Uutiset

Caltechin yliopiston Resonate-palkinto Aalto-yliopiston energiatutkijoille

Palkinto on tunnustus professori Mika Järvisen ja hänen tutkimusryhmänsä kehittämästä uraauurtavasta teollisuusinnovaatiosta.
Professori Harry Atwater (vas.), Caltechin yliopiston Resnick Sustainability -instituutin Resonate Award –palkinnon perustaja, professori Mika Järvinen ja tohtorikoulutettava Arshe Said Aalto-yliopistosta.

Professori Mika Järvinen ja hänen tutkimusryhmänsä, johon kuuluvat tutkijat Arshe Said ja Sanni Eloneva Aalto-yliopiston energiatekniikan laitokselta, ovat saaneet Caltechin yliopiston Resnick-instituutin vuoden 2015 Resonate-palkinnon.

Tunnustus annettiin uraauurtavasta teollisuusinnovaatiosta, joka muuntaa hiilidioksidia ja teräksenvalmistuksessa syntyvää sivutuotetta tärkeäksi teollisuuden raaka-aineeksi, saostetuksi kalsiumkarbonaatiksi.

Saostettu kalsiumkarbonaatti on arvokas mineraalituote, jota käytetään esimerkiksi muoveissa, papereissa, kumeissa ja maaleissa. Sen tavanomaisen  tuotantomenetelmän hiilidioksidipäästöt ovat suuria. Uudessa innovatiivisessa prosessissa puolestaan kulutetaan hiilidioksidia, joten se toimii ympäristölle edullisena hiilinieluna. Prosessissa hyödynnetään teollisuudessa syntyvää sivutuotetta, josta valmistettu lopputuote on 50 kertaa lähtömateriaalia   arvokkaampaa. Uuden tekniikan taloudelliset ja ympäristöön liittyvät mahdollisuudet ovat merkittäviä.

- Pilottilaite on lajinsa ensimmäinen, ja pyrimme parhaillaan selvittämään miten tekniikkaa voitaisiin käyttää tehokkaasti teollisen tuotannon mittakaavassa, kertoo professori Mika Järvinen. Tavoitteenamme on rakentaa suurempi laitos terästehtaan yhteyteen seuraavien 2–4 vuoden kuluessa, hän jatkaa.

Caltechin yliopiston kestävää kehitystä tutkiva Resnick-instituutti perusti Resonate-palkinnon vuonna 2013 tunnustukseksi energiatekniikan ja kestävän kehityksen uusille saavutuksille. Palkinnon tarkoituksena on kiinnittää  huomiota merkittäviin edistysaskeliin kestävän kehityksen saavuttamiseksi maailmassa.

Vuoden 2015 Resonate-palkinnot jaettiin Aspen Ideas -festivaaleilla Coloradon Aspenissa 4.7.2015. Palkinnon saivat: Yi Cui, Joel L. Dawson, Tsutomu Ioroi, Mika Järvinen ja Delia J. Milliron. Lisätietoja palkituista: http://resnick.caltech.edu/programs/past-programs/resonate-awards/Resonate-2015

Saostettua kalsiumkarbonaattia tuottava pilottilaite avattiin Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle tammikuussa 2014. Pilottihankkeessa käytettävä menetelmä perustuu Aalto-korkeakoulusäätiön, Åbo Akademin ja teräsyhtiö SSAB:n omistamaan patenttiin. 

Kuvia Resonate Award 2015 -palkinnon saajista:
http://materialbank.aalto.fi:80/public/0092777fc8B0.aspx

Kuvia pilottilaitteesta:
http://materialbank.aalto.fi:80/public/24229e15c8BA.aspx

Linkki pilottilaiteesta kertovaan uutiseen (2014):
http://eng.aalto.fi/fi/current/current_archive/news/2014-09-16/

Linkki pilottilaitetta esittelevään videoon (2014):
https://www.youtube.com/watch?v=HqkeYyWGHO8

Yhteystiedot:

Mika Järvinen, Associate Professor
[email protected], puh. 050 414 2593
Aalto People 

Arshe Said, tohtoriopiskelija
[email protected], puh. 050 571 8886
Aalto People

Sanni Eloneva, tohtoritutkija
sanni.eloneva.aalto.fi, puh. 050 448 9666  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.