Uutiset

Kalliomekaniikan asiantuntija Topias Siren on nimitetty Aalto-yliopiston työelämäprofessoriksi

”Työelämäprofessuurin myötä tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen”, lupaa Topias Siren.
Työelämäprofessori Topias Siren
Työelämäprofessori Topias Siren. Kuva: Sweco.

TkT Topias Siren (s. 1982) on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kalliotekniikan ja rakenteiden mekaniikan työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) ajalle 1.10.2022–30.9.2025. Tehtävä sijoittuu rakennustekniikan laitokselle.

Siren jatkaa samalla päätyössään Swecolla kalliorakenteiden osastopäällikkönä, johon hänet nimitettiin vuonna 2020.

Topias Sirenillä on yli 14 vuoden kokemus kalliorakennussuunnittelusta. Työnsä ohella hän väitteli tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistossa vuonna 2015 kalliomekaniikan ja teknillisen geologian alalta. Väitöskirja käsitteli kallion vaurioitumismekanismeja.

Siren on erikoistunut erityisen vaativaan kalliomekaniikkaan, jossa tutkitaan ja mallinnetaan kallion käyttäytymistä ja lasketaan kallionlujituspulttien kapasiteettia ja kuormitusta. Kalliomekaniikka on verrattavissa rakenteiden mekaniikkaan rakennesuunnittelussa.

”Kalliorakentaminen on erityisen tärkeä ala juuri nyt, kun maanalainen rakentaminen lisääntyy  kaupunkialueilla. Topias Sirenillä on laaja ja monipuolinen osaaminen kallioista ja kalliomekaniikan alalta. Arvostan hänen tuomaansa asiantuntemusta opiskelijoidemme käyttöön, jotka pääsevät Sirenin avulla tutustumaan perusasioiden lisäksi erittäin vaativienkin kalliomekaniikan haasteiden ratkaisuihin”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

”Työelämän ja akateemisen maailman yhdistelmä on lähellä sydäntäni. Olen vuosia toiminut työelämän ohella yliopistomaailmassa sivutoimisena opettajana, tohtorikoulutettavana ja tutkijatohtorina. Hetkeksi irtaannuin yliopistolta siirtyessäni Swecolle perustamaan uuden Kalliorakenteet-osaston. Nyt palaan innolla osa-aikaisesti akateemiseen maailmaan. Mukanani tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen”, toteaa Topias Siren.

Sirenillä on kokemusta muun muassa vesihuoltotunnelien saneerauksista, varovaisen louhinnan suunnittelusta vesihuoltotunneleiden läheisyydessä ja maanalaisen jätevedenpuhdistamon suunnittelusta. Hän on toiminut vuodesta 2020 alkaen puhdistettua jätevettä hyödyntävän Katri Valan lämpöpumppulaitoksen vastaavana kalliorakennesuunnittelijana ja pääsuunnittelijana. Laitos toimii Katri Valan puiston alla Helsingin Sörnäisissä.

Siren on vastannut Olkiluodon ydinvoimalaitosalueella sijaitsevan ydinjätteen maanalaisen loppusijoitustilan, ONKALOn, kalliorakennesuunnitteluun liittyvistä jännitystilavaurioanalyyseistä ja lujitusrakenteiden kestävyydestä ydinpolttoaineen aiheuttamassa kasvavassa kuormituksessa pitkän ajan kuluessa.

Topias Siren on Suomen kalliomekaniikkatoimikunnan johtokunnan varapuheenjohtaja ja toimii aktiivisesti Vuorimiesyhdistyksessä. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Eero Mäkinen –pronssinen ansiomitali. Vertaisarvioitujen julkaisujen lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia tutkimusraportteja ja konferenssijulkaisuja.

Professor of Practice (työelämäprofessori) on määräaikainen ja osa-aikainen tehtävä, johon kutsutaan yritysten tai julkisen alan johtajia ja asiantuntijoita toimimaan kehittäjänä ja sillanrakentajana yliopiston ja teollisuuden välillä. Työprofiilin painopiste on opettamisessa.

Yhteystiedot:

Topias Siren
[email protected] (1.10.2022 alkaen)
Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden korkeakoulu, rakennustekniikan laitos

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

President Ilkka Niemelä, Aalto University
Nimitykset Julkaistu:

Rehtori Ilkka Niemelä nimitetty Unite!-yliopistoallianssin vararehtoriksi

Eurooppalainen yliopistoallianssi Unite! vahvistaa johtoaan kahdella uudella vararehtorilla. Aalto-yliopisto on yksi vuonna 2019 perustetun allianssin yhdeksästä kumppaniyliopistosta. Unite! rakentaa uutta eurooppalaista yliopistomallia.
Mikael Huhtamäki.
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Aalto vahvistaa yrittäjyysekosysteemiään luovilla aloilla Mikael Huhtamäen johdolla

Mikael Huhtamäki pyrkii kehittämään monialaista yhteistyötä Aalto-yliopiston yrittäjyysekosysteemissä ja kuulee mielellään ideoita ja ajatuksia aiheeseen liittyen.
Assistant Professor Robin Welsch sitting on a sofa against a green backdrop
Nimitykset Julkaistu:

Mielekästä tietotekniikkaa

Miten saisimme teknologian ja ihmisen samalle sivulle? Robin Welsch etsii vastauksia psykologian ja tietotekniikan välimaastosta.
Jukka Niskanen
Nimitykset Julkaistu:

Jukka Niskanen on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle

Filosofian tohtori Jukka Niskanen on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään 1.1.2023 alkaen. Professuurin ala on polymeeritekniikka.