Uutiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Kirsti Tamminen

Kulutettuani Kauppakorkean tuoleja kahden tutkinnon verran katsoin aiheelliseksi antaa hiukan ”tuolirahaa” seuraaville sukupolville.
Kirsti Tamminen
Kirsti Tamminen

Minun tarinani

Kauppakorkeakoulu oli minulle selkeä valinta opinahjoksi. Opinto-ohjaajani ehdotti minulle hammaslääketieteen opintoja, mutta ne eivät minua kiinnostaneet.

Aloitin kirjeenvaihtajan tutkinnon 1960-luvulla. Tuolloin ei tunnettu opintorahaa, joten työssäkäynti opintojen ohella oli tavanomaista.

Kauppakorkeakoulun kieltenopetus oli todella laadukasta, ja sisällytinkin kirjeenvaihtajan tutkintoon ylimääräisinä kielinä ranskan ja espanjan. Viikoittainen luentotuntimääräni nousi yli neljäänkymmeneen, joten aikaa opiskelijarientoihin työssäkäynnin ohella ei juuri ollut. Polin Pokkamonttu ehti kuitenkin tulla tutuksi.

Kirjeenvaihtajatutkinto opetti muodollisen ja tarkkaan säännellyn kirjallisen ilmaisutyylin. Nykyajan puolihuolimaton tyyli, jota sähköposteissakin käytetään, tuntuu minusta edelleen vieraalta ja siihen tottuminen on ollut vaikeaa.

60-luku oli niukkuuden aikaa. Ylioppilaskunta tarjosi mahdollisuuden kulutusmenojen pienentämiseksi. KY:llä oli ompelukone, jota lainattiin maksutta ”ompelutaitoisille neitosille”. Laina-aika oli muistikuvani mukaan 5 vuorokautta. Valmisvaatteet olivat tuolloin kalliita, joten jos garderoobini tarvitsi täydennystä, matkustin bussilla ompelukone kainalossa KY:ltä opiskelijaboxiini.

70-luvulla aloitin kandiopinnot - jälleen työn ohella. Silmiini osui otsake ”Markassa on miljoonan alku”. Ajatus kutkutti. Muistin Jaakko Hongon sanat liiketaloustieteen luennoilta ”ei kaikkia munia samaan koriin”.  Tuohon markka-aikaan sijoitustietoa ja -kirjallisuutta oli hyvin niukalti tarjolla. Yksityissijoittajille ei juuri nimeksikään. Olemattomin tiedoin laadin ensimmäisen sijoitussuunnitelmani, joka yksinkertaisuudessaan oli: sijoitan eri toimialoille ja valitsen kultakin toimialalta parhaan yrityksen. Kävi ilmi, että muutakin olisi pitänyt ottaa huomioon.

Kirsti Tamminen hippamekossaan vuonna 1964.
Kirsti Tamminen itse tekemässään hippamekossa vuonna 1964.

Avasin arvo-osuustilin, jolle siirsin vaatimattoman summan. Aloin käydä kauppaa. Hankin New Yorkin matkoillani sijoituskirjallisuutta ja aloin omatoimisesti lisätä tietomäärääni. Liityin Helsingin Osakesäästäjiin ja menin toimintaan mukaan. Sain keskustelukumppaneita. Toiminnastani osakesäästäjissä minulle myönnettiin Hopeinen ansiomerkki.

Vaihdoin välittäjän Nordnetiin, joka tarjosi pienimuotoista koulutusta. Tutustuin Inderesin analyyseihin, joihin olen tukeutunut sijoituspäätöksiä tehdessäni. Inderes on vuosien varrella kasvanut ja kehittynyt, ja on nyt First North -listattu yhtiö.

Sijoittaminen tuli siis yllättävänä sivujuonteena mukaan matkalle. Se ei kuulunut opintosuunnitelmaani. Sivuraide on ollut kaikkine yllätyksineen antava ja mielenkiintoinen -myös negatiivisine puolineen. Olisin valmis kulkemaan polun uudelleen.

Nyt eläkepäivinäni seuraan markkinoita ja käyn harvakseltaan kauppaa kutistetulla salkullani.

Toimin tällä hetkellä mieheni omaishoitajana, joten aikaa muihin harrastuksiin ei juuri ole. Aiemmin matkustimme mieheni kanssa paljon, mutta viime aikoina korona on estänyt tämän harrastuksen.

Ekonomien ja Kauppakorkeakoulun tilaisuuksissa olen pyrkinyt käymään säännöllisesti. Esimerkiksi viime vuonna järjestetyt Better Business -Better Society -seminaarit ovat olleet aihepiireiltään todella mielenkiintoisia. Olen kiinnostunut ajan ilmiöistä ja haluan oppia uusia asioita. On myös hauska tavata muita alumneja.

Kulutettuani Kauppakorkean tuoleja kahden tutkinnon verran katsoin aiheelliseksi antaa hiukan ”tuolirahaa” seuraaville sukupolville.

Kirsti Tamminen

alumni, nimikkotuolilahjoittaja

Kaunis kiitos sekä lahjoituksestasi että tarinasi jakamisesta Kirsti!

Lue lisää lahjoittamisesta

Kauppakorkeakoulun rakennus ulkoa kuvattuna

Lahjoittajaterveiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajien tervehdyksiä Kauppakorkeakoululle.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Neljä henkilöä poseeraamassa. Ylärivi vasen: sisällä, valkoinen kauluspaita. Oikea: harmaa asu. Alarivi vasen: sininen puku, solmio. Oikea: ulkona, talvivaatteet.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neljä uutta professoria nimitettiin Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessori Katja Tähtinen sekä apulaisprofessorit Jan Akmal, Magda Posani ja Jenni Partanen nimitettiin professorien urapolulle elo-lokakuussa 2024.
Kaksi miestä seisoo kuvan keskellä. Toinen osoittaa kuvaajan suuntaan. Molemmilla käsissä värikkäät esittee. Taustalla näkyy ihmisiä ja roll-upeja.
Yhteistyö Julkaistu:

Vaikea taloustilanne korostaa verkostoitumisen merkitystä työnhaussa

Aalto-yliopiston suurin rekrytointitapahtuma Aalto Talent Expo kokosi yhteen 90 työnantajaa ja tuhansia opiskelijoita.
Ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Elina Valtonen: ”Opiskele laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa”

Taloustieteen pääaineesta valmistunut Suomen ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen toimisi samoin nyt kuin toimi 20 vuotta sitten opiskellessaan: hän opiskelisi laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa, ja menisi myös rohkeasti epämukavuusalueelle, sillä siellä oppii eniten.
Emily Johnson in Learning Centre wearing student cap and her company's college shirt.
Opinnot Julkaistu:

Alumni Emily Johnson työskentelee yhteisön osallistamisen parissa - aiheen, joka johdatti hänet valitsemaan maisteriohjelman Aallossa

Emily Johnson haki Aalto-yliopistoon kuultuaan, että senhetkinen Spatial Planning and Transportation Engineering -maisteriohjelman johtaja oli erikoistunut juuri hänen kiinnostuksenkohteeseensa. Maisteriopinnoissaan hän halusi oppia taitoja yhteisön osallistamiseen suunnittelu- ja kaavoitusprosesseissa. Valmistuttuaan hän on työskennellyt yrityksessä, joka tarjoaa suunnittelijoille yhteisön osallistamiseen tarkoitettua alustaa.