Uutiset

“Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future” - kokemuksia kahden vuoden näyttelymatkalta

Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen tuottama, Eurooppaa kiertänyt näyttely on opettanut tekijöilleen paljon alasta ja yhteistyöstä.
Future Ceramics: savityöpaja Aallossa 2018.

Kaikkiaan seitsemässä kaupungissa Euroopassa kiertänyt näyttely sulki ovensa viimeisessä näyttelypaikassaan Prahassa 11. marraskuuta.

Mitä näyttelyn luotaaminen läpi Euroopan opetti ja millaisia kokemuksia se tarjosi?

"Keskeiset yhteistyökumppanimme ovat olleet kansainvälisiä museoita, joten olemme oppineet paljon museokäytänteistä. Se on hyvin erilainen maailma, johon olemme tottuneet taiteilijoina tai suunnittelijoina, kun esittelemme teoksiamme museoissa. Yksi positiivisimmista kokemuksista on ollut se, että projektin aikana me kaikki - professorit, tutkijat, luennoitsijat, studiomestarit ja opiskelijat muotoilun laitokselta ja ADDlabista - työskentelimme yhdessä kohti yhteistä päämäärää", kertoo projektin vetäjä, professori Maarit Mäkelä.

Näyttelyprojekti toteutettiin yhteistyössä Weißensee Kunsthochschule Berlinin (Saksa), University of Ulsterin (Pohjois-Irlanti) ja The Royal Danish Academy of Fine Artsin (Tanska) kanssa. Suurin osa näyttelytöistä valittiin avoimen kutsun kautta, joka oli suunnattu neljän kumppanuusyliopiston opiskelijoille, mutta myös valittuja ammattilaisia kutsuttiin osallistumaan näyttelyyn.

"Sain näyttelyn myötä uusia hyödyllisiä kontakteja ja työmahdollisuuksia, kuten kiertonäyttelyn teosten pakkaamisen suunnittelua ja toteutusta sekä muita näyttelyprojekteja. Akateemista kokemusta hankimme yhdessä Saija Halkon kanssa pidetyn konferenssipuheenvuoron kautta Stoke-On-Trentissä viime vuoden syksyllä. On hurjaa, kuinka nopeasti kaksi vuotta kuluu - vastahan työt lähtivät kiertueelleen Fiskarista", sanoo hankkeessa mukana ollut Product & spatial design -ohjelman maisteriopiskelija Tuuli Saarelainen.

Näyttely nähtiin ensimmäiseksi Fiskarsissa syksyllä 2016. Sen jälkeen se on ollut esillä British Ceramics -biennaalissa 2017 Stoke-on-Trentissä, Englannissa, Portadownissa, Pohjois-Irlannissa, Berliinissä ja Selbissä, Saksassa, Ljubljanassa, Sloveniassa sekä Prahassa, Tsekissä. Näyttely on osa Ceramics and its Dimensions -projektia, jota on rahoittanut Euroopan unionin The Creative Europe -ohjelma.

“Keramiikan kentällä toimiessani projektin kautta tullut verkosto ja yhteydet ovat olleet erittäin tärkeitä. Uskon, että jatkoa ajatellen nämä kontaktit tulevat olemaan vielä merkityksellisimpiä. Olen oppinut paljon EU:n kulttuurisen projektin hallinnasta ja myös kulttuurieroista, jotka vaikuttavat projektin sisältöön ja sen hallintaan”, kuvailee projektissa koordinaattorina toiminut, Aallon tohtorikoulutettava Priska Falin.

Näyttelyyn osallistuneet opiskelijat: Saija Halko, Hanna-Kaarina Heikkilä, Tuuli Saarelainen, Vesa Kattelus, Salla Luhtasela, Wesley Walters ja Monica Romagnoli.

Näyttelyyn osallistuneet henkilökunnan jäsenet: Maarit Mäkelä, Anna van der Lei, Nathalie Lautenbacher ja Priska Falin.

Lue lisää kiertävästä näyttelytä saaduista kokemuksista Empirica-tutkimusryhmän verkkosivuilla (kirjoittanut Minerva Juolahti): Shaping the Future Exhibition – Touring Around Europe for Two Years

Lisätietoa:

Näyttelyn verkkosivusto

Ceramics and its Dimensions -projekti

Kuvia töistä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Opinnot Julkaistu:

Lahjoitukset mahdollistavat kaikille opiskelijoille opiskeluvaihtoon lähtemisen

Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Helena Sederholm photographed in a lab setting, wearing a blue sweater.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä

Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.
Students Jenna Liinamaa, Pihla Päivänsalo and Teemu Koskiahde from the Prodeko Guild.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Tuotantotalouden opiskelijat ja alumnit muodostavat ainutlaatuisen yhteisön

Tuotantotalouden opiskelijoiden, alumnien ja laitoksen tiivis yhteistyö huipentuu vuosittain Prodeko-seminaarissa.