Uutiset

Kestävämpää innovointia ja muotoilua etsimässä

Teollinen muotoilija, akatemiatutkija Andrea Botero Cabrera on kiinnostunut epätavanomaisista tiloista, joissa innovointia ja muotoilua syntyy, mutta jota ei tunnisteta sellaiseksi.
Andrea Botero Cabrera, kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Tänä kesänä Andrea Botero Cabrera sai lottovoiton: hän sai Suomen Akatemialta kilpaillun rahoituksen viideksi vuodeksi tutkimukselleen ‘From the lab and the studio, to the garden, the forests and back’ (Laboratoriosta ja studiosta puutarhaan, metsiin ja takaisin). Akatemiatutkijana hän keskittyy syyskuusta alkaen siihen, miten innovointia ja muotoilua tapahtuu odottamattomissa tiloissa ja paikoissa, yrittäen löytää niiden globaalisti yhteisiä piirteitä ja eroavaisuuksia.

Kolumbiasta kotoisin oleva teollinen muotoilija Botero Cabrera kertoo olevansa muotoilijana koulutettu hyvin eurooppalaisella tavalla. Häntä kiinnostaa, miten ja millä tavoin muotoilua syntyy laboratorioiden ja studioiden ulkopuolella. Hän lähestyy asiaa käytännön esimerkkien kautta Suomessa, Keniassa ja Kolumbiassa.

”Keskityn epätavanomaisiin tiloihin, joissa innovaatioita ja yhteistyötä tapahtuu, mutta joita ei tunnusteta sellaisiksi. Haluan tutkia arkipäiväisempiä erilaisen kokeilun paikkoja ja tuoda mukaan myös uusia tiloja. Menetelmäni on tarkastella miten toiminta tapahtuu, mutta myös puuttua ja fasilitoida."

Suomen Akatemian mukaan Botero Cabreran tutkimus on erittäin omaperäinen ja sillä on ”huomattava vaikutus akateemiseen maailmaan ja koko yhteiskuntaan. Se antaa äänen tällä hetkellä tunnistamattomille sosiaalis-kulttuurisille käytännöille, normeille ja vakaumuksille."

Taustalla ilmastokriisi

Botero Cabreran tutkimustyön taustalla on halu muuttaa maailmaa, edes pienessä mittakaavassa.

"Ajatukseni on, että jos meidän pitäisi mahdollistaa jotakin, jota ei vielä ole eikä ole ollut olemassa, meidän on onnistuttava tässä seuraavien kahden vuosikymmenen aikana. Emme voi jatkaa kuten tähän asti. Meidän on tulevaisuudessa myös muutettava monia jo tehtyjä asioita – yhdessä. Asioita voidaan tehdä monella tapaa, mutta meidän on löydettävä tapoja tehdä niitä yhdessä."

Botero Cabreran tutkimus on yhdistelmä asioita, joita hän on tehnyt aiemmin. "Yritin koota kaikki hullu ideat yhteen", hän naurahtaa.

Väitöstyössään hän keskittyi muotoilun tilaan, jota hän kutsuu 'mahdollisuuksien tilaksi'.

"Työskentelen paljon sen parissa, kuinka voin auttaa yhteisöjä näkemään tilan – se ei ole selvää ihmisille. He ajattelevat usein, että heidän on tehtävä näin tai noin, käytettävä ja ostettava tiettyjä tuotteita tietyiltä yrityksiltä ja niin edelleen. Kun työskentelemme yhdessä, he tajuavat sen olevan vain heidän oma ajatuksensa."

Botero Cabrera haluaa auttaa erilaisia sidosryhmiä ymmärtämään, mikä on muotoilun tila ja kuinka ottaa se haltuun ja löytää sen mahdollisuudet.

Asioita voidaan tehdä monella tapaa, mutta meidän on löydettävä tapoja tehdä niitä yhdessä."

Andrea Botero Cabrera

Kohti oikeudenmukaisempia innovaatioprosesseja

Yksi tutkimuskohteista on kestovaipat: Botero Cabrera tarkastelee niiden materiaalisuunnittelua ja käytäntöjä. Kyse on naisten tietämyksen, ompelukoneiden käytön ja muiden vastaavien asioiden roolista kestovaippojen käytön elvyttämisessä, ja miten tämä osaltaan muuttaa perheiden tapaa hoitaa kakkajätettä.

Muut tutkimuskohteet ovat erilaisia siinä, että ne eivät ole länsimaisia ​​moderneja konsepteja, vaan edustavat muotoilua ei sen ilmeisimmissä ympäristöissä. Yksi kohde on Keniassa, toinen Kolumbiassa ja kolmas tutkimusmetsässä Suomessa. Andrea Botero Cabrera haluaa kaivautua syvälle erilaisiin kohteisiin saadakseen selville, miten innovaatioita ja muotoilua näissä paikoissa syntyy ja millaisilla toimintatavoilla.

