Uutiset

Kampus astuu uuteen aikaan

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja Kauppakorkeakoulu saavat käyttöönsä uudet ja nykyaikaiset tilat.
Väre aula arkkitehtuurikuva Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto
Väreen aulan portaat vievät pajakerrokseen. Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto

Otaniemen ydintä lähes kolmen vuoden ajan hallinnut suuri työmaa on syyskuussa 2018 kuoriutunut aidoistaan. Suurin osa upouudesta rakennuskokonaisuudesta on otettu käyttöön, ja viimeisetkin tilat saadaan valmiiksi vuodenvaihteessa.

Uudessa korttelissa on kolme kiinteästi toisiinsa yhteydessä olevaa rakennusta: Väre, Kauppakorkeakoulu ja kauppakeskus A Bloc, jonka yhteydessä on myös Aalto-yliopiston metroaseman sisäänkäynti. Kaikilla on omat pääsisäänkäynnit ja osoitteet.

Alvar Aallon merkkirakennukset saivat uuden naapurin

Punatiilinen nelikerroksinen rakennuskokonaisuus istuu mainiosti Otaniemen ilmeeseen ja arkkitehtuuriin. Se koostuu suorakaiteen muotoisista moduuleista, jotka mukailevat tarkasti vieressä sijaitsevien Alvar Aallon merkkirakennusten, Kandidaattikeskuksen ja Harald Herlin -oppimiskeskuksen, linjoja.

Kampuksen ytimestä järjestettiin vuosina 2012–2013 kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Verstas Arkkitehtien ehdotus. Suunnitelmaa luonnehdittiin raikkaaksi, selkeäksi ja erottuvaksi.

Yksi voittotyön vahvuuksista oli tilojen joustavuus tarpeiden ja tilaratkaisujen muuttuessa. Jo kilpailuohjelmassa korostettiin käyttäjälähtöisyyttä ja kestävää kehitystä. Aurinkopaneelit ja maalämpö tuottavatkin nyt energian lähes koko rakennukseen.

Uusista rakennuksista ensimmäisenä avautui metroaseman sisäänkäynnin viereen kauppakeskus A Bloc. Se tarjoaa alueella liikkuville monipuolisia palveluja, kuten kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja liikuntatiloja.

Aalto-yliopiston ensimmäinen oma kauppa aloitti toimintansa elokuussa 2018. Aalto University Shopista löytyy niin yliopiston julkaisuja kuin opiskelijoiden suunnittelemia tuotteita.

Uusissa rakennuksissa on myös lukuisia julkisia taideteoksia, jotka on hankittu Aalto-yliopiston noudattaman taiteen prosenttiperiaatteen mukaisesti. Kaikilla taiteilijoilla on yhteys yliopistoon opiskelun tai työnteon kautta. Galleria- ja näyttelytilojen vaihtuvissa näyttelyissä on myös esillä opiskelijoiden luomaa taidetta.

Kauppakorkeakoulun uusi rakennus syyskuussa 2018 Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen osoitteeksi tulee Ekonominaukio 1. Espoon kaupunki on nimennyt Kauppakorkeakoulun edustalla olevan aukion Ekonominaukioksi Aaltoyliopiston aloitteesta. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Koko yhteisö osallistunut tilojen suunnitteluun 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uudisrakennus Väre avautui syyskuussa 2018. Rakennuksessa on työpajoja, studioita, pienryhmähuoneita, opetus- ja toimistotiloja, tiloja itsenäiseen työskentelyyn sekä paikkoja oleskeluun ja kohtaamisiin. 

Väreen pääovelta avautuu avara sisääntuloaula. Leveät puiset portaat johtavat työpajojen toimintaa kuhisevaan maailmaan, joissa työskentelyä voi seurata lasiseinien lävitse. 

Valtaosa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toiminnasta sijaitsi vuosikymmenten ajan Helsingin Arabiassa entisessä tehdaskiinteistössä. 

– Otaniemeen siirtymistä ja uudisrakennushanketta valmisteltiin huolella koko yhteisön voimin, ja olemme halunneet varmistaa tilojen loppukäyttäjien näkemysten huomioimisen, kertoo projektipäällikkö Sari Dhima

– Olemme pitäneet vuodesta 2012 lähtien parikymmentä käyttäjätyöpajaa, joissa opiskelijat, henkilöstö ja yhteistyökumppanimme ovat saaneet kertoa uusiin tiloihin liittyviä toiveitaan. 

Suunnittelijan opittava myös konkretiaa 

Taide- ja suunnittelualojen opetus vaatii paljon fyysistä tilaa, ja sitä tarjotaan uudessa rakennuksessa edelleenkin, mutta tehostetusti. 

– Tilat ovat joustavia ja muunneltavia: kalustusta voidaan siirtää ja valaistusta säätää. Tilojen modulaarisuuden ansioista väliseiniä voidaan myöhemmin lisätä tai poistaa tarpeen vaatiessa. Millään laitoksella ei ole omia studioita vaan näitä esimerkiksi pienoismallien tai kaavojen suunnitteluun ja rakentamiseen tarkoitettuja tiloja käytetään yhteisesti, Sari Dhima sanoo. 

