Uutiset

Kaksi työelämäprofessoria nimitetty vesitekniikan alalle

Vesitekniikan opetus saa vahvistusta työelämästä, kun Elin Lavonen ja Ilkka Miettinen aloittavat työelämäprofessorin tehtävissä touko-kesäkuussa Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitoksella.
Water Engineering Aalto University
Professor of Practice Elin Lavonen
Tyelämäprofessori Elin Lavonen

PhD Elin Lavonen on nimitetty työelämäprofessoriksi ajalle 1.5.2023–30.4.2028. TkT Ilkka Miettinen aloittaa viisivuotiskautensa 1.6.2023. Molempien professuurien ala on puhtaan veden teknologiat (Clean Water Technologies). 

Elin Lavonen jatkaa samalla päätyössään BioCell Analytica AB:n vesiasiantuntijana ja myynti- ja markkinointijohtajana Uppsalassa, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 alkaen. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa juomaveteen ja vesitekniikkaan liittyvissä asiantuntijatehtävissä Veolia Water Technologiesin, Norrvattenin sekä Tukholman vesi- ja jätehuollosta vastaavan Stockholm Vatten och Avfallin palveluksessa.

Lavonen väitteli Tukholman yliopistossa vuonna 2015 ympäristöarvioinnin alalta. Hänen tutkimusaiheitaan ovat muun muassa juomaveden mikrobiologiset ja kemialliset riskit, uudet menetelmät juomaveden laadunvarmistuksessa ja juomaveden valmistus uusilla puhdistustekniikoilla ja luonnolliset orgaaniset aineet vedessä.

Yhteystiedot

Elin Lavonen
[email protected] (1.5.2023 alkaen)
[email protected]

Professor of Practice Ilkka Miettinen
Työelämäprofessori Ilkka Miettinen.

Ilkka Miettinen jatkaa päätyössään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavana tutkijana, jossa hän on toiminut eri tehtävissä jo 1990-luvulta alkaen. Hänen erikoisalansa on mikrobiologinen vesitutkimus. Miettinen on vesiepidemioiden, vesimikrobiologian ja talousveden tuotannon asiantuntija.

Miettinen on toiminut Kuopion yliopiston ympäristömikrobiologian ja juomaveden käsittelyn dosenttina vuodesta 2003 alkaen. Hän väitteli Kuopion yliopistossa filosofian tohtoriksi ympäristötieteiden alalta vuonna 1999.

Yhteystiedot

Ilkka Miettinen
[email protected]
[email protected] (1.6.2023 alkaen)

”Puhdas vesi ja vesihuollon luotettavuus on kriittinen tekijä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Suomessa sitä on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä, mutta tarvitsemme tutkimusta ja opetusta, jotta maailmalla arvostettu vesiosaamisemme säilyy korkealla tasolla. Alalla tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia”, muistuttaa vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala.

Professuurit on lahjoittanut Erkki Paasikiven säätiö, joka tukee puhtaan talousveden ja talotekniikan tutkimus- ja koulutushankkeita Suomessa sekä tähän liittyvää kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä. https://erkkipaasikivensaatio.fi/ 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.
Pärttyli Rinne, photo by Nora Rinne
Yliopisto Julkaistu:

Pärttyli Rinne: Vaakakupissa painaa työn sisäinen merkityksellisyys ja taloudellinen hauraus

"Ilman vakituista virkaa olevat akateemiset ihmiset kokevat epävarmuutta ja stressiä, joka liittyy etupäässä taloudelliseen haurauteen. Se ei ole vain minun kokemukseni."
Rakkauden lajit muodostavat tilastollisesti samankaltaisuusjatkumon, jossa rakkauden kokemuksen voimakkuus heikkenee. Kuva: Philosophical Psychology -lehti, https://doi.org/10.1080/09515089.2023.2252464.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Missä tuntuu rakkaus? Uusi tutkimus valottaa rakkauden luonnetta aiempaa tarkemmin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet 27:ään eri rakkauden lajiin liittyviä tunnekokemuksia ja muodostaneet niiden perusteella kehokarttoja, joista selviää missä rakkaus tuntuu.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.