Hänen perimmäinen tavoitteensa on löytää oikeudenmukaisempia innovaatioprosesseja. Työssä yhdistyvät muotoilututkimus, tiede- ja teknologiaopinnot sekä innovaatiotutkimukset. Botero Cabrera toimii näiden väliin jäävällä harmaalla alueella yrittäen löytää punaisen langan kohteiden välillä.

"Uskon, että kaikki innovaatioprosessit ovat kollektiivisia", hän sanoo.

Tutkimuskohteet ja alueet näyttävät ensi silmäyksellä olevan varsin kaukana toisistaan. Mutta Botero Cabreran idea on, että niiden yhdistäminen saattaa tuoda esiin vähemmän kuultuja ääniä käsitykseemme innovaatioista ja muotoilusta. Hänen mielestään meidän on ymmärrettävä innovointi ja muotoilu moniarvoisemmin. Tutkimuksessa yhdistetään myös globaalin pohjoisen ja etelän ongelmat luomalla vuoropuhelu niiden välille.

Suomesta uusi kotimaa

Andrea Botero Cabrera tuli Suomeen opiskelemaan maisterin tutkintoa Taideteollisessa korkeakoulussa. Valmistuttuaan vuonna 1999 hän palasi Kolumbiaan, mutta palasi Suomeen jälleen jatko-opiskelijana.

Sitten 'elämä tapahtui': hän sai lapsia ja suomalaisen aviomiehen ja päätti opintonsa vuonna 2013. Niinpä hän jäi Suomeen. Työskenneltyään post doc -tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston digitaalisten tutkimusinfrastruktuurien projektissa hän palasi viime vuonna Aaltoon.

Valitessaan nuorena opiskelijana opiskelukohdettaan hän ajatteli, että Suomi on osa Skandinaviaa, ja skandinaavinen muotoilu kiinnostaa häntä.

"Arvostan suuresti suomalaista järjestelmää ja kaikkea sekä täkäläistä tapaa työskennellä. Ihailen suomalaisuutta ja suomalaisia, heidän juurevuuttaan ja itsepäisyyttään sekä rauhallisuutta ja ystävällisyyttä. Se on vakaa perusta, mikä on hyvä asia tässä järisevässä ja muuttuvassa maailmassa. Mutta välillä se myös turhauttaa minua."

Akatemian rahoitus alkaa syyskuussa ja Botero Cabrera aikoo tehdä tutkimukseen liittyvät matkaosuudet kahden ensimmäisen vuoden aikana. Hän on jo tunnistanut joitain projekteja Kolumbiassa sekä yhteistyötä Australiassa, missä hänellä on samanlaisten aiheiden parissa työskenteleviä työtovereita.

Projektin lopussa on luvassa kirja sekä useita artikkeleita. Tutkija aikoo myös tehdä installaatioita keskustellakseen havainnoistaan ​​erilaisten ihmisten kanssa.

Andrea Botero Cabrera sai kesällä myös H2020-apurahan tutkimukselleen, mikä saa hänet nauramaan olevansa oman menestyksensä uhri. Mutta onnekas sellainen.

***

Teollinen muotoilija Andrea Botero Cabrera

  • Teollisen muotoilun kandidaatti (Universidad Nacional de Colombia)
  • Maisteri, tuote- ja strateginen muotoilu (Taideteollinen korkeakoulu)
  • Taiteiden tohtori 2013 (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, median laitos)
  • Akatemiatutkija 1.9.2019- (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos)

Harrastukset: "Rakastan lukemista, piirtämistä ja maalaamista. Pidän myös puutarhanhoidosta, mutta olen siinä erittäin huono. Haluan kehittyä siinä.”

Andrea Botero Cabrera

Andrea Botero Cabrera

Research Fellow
A803 Dept. Design
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Riikka Mäkikoskela
Nimitykset Julkaistu:

Taiteen tohtori Riikka Mäkikoskela nimitetty radikaalin luovuuden vetäjäksi Aallossa

Luovuus on tärkeä kyvykkyys, kun koulutamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja uudistamme yhteiskuntaa. Radikaalin luovuuden kulttuuri pohjautuu siihen, että opimme jatkuvasti uutta tutkimalla, kokeilemalla ja epäonnistumisten kautta.
Visio
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto perustavat hautomon edistämään puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja

Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto perustavat uuden Urban Tech Helsinki -hautomon helsinkiläisille startup-yrityksille.
Antibodies
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat valjastivat hiivat valmistamaan vasta-aineita – turvallinen ja edullinen menetelmä voi auttaa sairauksien kukistamisessa

Uudessa menetelmässä hiivaa käytetään SARS-CoV-2-viruksen ja muiden virusten vasta-aineiden kasvattamisessa.
CO-ACT
Opinnot Julkaistu:

Koe: Muutos -kurssi rauhan ja yhteisymmärryksen asialla

Koe: Muutos -kurssilla paneuduttiin keväällä 2021 designaktivismiin, rauhanprosesseihin ja yhteisymmäryksen syntymiseen.