Tietokonepohjainen suunnittelu on nykypäivää ja välttämätöntä mutta suunnitteluratkaisujen toimivuuden testaamista varten tarvitaan työpajoja materiaalikokeiluille sekä prototyyppien ja hahmomallien tekemiselle. 

– Suunnittelijan on ymmärrettävä konkretiaa, jotta pystyy hahmottamaan toimivan ratkaisun. Laadukkaat työpaja- ja studiotilat mahdollistavat kädentaitojen ja ajattelun välisen yhteyden, teorian ja käytännön yhdistämisen. Ne ovat Aallon vahvuus kansainvälisesti, ja niistä haluamme pitää kiinni, kertoo Dhima. 

Väre ja Kauppakorkeakoulu aurinkopaneelit Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Aurinkopaneelit ja maalämpö tuottavat energiaa lähes koko rakennukseen. Kestävää kehitystä painotettiin jo kilpailuvaiheessa. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Uusi rakennus tuo Kauppakorkeakoulun yhteen 

Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat, tohtorikoulutettavat ja henkilöstö siirtyvät perinteikkäältä Töölön kampukselta uuteen rakennukseen vuoden 2019 helmikuussa. Kandidaattiopiskelijat ovat ahkeroineet Otaniemessä jo parin vuoden ajan. 

Kaikkiaan neljästä kerroksesta alimmaisessa on ravintola ja viinibaari, kahvila sekä opetustiloja. Ylemmissä kerroksissa sijaitsee muun muassa learning hub -tila opiskelijoille, neuvottelu- ja tiimihuoneita sekä laitosten ja henkilöstön tilat. 

Sisustusratkaisuissa on haettu Kauppakorkeakoulun omaa henkeä, jota ammennetaan korkeakoulun historiasta ja rakennuksen arkkitehtuurista: pinnoissa on käytetty paljon puuta ja toistuvia ornamentteja. 

Kauppakorkeakoulun uusien tilojen suunnittelussa on kuunneltu käyttäjien tarpeita, ja siihen on osallistunut henkilöstön ja opiskelijoiden lisäksi myös alumneja. 

”Uudet tilat ja uusi teknologia tarjoavat hienoja mahdollisuuksia opetuksen kehittämiseen. Pilotoimme teknologiaratkaisuja jo Töölössä ja toteutamme hyviksi todettuja ratkaisuja uudessa rakennuksessa, ” kertoo Kauppakorkeakoulun projektia johtava Perttu Kähäri

”On mahtavaa, että pääsemme nyt yhteiselle kampukselle ja entistä tiiviimmin mukaan Aalto-yhteisöön. Kauppakorkeakoulun toiminnassa on pohjimmiltaan kyse ihmisistä ja vuorovaikutuksesta, ja tämän olemme halunneet näkyvän uusissa tiloissa”, Kähäri sanoo. 

Väreen ja Kauppakorkeakoulun rakennuksissa on opetus- ja tutkimushuoneita sekä palveluja, jotka ovat molempien korkeakoulujen käytössä. Ensimmäisten joukossa yhteisiin tiloihin muuttivat Aallon monialaiset maisteriohjelmat International Design Business Management ja Creative Sustainability. 

A Bloc lehmuskuja kampuskortteli Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Lehmuskuja kehystää rakennuskokonaisuutta, jonka ensimmäiset osat otettiin käyttöön kesällä 2018. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

A Bloc – kampuksen uusi kauppakeskus

Otaniemeensaatiin runsaasti uusia palveluita, kun kauppakeskus A Bloc avasi ovensa elokuun lopussa 2018. A Bloc on aivan kampuksen ytimessä vilkkaiden kulkuväylien varrella, samassa korttelissa sijaitsevat Aalto-yliopiston metroaseman sisäänkäynti, Väre ja Kauppakorkeakoulu.

Keskuksessa on Otaniemen alueelle erityisesti kehitettyjä konsepteja, kuten drinkkejä ja napolilaista pizzaa tarjoava ravintola Who the xxxx is Alice sekä Clas Ohlsonin konseptimyymälä Lab Store. 

Lisäksi A Blocissa on ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita palveluita alueella liikkuvien päivittäisiin tarpeisiin. Liikkeet ja ravintolat palvelevat aamusta iltaan arkena ja viikonloppuna. 

– Uskon, että A Blocista tulee aidosti Aallon näköinen paikka, jossa kaikki yhteisön jäsenet haluavat viettää aikaa ja kohdata toisiaan, sanoo Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistösijoitusjohtaja Eetu Ristaniemi

Teksti: Eeva Lehtinen

Artikkelin pääkuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto

Artikkeli on julkaistiin alun perin joulukuussa 2018 Aalto-yliopiston kampus -lehdessä.

Aalto-yliopiston kampuslehti

Kampuksen kehittämisen julkaisu tutkii mm. miltä Otaniemi näyttää vuonna 2050, vehreyden lisäämistä kampuksella ja miten startup-ekosysteemi toimii.

Lue koko lehti
Aalto-yliopiston kampus -lehden kannet journal covers
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.