Uutiset

Kryptologian professori Kaisa Nyberg jää eläkkeelle tietotekniikan laitokselta

Kaisa Nyberg on tutkinut tiedon ja kommunikaation turvaamisen matemaattisia menetelmiä aktiivisia hyökkääjiä vastaan.
nyberg_kaisa_1_700_400_fi.jpg

-         Minusta tuli kryptologi Puolustusvoimissa, jossa minulle tarjottiin tutkijan paikkaa matematiikan tohtorina ja dosenttina vuonna 1987. Sain tutkia, julkaista ja käydä konferensseissa, kertoo Kaisa.

Vuonna 1997 Teknilliseen korkeakouluun perustettiin kryptologian professuuri ja Kaisaa kysyttiin jo tuolloin siirtymään professorin tehtäviin. Kaisa halusi kuitenkin ensin saada teollisuuskokemusta Nokialla.

-         Vuonna 1998 siirryin Puolustusvoimista Nokian tutkimuskeskukseen tutkimaan matkapuhelinten salausmenetelmiä osana kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Tuolloin kehitetyt salaustekniset, standardoidut ratkaisut ovatkin tällä hetkellä käytössä miljardeissa matkapuhelinlaitteissa ympäri maailmaa, kertoo Kaisa.

-         Kehitimme yhdessä N. Asokanin, tietoturvaan keskittyneen professorin, kanssa Nokialla myös Bluetooth –laitteille uuden ja ajanmukaisen paritusmenetelmän, ja standardoimme sen yhdessä Microsoftin kryptologien kanssa, lisää Kaisa.

Kaisa siirtyi Aalto-yliopistoon professoriksi vuoden 2005 alussa. Hänen ryhmästään on valmistunut yhteensä kuusi tohtoria, joista viimeisin väitös oli vasta kaksi viikkoa sitten.

-         Eräs urani kohokohta oli aloittaa julkaisutoiminta kryptologian alalla. Näihin julkaisuihin on sittemmin kertynyt  satoja viittauksia. Toinen hieno asia oli saada oma tutkimusryhmä, jota sai ohjata ja jonka toimintaan vaikuttaa.  Ryhmään tuli paljon uutta, hyvää osaamista vuosien varrella ja sen saavuttamat tulokset ovat kansainvälisesti merkittäviä. Jotkut ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat sanoneet tulleensa Aalto-yliopistoon vain kryptografian vuoksi, lisää Kaisa lopuksi.

Vielä kesällä Kaisan ohjattavaksi tulee jatko-opiskelija Italiasta. Kaisa jatkaa myös JUFO-paneelissa ja Post Doc –poolissa. Vapaa-ajan osuus luonnollisesti tulee kasvamaan, joten tutkimuksen lisäksi Kaisa ehtii harrastaa muutakin, kuten hoitaa lapsenlapsiaan ja puutarhaa Inkoon ulkosaaristossa sijaitsevalla mökillään.

Kuvat: Kimmo Järvinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Nimitykset Julkaistu:

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.
People with laptops having a meeting around a table.
Opinnot Julkaistu:

Aallon uusi First time manager -koulutus tarjoaa kattavat eväät aloittelevalle esihenkilölle

Koulutus pureutuu siihen, millaisia asioita ensimmäistä kertaa vastuutehtävässä työskentelevän henkilön tulisi osata.
Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hintoja kampuksella alennetaan

Sähköautojen lataushintaa Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä tarkistetaan 30.1.2023 alkaen.