Uutiset

In memoriam: Kimmo Silvonen (1957–2023)

Vanhempi yliopistonlehtori Kimmo Silvonen teki yli 40 vuoden uran Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa. Viimeiset 10 vuotta hän toimi kaikille sähkötekniikan kandidaattiopiskelijoille tutun sähköpajakurssin ”kapellimestarina”.
Kimmo Silvonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio
Kimmo Silvonen kuvattuna vuonna 2013 sähköpajakurssin loppunäytöksessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio

Äskettäin eläkkeelle jäänyt pitkäaikainen vanhempi yliopistonlehtorimme Kimmo Silvonen on menehtynyt yllättäen. Hän teki yli 40 vuoden uran Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa opettaen elektroniikan perusteita yli 10 000 opiskelijalle kaikissa Aalto-yliopiston korkeakouluissa. 

Kimmo tuli Otaniemeen 1977 aloittamaan opiskelujaan ja innostui ensimmäisenä opiskeluvuotenaan virtapiireistä ja verkoista. Tie vei elektroniikan pariin, sillä hänellä oli jo elektroniikan harrastajan tausta. Koska tuntiassistentin hommat olivat niin mieleisiä, ura suuntautui opettamisen pariin. Ensin alana oli teoreettinen sähkötekniikka ja myöhemmin Kimmo toimi assistentin virassa ja opetti muiden koulujen opiskelijoille sähkötekniikan aiheita laajemminkin. Lehtorina Kimmo aloitti 1991 ja teki useita oppikirjoja, joiden kansien väliin on mahdutettu sähkötekniikan aiheita todella kattavasti laidasta laitaan. Opettajana hän oli pidetty ja sai ansioistaan Teknillisen korkeakoulun vuoden 2003 oppikirjapalkinnon sekä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden opettajapalkinnon 2011.

Tutkimustyössään Kimmo innostui piirianalysaattorien kalibrointimenetelmistä, joista hän teki väitöskirjansa 1999. Hänellä oli useita tähän aihepiiriin liittyviä kansainvälisiä julkaisuja ja konferenssiesitelmiä.

Kimmo oli sitoutunut kollega, joka jaksoi vuodesta toiseen olla innostunut työstään. Emme koskaan kuulleet hänen valittavan isoa työmäärää. Hänen joustavuutensa opiskelijoiden toiveiden suhteen oli omaa luokkaansa. Kimmon kanssa kaikki järjestyi. Viimeiset 10 vuotta hänet tunnettiin erityisesti kaikille sähkötekniikan kandidaattiopiskelijoille tutun sähköpajakurssin isähahmona. Tulevien Sähkötekniikan korkeakoulun sukupolvien koulutusta rakennetaan Kimmon ansiokkaan työn pohjalle.

Työuransa lisäksi Kimmo oli lähes ammattimainen yöperhosharrastaja. Meille kollegoille tämä näkyi niin, että kesälomalta palatessa Kimmo kertoi viettäneensä viikkokausia Siperian erämaassa keräten yöperhosten toukkia, joita sitten välillä ruokittiin purkissa myös työpaikalla, jos sopivaa ravintokasvia löytyi paremmin Otaniemestä kuin kodin läheltä. 

Kimmon poismeno on valtava menetys erityisesti Kimmon opiskeluajoista asti rinnalla kulkeneelle vaimolle ja heidän kolmelle lapselleen. Otamme syvästi osaa Kimmon läheisten suruun.

Martti Valtonen
emeritusprofessori 

Anu Lehtovuori
vanhempi yliopistonlehtori
Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksen varajohtaja 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
KY United -jalkapallojoukkue, 2024. Kuva: Eemil Kari
Yliopisto Julkaistu:

Jalkapallojoukkue KY United kohtaa sensaatiomaisesti Käpylän Pallon edustusjoukkueen tiistaina 16.4.2024

KY United saa vastaansa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan KäPan Suomen Cupin 3. kierroksella.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.