Uutiset

Kalliomekaniikan asiantuntija Topias Siren on nimitetty Aalto-yliopiston työelämäprofessoriksi

”Työelämäprofessuurin myötä tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen”, lupaa Topias Siren.
Työelämäprofessori Topias Siren
Työelämäprofessori Topias Siren. Kuva: Sweco.

TkT Topias Siren (s. 1982) on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kalliotekniikan ja rakenteiden mekaniikan työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) ajalle 1.10.2022–30.9.2025. Tehtävä sijoittuu rakennustekniikan laitokselle.

Siren jatkaa samalla päätyössään Swecolla kalliorakenteiden osastopäällikkönä, johon hänet nimitettiin vuonna 2020.

Topias Sirenillä on yli 14 vuoden kokemus kalliorakennussuunnittelusta. Työnsä ohella hän väitteli tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistossa vuonna 2015 kalliomekaniikan ja teknillisen geologian alalta. Väitöskirja käsitteli kallion vaurioitumismekanismeja.

Siren on erikoistunut erityisen vaativaan kalliomekaniikkaan, jossa tutkitaan ja mallinnetaan kallion käyttäytymistä ja lasketaan kallionlujituspulttien kapasiteettia ja kuormitusta. Kalliomekaniikka on verrattavissa rakenteiden mekaniikkaan rakennesuunnittelussa.

”Kalliorakentaminen on erityisen tärkeä ala juuri nyt, kun maanalainen rakentaminen lisääntyy  kaupunkialueilla. Topias Sirenillä on laaja ja monipuolinen osaaminen kallioista ja kalliomekaniikan alalta. Arvostan hänen tuomaansa asiantuntemusta opiskelijoidemme käyttöön, jotka pääsevät Sirenin avulla tutustumaan perusasioiden lisäksi erittäin vaativienkin kalliomekaniikan haasteiden ratkaisuihin”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

”Työelämän ja akateemisen maailman yhdistelmä on lähellä sydäntäni. Olen vuosia toiminut työelämän ohella yliopistomaailmassa sivutoimisena opettajana, tohtorikoulutettavana ja tutkijatohtorina. Hetkeksi irtaannuin yliopistolta siirtyessäni Swecolle perustamaan uuden Kalliorakenteet-osaston. Nyt palaan innolla osa-aikaisesti akateemiseen maailmaan. Mukanani tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen”, toteaa Topias Siren.

Sirenillä on kokemusta muun muassa vesihuoltotunnelien saneerauksista, varovaisen louhinnan suunnittelusta vesihuoltotunneleiden läheisyydessä ja maanalaisen jätevedenpuhdistamon suunnittelusta. Hän on toiminut vuodesta 2020 alkaen puhdistettua jätevettä hyödyntävän Katri Valan lämpöpumppulaitoksen vastaavana kalliorakennesuunnittelijana ja pääsuunnittelijana. Laitos toimii Katri Valan puiston alla Helsingin Sörnäisissä.

Siren on vastannut Olkiluodon ydinvoimalaitosalueella sijaitsevan ydinjätteen maanalaisen loppusijoitustilan, ONKALOn, kalliorakennesuunnitteluun liittyvistä jännitystilavaurioanalyyseistä ja lujitusrakenteiden kestävyydestä ydinpolttoaineen aiheuttamassa kasvavassa kuormituksessa pitkän ajan kuluessa.

Topias Siren on Suomen kalliomekaniikkatoimikunnan johtokunnan varapuheenjohtaja ja toimii aktiivisesti Vuorimiesyhdistyksessä. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Eero Mäkinen –pronssinen ansiomitali. Vertaisarvioitujen julkaisujen lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia tutkimusraportteja ja konferenssijulkaisuja.

Professor of Practice (työelämäprofessori) on määräaikainen ja osa-aikainen tehtävä, johon kutsutaan yritysten tai julkisen alan johtajia ja asiantuntijoita toimimaan kehittäjänä ja sillanrakentajana yliopiston ja teollisuuden välillä. Työprofiilin painopiste on opettamisessa.

Yhteystiedot:

Topias Siren
[email protected] (1.10.2022 alkaen)
Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden korkeakoulu, rakennustekniikan laitos

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Researchers having a discussion in a meeting room with their laptops open on the table
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimushankkeessa kehitetään uudenlaisia entsyymejä

Hankkeessa tutkitaan tekoälyn avulla entsyymien ja proteiinien toimintamekanismia, joka on biologian ja biotekniikan merkittävä perustutkimuksellinen kysymys.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
Opinnot Julkaistu:

Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
Aalto University / Petri Suomala / Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Petri Suomala jatkaa opetuksesta vastaavana vararehtorina

Vararehtorin toimikausi on viisi vuotta ja alkaa 1.9.2023.