Uutiset

Avoin verkkokurssi Finland Works esittelee suomalaista työelämää ja urakehitystä

Aalto-yliopisto julkaisee uuden avoimen verkkokurssin suomalaisesta työelämästä.
A picture of a video shoot, where a smiling woman is sitting in front of a video camera and a director is watching the scene.
Haastateltavana kurssivideolle Audrey Poudrier Tremblay. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Avoin Finland Works -verkkokurssi on luotu lähtökohdaksi, jonka avulla on helpompi ymmärtää suomalaista työelämää ja rakentaa uraa Suomessa. Kurssi on suunniteltu erityisesti kansainvälisille opiskelijoille ja työnhakijoille sekä niille, jotka haluavat tietää enemmän suomalaisesta työelämästä. Aalto-yliopiston urapalveluiden asiantuntijat, alan työelämän ammattilaiset ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat yhdessä tuottaneet kurssin sisällön. Kurssi on osa avointa Future of Work (Työn tulevaisuus) -verkko-oppimismoduulia.

Suomi tunnetaan maailman onnellisimpana maana, ja monet suomalaisen työelämän piirteet kertovat toimivasta työ- ja yksityiselämän tasapainosta. Monille kansainvälisille työntekijöille voi kuitenkin joskus olla hankalaa saada ratkaiseva ensimmäinen mahdollisuus päästä mukaan suomalaisille työmarkkinoille. Kurssi tarjoaa näkökulmia suomalaiseen työelämään yhteiskunnan, organisaation ja yksilön tasoilta sekä käytännön tietoja ja osaamista urakehityksen tueksi.

Itseohjautuva oppiminen

Finland Works on viisi lukua käsittävä omatoiminen ja avoin verkkokurssi. Jokainen luku koostuu useista osioista, joiden lopuksi vastataan joko avoimeen kysymykseen tai kyselyyn. Kurssimateriaalien ohella suoritettavat tehtävät on suunniteltu auttamaan opiskelijoita toimimaan suomalaisessa työelämässä ja pohtimaan omia tulevia uriaan. Kurssimateriaalit ovat saatavilla sekä teksti- että podcast-muodossa. Jokaisessa luvussa on video Aallon alumneista, jotka kertovat kokemuksistaan suomalaisesta työkulttuurista, työ- ja yksityiselämän tasapainosta ja uran rakentamisesta Suomessa.

Kurssien sisältöjä tukevat akateeminen tutkimus sekä maailmanlaajuisten organisaatioiden, kuten Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n ja Maailman talousfoorumin (WEF), viimeaikaiset raportit. Oppimismateriaalit ovat laatineet vieraileva luennoitsija Peter Kenttä, rekrytointiasiantuntija Saku Tihveräinen Marbles Oy:stä, työelämän asiantuntija Niina Pitkänen sekä Aalto-yliopistosta ohjelmajohtaja Laura Sivula, erityisasiantuntija Tanja Makkonen ura- ja rekrytointipalveluista, Aalto International Talent -ohjelman asiantuntija Kaisa Paasivirta ja Information Technology -ohjelman vanhempi ohjelmapäällikkö Regina Casteleijn-Osorno.

”Aalto-yliopistossa on jo pitkään tunnistettu kansainvälisten opiskelijoiden erityistarpeet ja työllistymisen haasteet. Tarjoamme kansainvälisille opiskelijoillemme monia mahdollisuuksia verkostoitua ja tutustua työnantajiin opintojen aikana, mutta mitä aiemmin opiskelija aloittaa perehtymisen suomalaiseen työelämään, sitä parempi”, sanoo Kaisa Paasivirta.

Kansainvälisiä osaajia ei pidä jättää huomiotta

Aalto-yliopistossa syksyllä aloittavat uudet maisteriopiskelijat tulevat peräti 111:stä eri maasta. Muuttoliike ja kansainvälisten osaajien liikkuvuus ovat Suomen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kannalta erittäin tärkeitä, minkä vuoksi Suomen on välttämätöntä houkutella kansainvälisiä osaajia mukaan suomalaiseen työelämään ja myös pitää heidät osana sitä. 

