Uutiset

Datan ja analytiikan hyödyntäminen markkinoinnin päätöksenteon tukena ovat keskimäärin keskinkertaisella tasolla

Markkinoinnin tila -tutkimus nostaa esiin erityisesti markkinoinnin analytiikan kehityskohtia.
Henkilö työskentelee sekä kannettavalla tietokoneella että iPadillä.
Kuva: Aalto-yliopisto / Kalle Kataila

Loppuvuodesta 2022 suomalaisyritysten keskuudessa toteutettu Markkinoinnin tila -kyselytutkimus nosti esiin erityisesti markkinoinnin analytiikan hyödyntämiseen liittyviä haasteita.

”Vaikka asiakasdataa kerätään yrityksissä monipuolisesti, koettiin kehitystarpeita olevan erityisesti analyyttisissä tekniikoissa, joita tarvitaan datan hyödyntämiseen päätöksenteossa. Datan ja analytiikan hyödyntäminen markkinoinnin päätöksenteon tukena olivatkin keskimäärin keskinkertaisella tasolla, vaikka vaihtelu yksittäisten yritysten välillä on toki suurta”, kertoo tutkimuksen sisällöstä ja analyysistä vastannut professori (associate) Johanna Frösén

Erityisiä tutkimuksessa esiin nousseita kehityskohteita ovat yritysten (ja muiden organisaatioiden) välinen yhteistyö analyyttisten kyvykkyyksien kehittämisessä; analytiikan laaja-alaisempi hyödyntäminen päätöksenteossa; sekä analyyttisen osaamisen hyödyntäminen erityisesti markkinatilanteiden muutosten tunnistamisessa ja ennakoinnissa. 

Johanna Frösén kertoo, että yhteistyötä kyllä tehdään jonkin verran datan keräämisessä ja analysoinnissa esimerkiksi asiakkaiden ja tavarantoimittajien kanssa. Tästä huolimatta organisaatiorajat ylittävä yhteistyö analyyttisten kyvykkyyksien kehittämisessä on vielä suhteellisen vähäistä. 

”Ulkoisia partnereita voitaisiinkin hyödyntää analyyttisten kyvykkyyksien kehittämisessä nykyistä huomattavasti laajemmin. Markkinoinnin päätöksenteon osa-alueiden osalta kyvyn hyödyntää analytiikkaa koettiin nykyisellään olevan hyvällä tasolla erityisesti asiakaspalvelussa, asiakasymmärryksessä ja brändinhallinnassa. Sen sijaan analytiikan hyödyntämisessä markkinoinnin optimointiin liittyvässä taktisessa päätöksenteossa koettiin olevan laajalti parantamisen varaa.”

Tutkimus toteutettiin nyt kahdeksatta kertaa, ja vastauksia siihen saatiin yhteensä 704 eri organisaatiolta. Yleisin nimike kyselyyn vastanneiden keskuudessa oli toimitusjohtaja.

Lisätietoja:

Markkinoinnin laitos

Markkinoinnin laitos on menestyksekäs ja dynaaminen yhteisö opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita, joiden kunnianhimoisuus näkyy tutkimusprojekteissa ja hankkeiden verkostoissa.

Lue lisää
Three Aalto University students are doing group work by writing on paper together.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.