Uutiset

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
A portrait of Laureen Mahler.
Photo: Kristina Tsvetkova.

Laureen Mahler etsii selluloosapohjaisista materiaaleista ratkaisuja pakkausteollisuuden kestävyysongelmiin. Väitöstutkimuksessaan hän haluaa myös muuttaa kuluttajien suhtautumista pakkauksiin ja saada heidät näkemään niiden arvon kauniina esineinä kertakäyttökulttuurin sijaan.

”Visuaalisella muotoilulla on iso merkitys siinä, kuinka pakkaus voi jatkaa elämäänsä esineenä. Haluan luoda täysin uudenlaisia pakkauksia, joita katsoessaan ihmiset sanovat: onpa tämä kaunis, kuinka voisin käyttää tätä uudestaan?”, kertoo yhdysvaltalaissaksalainen Mahler, jolla on pitkä tausta visuaalisen muotoilun ja taidegrafiikan tutkimuksen ja opetuksen parissa.

Rakenteena origamitaitokset tarjoavat erinomaisen lähtökohdan pakkausten toiminnallisten vaatimusten täyttämiselle.

”Origamitaitoksiin perustuvat esineet toimivat todella hyvin pakkauksissa, ne ovat hyvin vahvoja ja joustavia. Haluan luoda ja rakentaa täysin uudenlaisia esineitä, jotka vaikuttavat sekä ympäristöön että ihmisten käyttötottumuksiin.”

Mahler tekee väitöstutkimustaan Cellugami-projektissa, jossa muotoilu yhdistyy insinööriosaamiseen, materiaalitieteisiin ja matemaattiseen mallintamiseen. Työssä häntä inspiroivat erityisesti sen käytännön sovellukset.

”Pääsen luomaan ja rakentamaan uusia asioita ja esineitä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Työssäni teoreettinen tutkimus yhdistyy saumattomasti käsillä tekemiseen. Saan käsitellä laboratoriossa erilaisia selluloosapohjaisia materiaaleja ja valmistaa paperia, josta työstän pakkauksia muotoilun keinoin.”

Poikkitieteellinen tekemisen meininki

Yksi syy Mahlerin tohtoriopintoihin Aallossa on se, että hän on jo pitkään arvostanut Aallon taidealojen korkealaatuista tutkimusta, jolla on maailmalla erittäin hyvä maine. Keväällä 2022 Suomeen muuttanut Mahler sai heti kiinni tohtoriopinnoista ja Aallon tohtorikoulutuksen tasosta.

”Täällä opiskelijat laitetaan heti töihin: on paljon kurssitöitä, tapaamisia ja keskusteluja, jotka auttavat meitä etenemään polullamme hyviksi tutkijoiksi. Aalto on avoin yhteisö, jossa ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita toistensa tekemisestä. On hienoa olla osana tällaista tiedon jakamisen ja edistämisen ilmapiiriä.”

Bioinnovaatiokeskuksen tohtorikoulu tarjoaa väitöstutkimukselle poikkitieteellisen ympäristön, jossa on hyvä tekemisen meininki.

”Tapaamme tohtoriopiskelijoiden kesken säännöllisesti, vaihdamme ideoita ja saamme palautetta omaan työhömme. Bioinnovaatiokeskuksen toiminta perustuu paitsi poikkitieteellisiin tutkimusprojekteihin, myös ajatukseen siitä, että teemme kaikki töitä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.”

Mahler on asunut pitkään sekä Yhdysvalloissa että Saksassa ja kokee myös Suomen kodikseen. Berliinin vuosien jälkeen hän arvostaa Helsingissä vallitsevaa avaruuden tuntua.

”Vapaa-ajalla pidän ulkoilusta vaikkapa juoksulenkillä tai kaupungin eri osiin tutustuen. Elokuvat ovat lähellä sydäntäni ja Helsinki on täynnä ihania pieniä elokuvateattereita. Myös musiikki on minulle tärkeää, kuuntelen seitä kaikkiruokaisesti rockista jazziin ja bluesista klassiseen musiikkiin. Täällä on niin paljon levykauppoja, että se on minulle jopa vaarallista!”

Teksti: Marjukka Puolakka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu:

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.