Uutiset

Kryptologian professori Kaisa Nyberg jää eläkkeelle tietotekniikan laitokselta

Kaisa Nyberg on tutkinut tiedon ja kommunikaation turvaamisen matemaattisia menetelmiä aktiivisia hyökkääjiä vastaan.
nyberg_kaisa_1_700_400_fi.jpg

-         Minusta tuli kryptologi Puolustusvoimissa, jossa minulle tarjottiin tutkijan paikkaa matematiikan tohtorina ja dosenttina vuonna 1987. Sain tutkia, julkaista ja käydä konferensseissa, kertoo Kaisa.

Vuonna 1997 Teknilliseen korkeakouluun perustettiin kryptologian professuuri ja Kaisaa kysyttiin jo tuolloin siirtymään professorin tehtäviin. Kaisa halusi kuitenkin ensin saada teollisuuskokemusta Nokialla.

-         Vuonna 1998 siirryin Puolustusvoimista Nokian tutkimuskeskukseen tutkimaan matkapuhelinten salausmenetelmiä osana kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Tuolloin kehitetyt salaustekniset, standardoidut ratkaisut ovatkin tällä hetkellä käytössä miljardeissa matkapuhelinlaitteissa ympäri maailmaa, kertoo Kaisa.

-         Kehitimme yhdessä N. Asokanin, tietoturvaan keskittyneen professorin, kanssa Nokialla myös Bluetooth –laitteille uuden ja ajanmukaisen paritusmenetelmän, ja standardoimme sen yhdessä Microsoftin kryptologien kanssa, lisää Kaisa.

Kaisa siirtyi Aalto-yliopistoon professoriksi vuoden 2005 alussa. Hänen ryhmästään on valmistunut yhteensä kuusi tohtoria, joista viimeisin väitös oli vasta kaksi viikkoa sitten.

-         Eräs urani kohokohta oli aloittaa julkaisutoiminta kryptologian alalla. Näihin julkaisuihin on sittemmin kertynyt  satoja viittauksia. Toinen hieno asia oli saada oma tutkimusryhmä, jota sai ohjata ja jonka toimintaan vaikuttaa.  Ryhmään tuli paljon uutta, hyvää osaamista vuosien varrella ja sen saavuttamat tulokset ovat kansainvälisesti merkittäviä. Jotkut ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat sanoneet tulleensa Aalto-yliopistoon vain kryptografian vuoksi, lisää Kaisa lopuksi.

Vielä kesällä Kaisan ohjattavaksi tulee jatko-opiskelija Italiasta. Kaisa jatkaa myös JUFO-paneelissa ja Post Doc –poolissa. Vapaa-ajan osuus luonnollisesti tulee kasvamaan, joten tutkimuksen lisäksi Kaisa ehtii harrastaa muutakin, kuten hoitaa lapsenlapsiaan ja puutarhaa Inkoon ulkosaaristossa sijaitsevalla mökillään.

Kuvat: Kimmo Järvinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä 2024.