”Tarvitsemme osaajia, eikä meidän kannata jättää hyödyntämättä jo maassa olevien kansainvälisten opiskelijoiden osaamista. Finland Works -kurssin avulla voimme tukea kansainvälisten opiskelijoidemme mahdollisuuksia jäädä Suomeen työskentelemään ja integroitua yhteiskuntaamme”, Kaisa Paasivirta jatkaa. 

Yksi syy Finland Works -kurssin luomisen taustalla on kansainvälisten työnhakijoiden tarve saada resursseja, jotka mahdollistavat tutustumisen suomalaiseen työkulttuuriin. Uuteen työskentelytapaan sopeutuminen vaatii työtä sekä työnantajalta että työntekijältä, ja tällä kurssilla pyrimme helpottamaan sopeutumisprosessia puolin ja toisin. 

”Kun etsii töitä oman kotimaansa ulkopuolelta, työnhakijalle on usein varsin epäselvää, mitä ns. epävirallisia odotuksia ja toiveita työnantajalla on, mitkä heidän mahdolliset pelkonsa ovat ja mitkä voisivat olla keskeisimmät omat vahvuudet, joita kannattaa nostaa esille. On tärkeää näyttää Suomesta töitä hakeville, ettei ole mitään salaista kädenpuristusta tai koodikieltä, mitä tarvittaisiin onnistuakseen työnhaussa tai Suomen työelämässä. Odotukset ja toiveet ovat useimmiten varsin järkevät, riippumatta siitä, ollaanko töissä Suomessa tai missä tahansa kansainvälisessä yrityksessä. Tietenkin Suomella on omat erikoisuutensa, kuten kaikilla mailla, mutta nämä ovat enemmänkin mausteita kuin esteitä”, sanoo Peter Kenttä.

Kurssi julkaistaan englanninkielisenä 10.9.2021.

Ilmoittaudu kurssille:

Finland Works, https://futureofwork.fi/courses/finland-works/ 

Lisätietoja:
ohjelmajohtaja Laura Sivula, avoin Future of Work -verkkokurssi (Työn tulevaisuus), elämänlaajuinen oppiminen

[email protected]
+358 50 384 7228

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Close-up of curly wood grain orientation of an old piece of wood
Opinnot Julkaistu:

Verkkokurssi “Wood material science” alkaa 10.1.2023

100% verkkokurssilla opitaan miten puun rakenne vaikuttaa sen fysikaalisiin ja mekaanisiin ominaisuuksiin.
Sensual mathematics. Photo: Henri Vogt.
Opinnot Julkaistu:

Haku Kristallikukkia peilisalissa -kurssille on avattu - matematiikan, taiteiden ja arkkitehtuurin yhteiskeitos palaa Heurekaan

Kristallikukkia peilisaleissa –kurssi - MS-E1000 Crystal Flowers in Halls of Mirrors: Mathematics meets Art and Architecture - on avoin kaikille kandiopiskelijoista tohtorikoulutettaviin, matematiikan ja tekniikan aloista taiteisiin, muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kemiasta liiketoimintaan. Kurssille otetaan korkeintaan 50 opiskelijaa motivaatiokirjeiden perusteella, ja haku on auki 10.1.2023 saakka. Kurssi on 15 opintopisteen suuruinen, ja se järjestetään joka toinen vuosi.
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Kolme Aallon opiskelijaa palkittiin parhaasta ruotsinkielisesta tekniikan alan kandityöstä

TFiFin palkinnon saivat Linda Autio, Isak Jungerstam sekä Fanny Hakala.
Opiskelijat tutkimassa aurinkopaneelia.
Mediatiedotteet, Opinnot Julkaistu: