Uutiset

Ensimmäiset räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit tehtiin jo 30 vuotta sitten

Kauppakorkeakoulussa on tehty jo pitkään monipuolista yritysyhteistyötä, kuten projekteja mittatilaustöinä.
Students brainstorming at the Design Factory
Räätälöityjä opiskelijoiden yritysprojekteja on tehty jo vuodesta 1993 alkaen.

Pohjoismaiden korkeakoulujen ensimmäinen Rekrytointipalvelu (Career Services Center) aloitti toimintansa Kauppakorkeakoulussa syksyllä 1991 eli jo reilu 30 vuotta sitten. Ylioppilaskunta KY oli silloin aktiivinen toiminnan käynnistämisessä. KY-aktiivit Jarkko Kyttänen ja Salla Vainio vetivät Kauppakorkeakoulun rekrytointipalvelua sen alkuaikoina vuosina 1992–93. Sittemmin vetovastuun ottivat muutamat muut valmistumisvaiheessa olleet opiskelijat, kunnes toiminta pikkuhiljaa vakiintui.

Ura- ja rekrytointipalvelut olivat Kauppakorkeakoulun ensimmäinen virallinen yritysyhteistyön muoto. Yritysyhteistyö laajeni heti kaksi vuotta myöhemmin, kun vuonna 1993 opiskelijat tekivät ensimmäiset projektinsa yrityksille. Siitä alkoivat räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit, joita opiskelijaryhmämme ovat tehneet vuosittain kymmenkunta, joinain vuosina enemmänkin. 

Ensimmäinen keskitetysti organisoitu opiskelijaprojektikonsepti Suomessa

Kauppakorkeakoulun Räätälöityjä opiskelijoiden yritysprojekteja pitkään koordinoinut asiantuntija Tommi Vihervaara kertoo, että silloinen Helsingin kauppakorkeakoulu on, sikäli kun asiaa on onnistuttu selvittämään, ensimmäinen yliopisto, joka loi toimintamallin opiskelijoiden yritysprojektien keskitetylle organisoinnille. 

”Keskitetty organisointi tarkoittaa tässä sitä, että projekti on mahdollista teettää yhden kontaktin eli tällä hetkellä minun kauttani. Vastaan uusien projektien neuvottelemisesta, akateemisen asiantuntijan löytämisestä sekä sopivan opiskelijaryhmän kokoamisesta. Projekti voi liittyä mihin tahansa Kauppakorkeakoulussa opetettavaan aineeseen tai niiden yhdistelmään. Projektiryhmä, tutkimusaihe ja aikataulu räätälöidään yritysten tarpeiden mukaan. Päämääränä on antaa opiskelijoille mahdollisimman autenttinen kosketus yrityksille tehtävistä tutkimus- ja konsultointiprojekteista ja vastineeksi tästä yrityksille luvataan laadukas projektityö.” 

”Kun räätälöityjä projekteja alettiin tehdä, oli poikkeuksellista, kun saatoimme laittaa samaan projektiryhmään esimerkiksi markkinoinnin, tietojärjestelmätieteen ja rahoituksen opiskelijoita. Sittemmin toiminta on edelleen laajentunut ja nykyisin projektiryhmän voivat muodostaa opiskelijat, jotka opiskelevat mitä vain pääainetta ja missä vain Aalto-yliopiston kuudesta korkeakoulusta. Yhden projektiryhmän muodostavat yleensä 2–4 opiskelijaa.” 

Erinomaista palautetta vuodesta toiseen

Yritysedustajat ovat vuosien aikana antaneet paljon kiittävää palautetta opiskelijaprojekteista. Hiljattain esimerkiksi opiskelijoiden tekemää selvitystä työntekijäkokemuksesta Konecranesilla asiakas kommentoi näin: ”Olimme erittäin positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka oivaltavia ja yhdenmukaisia ​​suosituksia opiskelijat pystyivät tekemään niin suuresta ja kirjavasta määrästä dataa”, sanoi Margie Nijs, Director, Talent Management and Engagement.

Toinen tuore esimerkki on opiskelijoiden tekemästä projektista Alma Medialle. Projekti käsitteli Alma Median vastuullisia asumisen digitaalisia palveluita. Asiakas kommentoi projektityötä seuraavasti: ”Uusien palvelukonseptien ehdotus sisälsi jopa kattavan roadmapin palvelukehitykselle, mitä ilman tällainen iso asiakokonaisuus on hankalaa hahmottaa, ja jää pahimmillaan jopa toteuttamatta”, sanoo Alman asumisen palvelujen digitaalista asiakaskokemusta kehittävä Marjaana Lehtimäki. Sekä Konecranes että Alma Media ovat Kauppakorkeakoulun Premium Partnereita. Partneruuteen sisältyy vuosittain yksi Räätälöity opiskelijoiden yritysprojekti, josta ei laskuteta erikseen. 

Opiskelijat saavat projektista sekä opintopisteitä että rahallisen palkkion. Yrityksille projektit ovat maksullisia. Hiljattain projekteja on alettu tarjota myös kansalaisjärjestöille (NGO-projektit), ja toiveena on, että räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit vakiinnuttavat lähivuosina paikkansa myös niiden keskuudessa.

Tutustu eri esimerkkiprojekteihin sekä yritysten, ohjaajien ja opiskelijoiden palautteisiin eri vuosikymmeniltä alla olevasta linkistä. 

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit 30 vuotta

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konseptin mukaisia projekteja on tehty jo vuodesta 1993 alkaen.

Lue lisää
Aalto students. Photo by Aino Huovio.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
Opiskelijat tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun dekaani: Jaamme huolen opiskelijoiden jaksamisesta

Haluamme varmistaa, etteivät opiskelijat uuvu opintojen aikana.