Jan Blech suunnittelee ohjelmistoja uuteen teolliseen vallankumoukseen

Minkälaista tutkimusta teet ja miksi?
Toimin työelämäprofessorina Aalto-yliopiston uudessa monitieteellisessä Factory of the Future-yksikössä, joka pyrkii yhdistämään tutkimusmaailman ja valmistusteollisuuden. Tavoitteenamme on tarjota innovaatio-, tutkimus- ja koulutusalusta edistyksellisille tietojärjestelmille, joita voidaan soveltaa tulevaisuuden tuotantojärjestelmiin. Tulevaisuuden tehtaissa tietotekniikan, sähkötekniikan ja konetekniikan alat liittyvät kiinteästi yhteen.
Oma tutkimukseni keskittyy tietojärjestelmäarkkitehtuuriin ja formaaleihin menetelmiin. Olen kiinnostunut ohjelmistojen suunnittelusta ja niiden empiirisestä analyysistä, mutta myös matemaattisten menetelmien hyödyntämisestä sen todistamisessa, että tietty järjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Yksi tutkimushaaste on joustavien ohjelmistojen suunnittelu siten, että taataan ohjelmiston turvallisuus ja robottien ja koneiden vasteaika.
Miten sinusta tuli tutkija?
Taustani on tietojenkäsittelytieteessä, ohjelmointikielissä ja formaaleissa menetelmissä. Valmistuttuani maisteriksi Karlsruhen yliopistosta jatkoin tohtoriopintoja vastaavalla alalla, ja valmistuin tohtoriksi Kaiserslauternin yliopistosta. Olen työskennellyt tutkijana yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa Saksassa, Ranskassa ja Australiassa. Ennen Aalto-yliopistoon siirtymistä toimin asiantuntijatehtävissä autoteollisuudessa. Pidän yliopiston ilmapiiristä ja tutkijan työn tarjoamasta vapaudesta.
Sanoisin, että teollisuuden ja akateemisen maailman yhdistämisestä on tullut työni tärkein elementti. Tavoitteeni on tehdä jokaisesta projektistani sekä kaupallisesti että akateemisesti houkutteleva.
Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?
Kestävyys ja kärsivällisyys. Joskus kestää kauan, ennen kuin näkee työnsä tulokset. Erityisesti kun tavoitteena on kehittää käytännön sovelluksia, saattaa viedä aikaa, ennen kuin teollisuus ottaa tulokset käyttöönsä ja niistä tulee hyödyllisiä.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Olemme keskellä uutta teollista vallankumousta, ja teollisuusautomaatio on äärimmäisen kiinnostava ala. Seuraan mielenkiinnolla sen kehityskulkuja: esimerkiksi tietotekniikka ja perinteiset tekniikan alat liittyvät tiiviisti yhteen mobiililaitteissa ja roboteissa. Tekoäly, esineiden internet, adaptiiviset ohjelmistot, virtuaalitodellisuus ja virtuaalivahvisteinen todellisuus tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia ihmisen ja koneen väliselle vuorovaikutukselle myös tuotantoteollisuudessa. Odotan näkeväni, mitkä näistä teknologioista tulevat laajaan käyttöön.
Jan Blech aloitti Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa 1.2.2019.
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia
Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta
Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030
Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan
"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."