Uutiset

Jan Blech suunnittelee ohjelmistoja uuteen teolliseen vallankumoukseen

Työelämäprofessori on perustamassa uutta tutkimusalustaa tulevaisuuden tehtaille, joissa robotiikka ja älykkäät koneet ovat arkipäivää.
Aalto University professor of practice Jan Blech photo by Jaakko Kahilaniemi

Minkälaista tutkimusta teet ja miksi?

Toimin työelämäprofessorina Aalto-yliopiston uudessa monitieteellisessä Factory of the Future-yksikössä, joka pyrkii yhdistämään tutkimusmaailman ja valmistusteollisuuden. Tavoitteenamme on tarjota innovaatio-, tutkimus- ja koulutusalusta edistyksellisille tietojärjestelmille, joita voidaan soveltaa tulevaisuuden tuotantojärjestelmiin. Tulevaisuuden tehtaissa tietotekniikan, sähkötekniikan ja konetekniikan alat liittyvät kiinteästi yhteen.

Oma tutkimukseni keskittyy tietojärjestelmäarkkitehtuuriin ja formaaleihin menetelmiin. Olen kiinnostunut ohjelmistojen suunnittelusta ja niiden empiirisestä analyysistä, mutta myös matemaattisten menetelmien hyödyntämisestä sen todistamisessa, että tietty järjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Yksi tutkimushaaste on joustavien ohjelmistojen suunnittelu siten, että taataan ohjelmiston turvallisuus ja robottien ja koneiden vasteaika.

Miten sinusta tuli tutkija?

Taustani on tietojenkäsittelytieteessä, ohjelmointikielissä ja formaaleissa menetelmissä. Valmistuttuani maisteriksi Karlsruhen yliopistosta jatkoin tohtoriopintoja vastaavalla alalla, ja valmistuin tohtoriksi Kaiserslauternin yliopistosta. Olen työskennellyt tutkijana yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa Saksassa, Ranskassa ja Australiassa. Ennen Aalto-yliopistoon siirtymistä toimin asiantuntijatehtävissä autoteollisuudessa. Pidän yliopiston ilmapiiristä ja tutkijan työn tarjoamasta vapaudesta.

Sanoisin, että teollisuuden ja akateemisen maailman yhdistämisestä on tullut työni tärkein elementti. Tavoitteeni on tehdä jokaisesta projektistani sekä kaupallisesti että akateemisesti houkutteleva.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Kestävyys ja kärsivällisyys. Joskus kestää kauan, ennen kuin näkee työnsä tulokset. Erityisesti kun tavoitteena on kehittää käytännön sovelluksia, saattaa viedä aikaa, ennen kuin teollisuus ottaa tulokset käyttöönsä ja niistä tulee hyödyllisiä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Olemme keskellä uutta teollista vallankumousta, ja teollisuusautomaatio on äärimmäisen kiinnostava ala. Seuraan mielenkiinnolla sen kehityskulkuja: esimerkiksi tietotekniikka ja perinteiset tekniikan alat liittyvät tiiviisti yhteen mobiililaitteissa ja roboteissa. Tekoäly, esineiden internet, adaptiiviset ohjelmistot, virtuaalitodellisuus ja virtuaalivahvisteinen todellisuus tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia ihmisen ja koneen väliselle vuorovaikutukselle myös tuotantoteollisuudessa. Odotan näkeväni, mitkä näistä teknologioista tulevat laajaan käyttöön.

Jan Blech aloitti Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa 1.2.2019.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.