Uutiset

Health Technology Engineering -ohjelma antaa valmiudet kehittää innovatiivisia teknisiä ratkaisuja terveyteen liittyviin ongelmiin

Uudessa maisteriohjelmassa yhdistyvät tekninen osaaminen ja käytännön ymmärrys terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Two students watching measurements from a computer
Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio.

Syksyllä 2024 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa käynnistyy uusi Health Technology Engineering -maisteriohjelma. Ohjelman tavoitteena on taata opiskelijoille osaaminen, joiden avulla he voivat kehittää edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja nykyisiin terveyteen liittyviin haasteisiin, kuten terveydenhuollon puutteelliseen saatavuuteen, yksilöllistetyn lääketieteen karkeuteen, mielenterveysongelmien epidemioihin ja väestön ikääntymiseen liittyviin ongelmiin.

Ohjelman opetussuunnitelmassa yhdistyvät insinööriosaaminen ja terveyteen liittyvien kysymysten käytännön ymmärtäminen. Synergisen lähestymistavan tavoitteena on varmistaa, että tulevaisuuden diplomi-insinöörit pystyvät vastaamaan kriittisiin terveyshaasteisiin kokonaisvaltaisesti ja kestävästi. Sähkötekniikan korkeakoulun kaikki kolme laitosta osallistuvat ohjelman opetukseen ja hallinnointiin, mikä korostaa opetussuunnitelman monitieteistä luonnetta ja sen sitoutumista monipuoliseen insinöörikoulutukseen.

”Opiskelijan kannattaa valita tämä ohjelma, jos hän haluaa opiskella lääketieteellistä tekniikkaa ilman, että tekninen osaaminen kärsii. Valmistuessaan hänellä on syvällinen sähkötekniikan osaaminen ja perusteellinen ymmärrys siitä, miten ja missä tätä tietoa voi soveltaa terveysteknologian alalla", sanoo professori Zachary Taylor, joka vastaa ohjelman Health Instrumentation and Wearables -pääaineesta.

”Tiettyjä ihmisen fysiologian hienouksia tutkitaan biosensoinnin ja biosignaalien käsittelyn avulla, ja joitakin ihmisen anatomian keskeisiä piirteitä tarkastellaan biomekaanisten käsitteiden tutkimisen avulla. Neurorobotiikan kaltaiset kurssit haastavat perinteiset robotiikka- ja automaatiokäsitykset asettamalla ihmisen ohjaussilmukoiden keskipisteeseen ja tekemällä niistä intiimimpiä ja vuorovaikutteisempia", kertoo ohjelmajohtajana toimiva professori Ivan Vujaklija.

Lisäksi opiskelijat syventävät tietämystään sulautetusta elektroniikasta, signaalinkäsittelystä, automaatiosta sekä alaan liittyvästä sääntelystä. 

”Tämä ohjelma sopii erinomaisesti opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita terveys-, biolääketieteen ja hyvinvoinnin sovelluksista, ja joilla on insinöörimäinen ajattelutapa ja halu ratkaista todellisia ongelmia. Ohjelma on ainutlaatuinen Aallossa ja Suomessa, koska siinä painotetaan oikeita biolääketieteellisiä laitteita ja siirrytään teoriasta käytäntöön, kun ratkaistaan terveyteen liittyviä ongelmia teknologian näkökulmasta", kertoo professori Filip Elvander, Health Robotics and Signal Processing -pääainevastaava.

Terveysteknologiateollisuus tarvitsee kipeästi osaajia, jotka pystyvät edesauttamaan tutkimusinnovaatioiden siirtymistä terveydenhuoltoon. Ohjelmasta valmistuneet voivatkin odottaa monipuolisia uramahdollisuuksia dynaamisella ja kansainvälisellä terveydenhuollon innovoinnin alalla.

Valmistuneet voivat suunnitella edistyksellisiä lääketieteellisiä laitteita, olla edelläkävijöitä uraauurtavissa etälääketieteellisissä ratkaisuissa tai optimoida terveydenhuollon teknologioita esimerkiksi sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. He voivat toimia myös tutkimus-, sääntely- ja konsultointitehtävissä kansainväliseen terveysteknologiaympäristöön vaikuttaen. Alan dynaamisen luonteen vuoksi valmistuneet voivat edetä urallaan akateemisesta tutkimuksesta maailmanlaajuisten terveysteknologiayritysten eturintamaan.

Ohjelman opetussuunnitelma vuosille 2024-2025 ja 2025-2026 on julkaistu. Tekniikan kandidaatiksi Aallosta valmistuvat voivat siirtyä ohjelmaan jo nyt. Ensimmäinen hakuaika muille opiskelijoille alkaa vuoden 2024 lopussa. Ohjelman hakijoille suunnattu kuvaussivu julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja

 Ivan Vujaklija

Ivan Vujaklija

Assistant Professor
T410 Dept. Electrical Engineering and Automation
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ukrainalaisia lukiolaisia tekemässä biomuovia mikrossa Aalto-yliopisto Juniorin ohjeilla.
Yliopisto Julkaistu:

Rajat ylittävää tiedekasvatusta Otaniemestä Ukrainaan

Aalto-yliopisto Junior järjesti keväällä sarjan etätyöpajoja Kryvyi Rihin kouluihin Ukrainaan. Paikalliset lukiolaiset ja heidän opettajansa pääsivät tutustumaan Aalto-yliopisto Juniorin monialaisiin työpajoihin sekä Aalto-yliopiston toimintaan.
Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.