Uutiset

Kokeiluja matematiikan ja taiteen maailmoissa

Shapes in Action on kirja kaikille tieteidenvälisestä tutkimuksesta ja opetuksesta kiinnostuneille.
Kirsi Peltonen & Taneli Luotoniemi (Eds.): Shapes in Action

Aalto Math&Arts on jo vuosikymmenen ajan tuonut yhteen opiskelijoita ja opettajia ihmettelemään matematiikan ja taiteiden, muotoilun ja arkkitehtuurin välisiä yhteyksiä. Kyseessä on kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille avoin sivuaine, joka ei vaadi pohjaopintoja sen enempää matematiikan kuin taiteenkaan puolelta. 

Shapes in Action on uutuuskirja, joka kuvaa oivalluksia ja haasteita, joita tieteidenvälisen tutkimuksen ja koulutuksen arjessa on tullut vastaan. Se tarjoilee innostavia huomioita, kiinnostavaa tietoa ja totuudenmukaisia kokemuksia.

Shapes in Action -aukeama.

Artikkelikokoelma on jaettu osiin, joissa käsitellään Aalto Math&Artsin syntyä ja kehitystä, yhteisen kielen etsimistä käsin tekemisen avulla, teknologiaa taiteen ja matematiikan rajapinnoilla, koulutusta ja opetusta sekä yhteiskuntaan ja kulttuuriin vaikuttamista myös yliopiston ulkopuolella. Jokainen artikkeli tuokin esiin palan matematiikan ja taiteen yhteenliittymistä.

Kirjan ovat toimittaneet Kirsi Peltonen ja Taneli Luotoniemi. Molemmat opettavat Aalto Math&Arts -kursseilla. Peltosen ja Luotoniemen lisäksi englanninkieliseen kirjaan ovat kirjoittaneet Marika Ahlavuo, Junfeng Ding, Paul Gailiunas, Paula Havaste, Markus Holste, Hannu Hyyppä, Laura Isoniemi, Reetta Kalajo, Kaisa Kangas, Riikka Kangaslampi, Hanne Kekkonen, Matti Kurkela, Tiina Laurila, Petteri Mäkiniemi, Mikko Myllykoski, Martti Raevaara, Markus Rissanen, Marco Rodriguez, Yuzhou Tong, Juho-Pekka Virtanen ja Jeff Weeks.  

Kirjan kuvituksena nähdään oppilaiden Aalto Math&Arts -kursseilla tekemiä teoksia. Teoksia on ollut esillä niin Espoon kulttuurikeskuksessa, Aalto-yliopiston tiloissa kuin Heurekassakin. Visualisoinnit, teosten rakentaminen ja käsin tekeminen voivat auttaa usein vaikeina ja abstrakteina pidettyjen matemaattisten ilmiöiden oivaltamisessa, ja ne auttavat myös yhteisen kielen etsimisessä opinto- ja työtaustoiltaan vaihtelevien ihmisten kesken. 

Shapes in Action -aukeama.

Niin Aalto Math&Arts kuin Shapes in Action ovat erinomaisia esimerkkejä Aalto-yliopiston tieteidenvälisestä työstä, jonka vaikutus ulottuu pitkälle yliopistojen seinien ulkopuolelle. 

Aalto ARTS Booksin julkaisemaa kirjaa on saatavilla Aalto University Shopista Otaniemestä ja sen verkkokaupasta. Painetun kirjan lisäksi kirja on saatavilla pian myös sähköisenä versiona. 

Shapes in Action: Interdisciplinary views on Mathematics together with Arts, Design and Architecture at Aalto University
Kirsi Peltonen & Taneli Luotoniemi (toim.)
Aalto ARTS Books, 2023
328 sivua, nidottu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Pitkähiuksinen nainen hymyilee kameralle, taustalla punaista kangasta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden nuori maisema-arkkitehti 2024 on Aada Taipale

Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman tuominen maisema-arkkitehtuuriin.