Uutiset

Hiili virtaa taideteokseen – Lux Helsingissä katsotaan Helsingin keuhkoja uudesta näkökulmasta

Lux Helsinki -valotaidefestivaali tammikuussa 3.-7.1.2024 tuo yhteen tiedettä ja taidetta, kun taiteilijat Teemu Lehmusruusu ja Roberto Fusco kytkeytyvät teoksessaan CO-CARBON-hankkeen tutkimusdataan.
Keuhkot_Lungs_installation at LUX Helsinki
Image: Teemu Lehmusruusu / LUX Helsinki

Aikamme suurimmat haasteet — kuten esimerkiksi ilmastonmuutos — eivät ole ratkaistavissa vain teknisillä keinoilla. Ne ovat ihmisen aiheuttamia ja vallitseviin arvoihin sekä kulttuuriin sidoksissa, ja siksi niitä tulee lähestyä myös taiteen ja luovuuden avulla. 

Tekijät haluavat herättää keskustelua kaupunkien hiilensidonnasta ja kutsuvat kaikki kaupunkilaiset mukaan seuraamaan tieteen ja taiteen yhdistävää valotaideteosta Keuhkot. Se visualisoi ja kokemuksellistaa, miten hiili kiertää Helsingin ”keuhkoissa” eli sen viheralueilla. CO-CARBON-tutkimushankkeen mittaukset muuttuvat taiteen keinoin kartaksi näkymättömästä Helsingistä. 

Lux Helsinki -tapahtumassa Esplanadin puistoon esille tuleva Roberto Fuscon ja Teemu Lehmusruusun kokeellinen dokumenttielokuva Keuhkot on syntynyt yhteistyössä Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARin ja Aalto-yliopiston kanssa. 

Keuhkot on laserkeilausaineistoon ja hiilenvirtausdataan perustuva tietokonepohjainen animaatio. Laserkeilaus on menetelmä, jolla saadaan maastosta tarkkaa, kolmiulotteista tietoa. Teos tuo koettavaksi kaupunkitilassa tapahtuvia näkymättömiä tapahtumia: ekosysteemien toimintaa ja tämän merkitystä kaupungin ilmastonkestävyydessä ja elettävyydessä. Teos hyödyntää Helsingin yliopiston INARin hiilimittauksia Helsingin Tornin katolla ja Kumpulan kampuksella.

CO-CARBON-hanke lisää kansalaisten tietoisuutta kaupunkiluonnon hiilinieluista ja muista ekosysteemipalveluista. Hankkeessa mukana ovat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Kööpenhaminan yliopisto. 

Hankkeen varajohtajan, Aalto-yliopiston professori Ranja Hautamäen tiimi sai idean hiilensidonnan näkymättömän mutta elintärkeän prosessin havainnollistamisesta taiteen keinoin Helsinki LUXissa Hautamäki lähestyi taiteilija Teemu Lehmusruusua, joka toimii Aallon taiteen ja median laitoksen väitöskirjatutkijana ja joka on aiemmissa töissään tutkinut ekologisten prosessien havainnollistamista monialaiseen tutkijayhteistyöhön nojaten.

”Toivon, että teos avaa katsojille Helsingin viheralueiden merkitystä kaupungin keuhkoina ja elintärkeänä osana ilmastokestävää ja luonnon monimuotoisuutta edistävää kaupunkia.”, Ranja Hautamäki sanoo.

Keuhkot-teokseen voi tutustua Lux Helsingissä, Esplanadin puistossa 3.–7. tammikuuta 2024 klo 17–22.

Tutustu Keuhkot-teokseen Lux Helsingin verkkosivuilla 


Lisätietoja:
Professori Ranja Hautamäki
[email protected] 

Teemu Lehmusruusu
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.