Uutiset

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Kaisla Rahkola

Diplomityössään Rahkola käsittelee kaivosteollisuuden maisemahistoriaa ja maisemavaikutuksia.
Maisema-arkkitehti Kaisla Rahkolan diplomityö sai Lappset-stipendin 2022

Kaivosteollisuus tuottaa sekä virallista teollisuusperintöä että tahatonta ja ristiriitaista kulttuuriperintöä, jota emme ole tarkoittaneet jättää tuleville sukupolville. Kaisla Rahkola tutkii diplomityössään Kemijärven Misi-Raa´assa sijaitsevaa lakkautettua Raajärven rautakaivosta ja sen jälkiteollista maisemaa, joka nivoutuu yhteen luonnon prosessien kanssa.Työssään Rahkola pohtii, miten luontoa ja ympäristöä tuhoavien teollisuuden alojen perintöä ja maisemajälkiä tulisi käsitellä maisema-arkkitehtuurin keinoin.

Lappset-toimikunnan mukaan diplomityön aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä.

”Työ on arvokas ja herättävä keskustelunavaus kaivosteollisuuden maisemavaikutuksista ja ympäristötuhoista. Se korostaa maisema-arkkitehtuurin roolia jälkiteollisen maiseman vaikean kulttuuriperinnön tulkinnassa ja käsittelyssä”, valintaa perustellaan.

Maisema-arkkitehti Kaisla Rahkola sai Lappset-stipendin 2022
Kaisla Rahkola

Rahkola keskittyi työssään kaivosmaiseman kertovuuteen, eli maisemahistorian näkyväksi ja ymmärrettäväksi tekemiseen. Aihetta hän pohjusti maisemahistoriallisen analyysin ja kirjallisuuskatsauksen avulla. Työn suunnitelmaosassa Rahkola hyödynsi kehittämiään narratiivisia menetelmiä: kokemuksen kehystämistä reittien, näkymien ja pysähdyspaikkojen avulla sekä käyttämällä konkreettisia ja symbolisia vihjeitä menneisyydestä. Menetelmiä on mahdollista hyödyntää myös laajemmin maisemahistorian esilletuomisessa.

Lappset-stipendi on palkinto parhaasta maisema-arkkitehtuurin diplomityöstä. Se myönnetään vuosittain Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman ansiokkaan diplomityön tekijälle. Palkinnon suuruus on 2 000 euroa ja sen lahjoittaa Lappset Group Oy.

Työn valvojana toimi professori Ranja Hautamäki ja ohjaajina maisema-arkkitehti Matleena Muhonen ja arkkitehti Maiju Suomi. Työ on tehty osana Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään (IC-98) johtamaa Luonnontuhopuisto-hanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

Rahkolan diplomityö: Menneisyyden jäljet – maisemahistoriallinen kertovuus Misi-Raa'an Luonnontuhopuistossa

Lisätietoja:

Maisema-arkkitehti Kaisla Rahkola
[email protected]
050 917 7334

Professori Ranja Hautamäki 
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
[email protected]
050 523 2207

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Fluffy, colourful design by fashion design graduate Tuuli-Tytti Koivula, Aalto University
Palkitut Julkaistu:

Tuuli-Tytti Koivula voitti pohjoismaisten muotikoulujen Alpha 23 -kilpailun

Muodin pääaineesta valmistunut Tuuli-Tytti Koivula Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta voitti pääpalkinnon Alpha-kilpailussa Kööpenhaminassa, Tanskassa 31. tammikuuta.
Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.