanni Heinzmann ja Sonja Gehring saivat Otavan Kirjasäätiön vuoden 2021 oppimateriaalipalkinnon.
Kasvokuvat Sonja Gehringistä ja Sanni Heinzmannista. Kuva: Otavan Kirjasäätiö.
Sonja Gehring on saksan yliopisto-opettaja Helsingin yliopiston kielikeskuksessa. Sanni Heinzmann työskentelee suomen kielen lehtorina Aalto-yliopiston kielikeskuksessa. Kuva: Otavan Kirjasäätiö.

Otavan Kirjasäätiön vuoden 2021 oppimateriaalipalkinto, 15 000 euroa, myönnettiin 8. huhtikuuta Sonja Gehringille ja Sanni Heinzmannille. Heidän laatimansa oppikirjasarja Suomen mestari on noussut maan käytetyimmäksi S2-oppimateriaalisarjaksi. S2-sarja tarkoittaa materiaaleja, jotka on suunnattu suomea toisena kielenään opiskeleville.

Otavan Kirjasäätiö perustelee palkintoa seuraavasti:

”Sonja Gehring ja Sanni Heinzmann uudistivat S2-oppimateriaalikenttää merkittävästi vuonna 2010, jolloin heidän ensimmäinen suomen kielen oppikirjansa Suomen mestari 1 ilmestyi. Suomen mestarista tuli tuhansille suomea toisena kielenään opiskeleville ensikosketus uuteen kieleen. Seuraavien vuosien aikana materiaaliperhe kasvoi kolmella jatko-osalla, ja Suomen mestari nousi nopeasti maan käytetyimmäksi S2-oppimateriaalisarjaksi.

Hyvin pian ensimmäisen osan ilmestymisen jälkeen kävi selväksi, että Gehring ja Heinzmann olivat nostaneet S2-oppimateriaalitarjonnan uudelle tasolle. Suomen mestarin selkeys, täsmällisyys ja perinpohjaisuus saivat välittömästi runsaasti kiitosta sekä opettajilta että opiskelijoilta. Gehring ja Heinzmann olivat selvästi luoneet uuden sukupolven oppimateriaalin.

Gehringillä ja Heinzmannilla on molemmilla pitkä ja monipuolinen tausta suomen kielen opettamisesta aikuisille eri oppilaitoksissa. Tämä kokemus on siirtynyt myös Suomen mestariin. Gehringin ja Heinzmannin vahva pedagoginen osaaminen ja intohimo näkyvätkin materiaalien monipuolisuudessa.

Vuonna 2020 Suomen mestari otti loikan uudelle vuosikymmenelle, kun Gehring ja Heinzmann uudistivat sarjan ensimmäisen osan. Uudistustyössä he kuuntelivat tarkasti opettajilta saamiaan toiveita ja kehittivät Suomen mestarin sisältöjä entistä autenttisempaan ja toiminnallisempaan suuntaan. Samalla painettujen materiaalien rinnalle syntyi myös täysin uusia digitaalisia materiaaleja, joiden avulla sekä opettajan että opiskelijan työ saa esimerkiksi videoiden ja digitaalisten tehtävien myötä uusia ulottuvuuksia.

Gehring ja Heinzmann ovat runsaan vuosikymmenen aikana osoittaneet olevansa oppikirjailijoina parasta A-luokkaa. He ovat kyenneet sekä luomaan uutta että uudistumaan ajan vaatimusten mukaisesti. Gehring ja Heinzmann eivät jätä kiveäkään kääntämättä saavuttaakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kaikesta Gehringin ja Heinzmannin toiminnasta käy selväksi, että he todella välittävät opiskelijoistaan.”

Otavan Kirjasäätiön oppimateriaalipalkinnolla halutaan tukea ja kannustaa laadukkaiden oppimateriaalien sisältöjen kehittämistä ja tekemistä Suomessa. Palkinto on tunnustus merkittävästä saavutuksesta oppimateriaalien tekemisen alueella. Oppimateriaalipalkinto on perustettu vuonna 2012, ja se jaetaan vuosittain. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Suomen mestari 1 -oppikirjan kansikuvassa on hymyilevä pitkähiuksinen vaalea nainen, joka on levittänyt kätensä, taustalla on sinistä taivasta ja vaaleita järviruokojen kukintoja.
Suomen mestari -oppikirjojen kustantaja on Finn Lectura.

Lue lisää oppimateriaalipalkinnosta ja muista vuoden 2021 kirjallisuuspalkinnon saajista Otavan Kirjasäätiön verkkosivuilta.

”Painettujen materiaalien rinnalle syntyi myös täysin uusia digitaalisia materiaaleja, esimerkiksi videoita ja digitaalisia tehtäviä.”

Otavan Kirjasäätiö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.
Koos Zevenhoven ja Sebastian Szyller palkintotilaisuudessa
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun 2023 parhaat väitöskirjat ja diplomityöt on palkittu

Palkittuja väitöskirjoja on Perustieteiden korkeakoulussa tänä vuonna seitsemän. Diplomitöitä palkittiin viisi.
Palkituille jaettavat kukkakimput pöydällä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Celebrating Excellence 2023 – aika juhlistaa ja palkita tutkimussaavutuksia ja parhaita väitöskirjoja

Keskiviikkona 13.maaliskuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden 2023 merkittävimpiä tutkimussaavutuksia ja väitöskirjoja.