Uutiset

Kryptologian professori Kaisa Nyberg jää eläkkeelle tietotekniikan laitokselta

Kaisa Nyberg on tutkinut tiedon ja kommunikaation turvaamisen matemaattisia menetelmiä aktiivisia hyökkääjiä vastaan.
nyberg_kaisa_1_700_400_fi.jpg

-         Minusta tuli kryptologi Puolustusvoimissa, jossa minulle tarjottiin tutkijan paikkaa matematiikan tohtorina ja dosenttina vuonna 1987. Sain tutkia, julkaista ja käydä konferensseissa, kertoo Kaisa.

Vuonna 1997 Teknilliseen korkeakouluun perustettiin kryptologian professuuri ja Kaisaa kysyttiin jo tuolloin siirtymään professorin tehtäviin. Kaisa halusi kuitenkin ensin saada teollisuuskokemusta Nokialla.

-         Vuonna 1998 siirryin Puolustusvoimista Nokian tutkimuskeskukseen tutkimaan matkapuhelinten salausmenetelmiä osana kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Tuolloin kehitetyt salaustekniset, standardoidut ratkaisut ovatkin tällä hetkellä käytössä miljardeissa matkapuhelinlaitteissa ympäri maailmaa, kertoo Kaisa.

-         Kehitimme yhdessä N. Asokanin, tietoturvaan keskittyneen professorin, kanssa Nokialla myös Bluetooth –laitteille uuden ja ajanmukaisen paritusmenetelmän, ja standardoimme sen yhdessä Microsoftin kryptologien kanssa, lisää Kaisa.

Kaisa siirtyi Aalto-yliopistoon professoriksi vuoden 2005 alussa. Hänen ryhmästään on valmistunut yhteensä kuusi tohtoria, joista viimeisin väitös oli vasta kaksi viikkoa sitten.

-         Eräs urani kohokohta oli aloittaa julkaisutoiminta kryptologian alalla. Näihin julkaisuihin on sittemmin kertynyt  satoja viittauksia. Toinen hieno asia oli saada oma tutkimusryhmä, jota sai ohjata ja jonka toimintaan vaikuttaa.  Ryhmään tuli paljon uutta, hyvää osaamista vuosien varrella ja sen saavuttamat tulokset ovat kansainvälisesti merkittäviä. Jotkut ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat sanoneet tulleensa Aalto-yliopistoon vain kryptografian vuoksi, lisää Kaisa lopuksi.

Vielä kesällä Kaisan ohjattavaksi tulee jatko-opiskelija Italiasta. Kaisa jatkaa myös JUFO-paneelissa ja Post Doc –poolissa. Vapaa-ajan osuus luonnollisesti tulee kasvamaan, joten tutkimuksen lisäksi Kaisa ehtii harrastaa muutakin, kuten hoitaa lapsenlapsiaan ja puutarhaa Inkoon ulkosaaristossa sijaitsevalla mökillään.

Kuvat: Kimmo Järvinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
Inside Artist team pitching at Art & Tech Final 2023
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa myönnettiin tukea viidelle luovan alan projektille

Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa jaettiin viidelle tiimille yhteensä 60 000 euroa ja mahdollisuuksia hyödyntää Aalto Studios infraa. Voittajien projekteissa yhdistetään taidetta ja teknologiaa uraauurtavilla tavoilla.
Aalto University
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä 2022–2023 Insinööritieteiden korkeakoulussa

Dekaani Gary Marquis on nimittänyt kuusi uutta professoria 1.6.2022–31.5.2023 välisenä aikana.
Aalto University Väre building pictured in spring time.
Yhteistyö Julkaistu: