Uutiset

Architecture of Necessity -palkinto Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdeille

Saija Hollménin, Jenni Reuterin ja Helena Sandmanin projekti, joka rakentaa hostelleja koulutytöille Tansaniassa, edustaa systeemistä lähestymistapaa kestävään arkkitehtuuriin.
Hostels for School girls project in Tanzania by Hollmén Reuter Sandman Architects_Architecture of Necessity Award 2022
Kuva: James Kasela

Architecture of Necessity -kilpailun tavoitteena on palkita arkkitehtuuriteoksia, jotka eturintamassa luovat uudenlaista vastuullista, tunnollista, kestävää, oikeudenmukaista ja avointa arkkitehtuuria. Tänä vuonna kilpailuun osallistui töitä kaikkialta maailmasta. Architecture of Necessity -päivä järjestettiin Virserumissa Ruotsissa 8. syyskuuta.

Tuomaristo palkitsi kolme voittajaa ja myönsi kolme kunniamainintaa.

Voitokas Hostels for School girls -hanke on rakentanut asuntoloita, jotka ovat kipeästi kaivattuja turvapaikkoja koulutytöille Iringassa, Tansaniassa. Osallistamalla paikallinen yhteisö mukaan varsinaiseen suunnitteluprosessiin ja käyttämällä kestäviä rakennusmenetelmiä hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallista taloutta ja tuottaa terveydellisiä ja sosiaalisia hyötyjä alueelle.

Hanke täyttää kaikki Architecture of Necessity -arkkitehtuurin vaatimukset, tuomaristo totesi.

"Yksinkertaisen mutta kauniin arkkitehtuurin keinoin hanke luo uudelleen klassisen luostaritypologian ja tarjoaa turvallisen tilan nuorille koulutytöille, antaa heille voimavaroja ja varmistaa, että he voivat käydä koulua turvallisesti.”

Arkkitehdeillä on pitkä kokemus toimimisesta paikallisissa olosuhteissa sekä kulttuurisesti käyttäjiä osallistamalla että teknisesti käyttämällä paikallisia materiaaleja. Projekti on yksi hankkeiden sarjassa, joten siinä on systeeminen lähestymistapa aidosti kestävään arkkitehtuuriin.”

Arkkitehti Jenni Reuter iloitsee siitä, että kilpailu nostaa esille pienimuotoisia mutta merkityksellisiä arkkitehtuuriprojekteja.

”Kansainvälinen kilpailu on ollut suosittu ja olemme ylpeitä, että meidät on valittu kolmen voittajan joukkoon. Yhteistä kaikille voittajille on, että toimimme ruohonjuuritasolla yhteistyössä vähävaraisten ihmisten kanssa, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa arkkitehtipalveluja. Osallistava suunnittelu vahvistaa yhteisöjen omanarvontuntua ja yhteenkuuluvuutta. Arkkitehtuurilla voi aktiivisesti vaikuttaa kaikkien ihmisten arkeen”, sanoo Reuter.

Muut palkitut olivat Chaal Chaal Agencyn suunnittelema Gyaan Ashray Ahmedabadissa, Intiassa ja Studio Suddo Nueven suunnittelema Earth Building Collective Makossa, Senegalissa. Palkintosumman (1200 e) lisäksi palkittujen projekteista keskusteltiin seminaarissa Virserumin Taidehallissa, missä niistä on esillä myös näyttely.

Yhteystiedot:

Professori, arkkitehti Jenni Reuter, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu,
050 305 57 04, [email protected]

Lue lisää:

Viserums Konsthall

Saija Hollmén istumassa lattialla risti-istunnassa värikkäiden afrikkalaisten kankaiden päällä.

Väitös: Humanitaarinen arkkitehtuuri luo turvaa ja suojaa köyhyyden ja kriisien keskelle

Kun globaalit kriisit ajavat ihmisiä pois kodeistaan, voidaan monialaisen yhteistyön kautta rakentaa vähästä enemmän.

Uutiset
Jenni Reuter_photo: Veera Konsti

Arkkitehtuuriaktivismia!

Voiko tulevaisuutta muuttaa arkkitehtuurin avulla? Voiko arkkitehtuuri olla poliittista? Voivatko arkkitehdit olla aktivisteja? Kyllä, kyllä ja kyllä!

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Summer school students picking berries in Nuuksio.
Opinnot Julkaistu:

The arts summer school course 2023 Living with wood(s) focuses on sustainable ways to use timber, wood and forests

The mission is to look sustainable ways to use forests both in their natural form and as industrial resource and create living environments built in wood and in balance with surrounding nature.
Palkittu teos, värikäs Asuntoarkkitehtuurin käsikirja nojaa rosoista tiiliseinää vasten
Palkitut Julkaistu:

Asuntoarkkitehtuurin käsikirjalle Rakentamisen ruusu -palkinto

Palkinnon myöntää Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Äiti-nukkehahmo istuu pöydän ääressä lavastetussa ympäristössä matkapuhelin kädessään
Palkitut Julkaistu:

Kaikki äitini puhelut on paras lyhytelokuva

Parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinto myönnettiin toista kertaa peräkkäin Aalto-yliopistosta valmistuneen ohjaajan elokuvalle.
Palkitut.
Palkitut Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun parhaat väitöskirjat ja diplomityöt vuodelta 2022 palkittu

Aalto-yliopisto palkitsee vuosittain parhaat 10 prosenttia väitöskirjoista Aallon väitöskirjapalkinnolla. Palkittuja väitöskirjoja on Perustieteiden korkeakoulussa tänä vuonna kuusi. Diplomitöitä palkittiin viisi.