Uutiset

Dokumenttielokuva hoivatyön arjesta puhuttelee: Susanna Helken elokuvalle kaksoisvoitto Docpoint-festivaaleilla

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuva voitti dokumenttielokuvien kotimaisen kilpasarjan pääpalkinnon sekä yleisöpalkinnon.
Susanna Helken elokuva Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja sai kaksoisvoiton DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla
Pysäytyskuva elokuvasta, kuva: DocPoint/Road Movies Oy

Sunnuntaina päättynyt DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palkitsi jälleen parhaat uudet dokumenttielokuvat. Kotimaisen kilpasarjan voitti Susanna Helken ohjaama elokuva Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Voitto toi 5 000 euron DocPoint-Yle -palkinnon Suomen suurimmalla dokumenttielokuvien festivaalilla.

Työryhmässä oli mukana Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta ELOlta valmistuneita ja vielä opiskelevia: leikkaajat Inka Lahti, Samu Kuukka ja Markus Leppälä sekä äänisuunnittelijana Juuso Oksala. Elokuvan on tuottanut Road Movies Oy.

Mustan huumorin sävyttämä musikaalidokumentti kertoo suomalaisen vanhustenhoidon tilasta: hoivatyön tekijät yrittävät selviytyä ilmapiirissä, jossa keskeisiksi arvoiksi ovat nousseet tehokkuus ja voitontavoittelu.

Lähtökohtana elokuvan synnylle oli vuoden 2019 vanhustenhoidon kriisi.

”Se oli impulssi. Halusin tehdä elokuvan keinoin nähtäväksi yhä edelleen ratkaisemattoman ongelman – joskin nykyinen hallitus on tehnyt asialle enemmän kuin aiemmat”, kertoo elokuvaohjaaja, Aalto-yliopiston dokumenttielokuvan professori Susanna Helke.

Hyvinvointivaltio on meidän paras kilpailuvalttimme!”

Ohjaaja Susanna Helke

Elokuva on osa Koneen säätiön rahoittamaa ja Aallon elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen yhteydessä toimivan Critical Cinema Labin taiteellisen tutkimuksen Sovun ja repeämän kuvat -hanketta. Se käsittelee dokumenttielokuvaa yhteiskunnan murrosten heijastajana ja yhdistää teoriaa ja elokuvan tekoa. Hanke pureutuu siihen, missä ja miten esimerkiksi hyvinvointivaltion eetoksen murtuminen näkyy.

”Taustalla on laajempi kysymys siitä, mitä pidämme tärkeänä. Meneillään on talouspuheen ylivalta. Kyse on rahan logiikan ja hoivan eetoksen välisestä ristiriidasta – ne eivät koskaan toimi nätisti yhdessä.”

”Hyvinvointivaltio on meidän paras kilpailuvalttimme”, Helke painottaa.

Universaali aihe

Elokuva sai muodon musikaalidokumenttina: siinä hoitajat ja eläkeläiset esiintyvät myös laulamalla. Musikaalielokuva oli ohjaajalle uusi haaste, johon ei juuri ollut esikuvia tai mallia. Hän halusi antaa äänen hoitajille, jotka eivät ehkä muuten uskaltaisi ongelmista puhua.

”Abstrakteja asioita on mahdollista tehdä näkyviksi taiteen keinoin. Lauluelokuva oli minulle keino karnevalisoida vaikeaa aihetta, käsitellä sitä mustan huumorin ja satiirin siivittämänä. Laulusta saa toisaalta myös voimaa, koska esillä olevat asiat ovat niin raskaita”, Helke toteaa.

Elokuvaohjaaja, professori Susanna Helke, Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos
Susanna Helke

Tuomaristo kiitti elokuvaa ohjaustyön oivaltavuudesta ja syvälle ihmisyyteen pureutuvasta otteesta. Helke pitää palkintoa suurena kunniana. Hän iloitsee erityisesti siitä, että elokuvan teemat – miten pidämme huolta kaikista yhteiskunnan jäsenistä ja kannamme yhteistä vastuuta – avautuivat myös kansainväliselle tuomaristolle.

Elokuva sai festivaalilla maailman ensi-iltansa. ”Oli tärkeää saada elokuva nähtäväksi ja kuultavaksi kotimaassa. Suomalaista yhteiskuntaahan tämä koskee, täällä käytävää keskustelua ja asioita, joista täällä päätetään.”

Elokuva voitti myös DocPointin yleisöäänestyksen, josta palkintona on Dokumenttikillan rahoittama tuhannen euron arvoinen palkinto. Se oli myös festivaalien katsoituin elokuva. Katsojien suosikki -kilpailuun osallistuivat festivaalin uudet kotimaiset pitkät elokuvat. 

”Yleisöpalkinto on todella tärkeä, että ihmiset ovat ottaneet elokuvan vastaan ja se on synnyttänyt kokemuksia. Palautettakin on tullut valtavasti.”

Elokuvan kuvaukset tehtiin isolta osin Pohjois-Savossa Kuopio-Kaavi-Siilinjärvi- akselilla sekä Hämeenlinnassa. Helke toivoo, että elokuva tavoittaa hoivatyön kentällä toimivat.

Helke koki, että elokuva sai ensiesityksensä juuri oikeassa paikassa: Armotonta menoa – hoivatyön lauluja esitettiin festivaalin avajaiselokuvana Kansalaistorilla elokuvateattereiden ollessa suljettuna rajoitusten vuoksi. Valtteri-myrskystä huolimatta elokuva löysi yleisönsä.

MTV3 Uutiset: DocPoint-festivaalin avausnäytös taivasalla lumimyrskyssä

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuva tulee elokuvateattereihin 8.4.2022.

Osana Sovun ja repeämän kuvat -hanketta syntyi myös Susanna Helken ja Essi Viitasen toimittama Repeämän kuvat - Dokumentaarinen elokuva ja hyvinvointivaltion murtumat -kirja (Aalto ARTS Books, 2022).

Lisätietoa:

docpointfestival.fi

Elokuvaohjauksen professori Susanna Helke, [email protected], 0504489889

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
An outside student party in the spring on Aalto University campus
Palkitut Julkaistu:

Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun

Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Palkitut Julkaistu:

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.
four band members posing on a small stage in colourful and shiny clothes
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muotisuunnittelija, valokuvaaja ja bändi yhdistivät voimansa ja loivat maagisen kesäutopian

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski ja valokuvaaja Mortti Saarnia, olivat tänä vuonna EMMA-ehdokkaita Suistamon Sähkö -yhtyeen musiikkivideon kanssa.