Uutiset

Kryptologian professori Kaisa Nyberg jää eläkkeelle tietotekniikan laitokselta

Kaisa Nyberg on tutkinut tiedon ja kommunikaation turvaamisen matemaattisia menetelmiä aktiivisia hyökkääjiä vastaan.
nyberg_kaisa_1_700_400_fi.jpg

-         Minusta tuli kryptologi Puolustusvoimissa, jossa minulle tarjottiin tutkijan paikkaa matematiikan tohtorina ja dosenttina vuonna 1987. Sain tutkia, julkaista ja käydä konferensseissa, kertoo Kaisa.

Vuonna 1997 Teknilliseen korkeakouluun perustettiin kryptologian professuuri ja Kaisaa kysyttiin jo tuolloin siirtymään professorin tehtäviin. Kaisa halusi kuitenkin ensin saada teollisuuskokemusta Nokialla.

-         Vuonna 1998 siirryin Puolustusvoimista Nokian tutkimuskeskukseen tutkimaan matkapuhelinten salausmenetelmiä osana kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Tuolloin kehitetyt salaustekniset, standardoidut ratkaisut ovatkin tällä hetkellä käytössä miljardeissa matkapuhelinlaitteissa ympäri maailmaa, kertoo Kaisa.

-         Kehitimme yhdessä N. Asokanin, tietoturvaan keskittyneen professorin, kanssa Nokialla myös Bluetooth –laitteille uuden ja ajanmukaisen paritusmenetelmän, ja standardoimme sen yhdessä Microsoftin kryptologien kanssa, lisää Kaisa.

Kaisa siirtyi Aalto-yliopistoon professoriksi vuoden 2005 alussa. Hänen ryhmästään on valmistunut yhteensä kuusi tohtoria, joista viimeisin väitös oli vasta kaksi viikkoa sitten.

-         Eräs urani kohokohta oli aloittaa julkaisutoiminta kryptologian alalla. Näihin julkaisuihin on sittemmin kertynyt  satoja viittauksia. Toinen hieno asia oli saada oma tutkimusryhmä, jota sai ohjata ja jonka toimintaan vaikuttaa.  Ryhmään tuli paljon uutta, hyvää osaamista vuosien varrella ja sen saavuttamat tulokset ovat kansainvälisesti merkittäviä. Jotkut ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat sanoneet tulleensa Aalto-yliopistoon vain kryptografian vuoksi, lisää Kaisa lopuksi.

Vielä kesällä Kaisan ohjattavaksi tulee jatko-opiskelija Italiasta. Kaisa jatkaa myös JUFO-paneelissa ja Post Doc –poolissa. Vapaa-ajan osuus luonnollisesti tulee kasvamaan, joten tutkimuksen lisäksi Kaisa ehtii harrastaa muutakin, kuten hoitaa lapsenlapsiaan ja puutarhaa Inkoon ulkosaaristossa sijaitsevalla mökillään.

Kuvat: Kimmo Järvinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Laura Aalto, photo by Mikko Raskinen.
Yliopisto Julkaistu:

Laura Aalto: On valtavan merkittävää, että tulee nähdyksi ja kuulluksi

"Muistan, miten valtavan iso merkitys oli sillä, että sain mahdollisuuden opettaa. Minuun uskottiin ammattilaisena, ja tulin nähdyksi ja kuulluksi. Onnistuin jännityksestä huolimatta. Tämä organisaatio näki minun potentiaalini."
Aalto University students walking at campus on summer
Opinnot Julkaistu:

CoDaS Master's Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) - hakuaikaa 19.1. asti

CoDaS on viiden eurooppalaisen yliopiston yhteinen kansainvälinen maisteriohjelma.
Aalto_University_Strategy_images_Dec19_photo_by_Aleksi_Poutanen_J1A4713.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston tehoelektroniikan koulutus auttaa ABB:n työntekijöitä valmistautumaan vihreään siirtymään

Aalto on jo pitkään auttanut ABB:tä varmistamaan henkilöstönsä kyvykkyyksien jatkuvan kehittämisen.
Kuva Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen K.-kerroksen seinän pyöreistä istuinaukoista. Opiskelijoita istumassa ja kävelemässä.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aalto Thesis Database käytettävissä myös Oppimiskeskuksen ulkopuolella

Aalto-opiskelijoille ja henkilökunnalle laajennettu pääsy sähköisenä arkistoituihin opinnäytteisiin.