Uutiset

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Teknologiatuokioita toteutettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondenin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Kuva: Aalto-yliopisto Junior / Sini Kivioja

Viime syksynä liikkeelle lähteneet Teknologiatuokioiden ohjaajat toivotettiin lukuvuoden aikana tervetulleiksi lähes sataan peruskouluun pääasiassa Uudellamaalla. Ohjaajien mukana kulkivat myös työpajoissa tarvittavat materiaalit ja välineet sekä tärkeimpänä kaikista; innostus teknologiakasvatukseen.

Opettajilta saadun palautteen mukaan Teknologiatuokiot olivat motivoivia sekä oppilaille että opettajille. He kaikki oppivat uutta mm. robotiikasta, peleillä oppimisesta sekä generatiivisesta tekoälystä. ”Oppilaat pitivät pajasta todella paljon. Koulullamme ei ole aiemmin ollut robotteja näytillä, joten oli myös innostavaa, miten kaikki oppivat uutta, niin opettajat kuin oppilaat", toteaa palautteessaan opettaja Westendinpuiston koulusta Espoosta.

Suomenkielisiä teknologiatuokioita koordinoineen Aleksi Höylän mukaan Teknologiatuokioiden suurin vahvuus oli se, että oppilaat saivat konkreettisesti toteuttaa oppimiaan asioita sekä keskustella ja kysyä ohjaajilta kasvokkain. ”Tämä hetki, täynnä uteliaisuutta ja jännitystä, on juuri se, mitä Aalto-yliopisto Juniorin teknologiatuokiot pyrkivät tarjoamaan. Livekohtaamisien kautta syntyvä innoitus, jota on vaikea saavuttaa pelkästään digitaalisin keinoin”, Höylä täsmentää.

Se hetki, kun oppilaan silmät syttyvät oivalluksesta tai kun ohjaaja onnistuu herättämään uuden kiinnostuksen kohteen, on korvaamaton.

Teknologiatuokioiden koordinaattori Aleksi Höylä

Koko lukuvuoden kestänyt suomenkielinen hanke tavoitti noin 4500 oppilasta peruskouluissa ja keväällä kuusi viikkoa toimineen ruotsinkielisen hankkeen aikana tavoitettiin vajaat 1500 ruotsinkielistä koululaista. Suomenkielisen hankkeen puitteissa toteutetun kiertueen kautta mukaan saatiin oppilaita Jyväskylästä asti, mutta muuten toiminta keskittyi lähinnä Uudellemaalle. Lisäksi Teknologiatuokioita vietiin yleisötapahtumiin mm. Oodiin ja Heurekaan, jolloin hankkeisiin osallistuneiden kokonaislukumääräksi saatiin lähes 8000 lasta ja nuorta.

Ensimmäiset Aalto-yliopisto Juniorin kouluihin jalkautuvat opetustuokiot järjestettiin vuoden 2018 lopussa, jolloin Tiedetuokioissa koululaisille vietiin kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa sisältävää opetusta. Vuoden 2019 syksyllä aloitettuja Taidetuokioita ehdittiin pyörittää noin puoli vuotta ennen koronasulkua.

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Lue lisää
Aalto Junior logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Ukrainalaisia lukiolaisia tekemässä biomuovia mikrossa Aalto-yliopisto Juniorin ohjeilla.
Yliopisto Julkaistu:

Rajat ylittävää tiedekasvatusta Otaniemestä Ukrainaan

Aalto-yliopisto Junior järjesti keväällä sarjan etätyöpajoja Kryvyi Rihin kouluihin Ukrainaan. Paikalliset lukiolaiset ja heidän opettajansa pääsivät tutustumaan Aalto-yliopisto Juniorin monialaisiin työpajoihin sekä Aalto-yliopiston toimintaan.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.