Uutiset

Einar A. Haapalan muotokuva ripustettiin Kandidaattikeskukseen

Liikemies Haapalan ja hänen puolisonsa mittavalla testamenttilahjoituksella rahoitetaan tänäkin päivänä Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ulkomaan vaihto-opiskelua tukevia stipendejä.
Kuvassa näkyy Einar A. Haapalan muotokuva, jonka on maalannut taiteilija Emil Danielsson.
Einar A Haapalan muotokuvan maalasi arvostettu kuvataiteilija Emil Danielsson vuonna 1921. Kuva: Aalto-yliopisto/Susanna Rosin

Kauppakorkeakoulu on saanut lahjoituksena liikemies, polkupyörä- ja radiotehtailija Einar A. Haapalan (1885-1940) muotokuvan, jonka on maalannut arvostettu kuvataiteilija Emil Danielsson (1881-1967) vuonna 1921. Taideteos on sijoitettu Aalto-yliopiston Kandidaattikeskukseen muiden perinteisten muotokuvien joukkoon.

Einar A. Haapala oli Oulussa syntynyt liikemies, joka perusti agentuuriliikkeen Hampuriin vuonna 1922 ja polkupyöriä ja radioita valmistaneen E. A. Haapala Oy:n Suomeen vuonna 1927. Hän toimi myös muun muassa Suomen Polkupyöräkauppiaitten Yhdistyksen ja Suomen Radiokauppiaiden liiton johtokunnissa.

Liiketoiminta ja kansainvälisyys olivat Einar Haapalan ja hänen vuonna 1961 kuolleen puolisonsa Hanna Haapalan sydäntä lähellä. Niinpä lapseton pariskunta testamenttasi puolet omaisuudestaan Helsingin kauppakorkeakoululle (nykyinen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) ja puolet Oulun kauppaoppilaitokselle (nykyinen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu).

Merkittävästä testamenttilahjoituksesta muodostettiin Hanna ja Eino Haapalan Lahjoitusrahasto, jonka sijoitussalkun arvo nousi 2000-luvun taitteessa merkittävästi Kauppakorkeakoulun onnistuneen sijoituspolitiikan ansiosta. Rahastosta jaetaan stipendejä Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ulkomaille suuntautuvien vaihto-opintojen tukemiseen.

Muotokuva muistuttaa lahjoitusten merkityksestä

Kauppakorkeakoululle muotokuvan lahjoitti varatuomari Juha Knaapi, jonka serkun Irma Knaapin jäämistöön se oli viimeksi kuulunut. Irma Knaapin isä Lauri Knaapi toimi pitkään E.A. Haapala Oy:n toimitusjohtajana ja Irma Knaapi itse sen pääkassanhoitajana.

”Muotokuva riippui aikanaan Einar ja Hanna Haapalan kodin seinällä Helsingin Museokadulla, ja viimeksi se koristi Irma-serkkuni kotia Rauhankadulla Turussa. Kassanhoitajan työnsä ohella Irma oli auttanut vanhenevaa Hanna Haapalaa monin tavoin, ja tämä halusi miehensä muotokuvan lahjoittamalla muistaa Irmaa hyvästä huolenpidosta”, Juha Knaapi kertoo.

”Tuntui luontevalta lahjoittaa muotokuva Kauppakorkeakoululle, sillä nyt jo edesmenneellä Irmallakaan ei ollut lapsia, enkä yrityksistäni huolimatta onnistunut löytämään elossa olevia Einar ja Hanna Haapalan sukulaisia.”

Kandidaattikeskuksen seinällä Einar Haapalan muotokuva muistuttaa nyt sekä opiskelijoita ja henkilökuntaa Kauppakorkeakoululle tärkeästä lahjoittajasta ja koululle suunnattujen lahjoitusten merkittävästä roolista opiskelun ja tutkimuksen tukemisessa.

Lämmin kiitos lahjoituksesta!

Lue lisää lahjoittamisesta

Kauppakorkeakoulun rakennuksen pohjakerros, Kylteri-kahvila vasemmalla.

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

When Dipoli was being renovated in 2017, Ilkka Niemelä happened to be present during the installation of the artwork and ended up supporting a painting from one corner. Photo: Severi Kasurinen.
Yliopisto Julkaistu:

Ilkka Niemelä: Kun jotain yrittää korjata, on tärkeää ensin ymmärtää, mistä oikein on kysymys

"Toisen arvokkaana pitäminen on minulle henkilökohtaisesti todella tärkeää. Uskon siihen erittäin paljon. Tapa kohdata toista ihmistä määrittää organisaatiokulttuuria. Me saamme paljon enemmän aikaan, kun vuorovaikutus on arvostavaa."
PC on a desk with coffee mug next to it
Yliopisto Julkaistu:

Vika korjattu: VPN toimii jälleen

VPN ongelma on korjattu ja VPN toimii jälleen normaalisti.
Path in the Laajalahti nature area
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Hyvinvointireitti aukeaa Otaniemen kampukselle

Reitti avataan 19.4.2023 osana opiskelijoiden mielenterveyspäivää.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.