Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Arto Hiltunen: Opiskeluaika ei ole ainoastaan tiedon tankkausta kirjoista ja luennoilta

Pitkän uran tehnyt alumnisuurlähettiläs Arto Hiltunen muistuttaa, että kaikenlaisella työllä, etenkin opiskeluajan kesätyöllä, on merkitystä tulevaisuuden työuraan. ”Aktiivisuus on avainasemassa”, sanoo Hiltunen.
School of Business Alumni Ambassador Arto Hiltunen

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Aloitin opiskelun vuonna 1976 ja valmistuin ekonomiksi jo alkuvuonna 1979.

Tuohon aikaan tutkinnon suorittaminen oli mahdollista noinkin lyhyessä ajassa. Pääaineinani olivat markkinointi ja oikeustiede.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Tein koko kolmekymmentävuotisen työurani S-ryhmässä. Aloitin kaksivuotisessa trainee-ohjelmassa ja sen jälkeen erilaisissa päällikkötehtävissä, tavaratalojohtajana, markkinointijohtajana ja päivittäistavarakauppaan liittyvissä johtotehtävissä.

Työuran viimeiset vuodet olin HOK-Elannon toimitusjohtajana ja lopuksi SOK:n pääjohtajana.

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen hallituksen puheenjohtajana Veho Oyssä ja Yliopiston Apteekissa sekä jäsenenä Metsäliiton ja Metsä Tissuen hallituksissa. Lisäksi olen muutamassa säätiössä hallituksen varapuheenjohtajana.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Kauppakorkekoulun opinnot antoivat hyvät perustiedot ja viitekehyksen työelämään. Varsinaiset johtamistaidot ja syväosaaminen syntyvät kuitenkin vasta vuosien työkokemuksen myötä.

Oivalluksia opiskelusta?

Opiskeluaika ei ole ainoastaan tiedon tankkausta kirjoista ja luennoilta. Se on myös aikaa, jolloin on mahdollisuus luoda verkostoja ja ystävyyssuhteita tulevaa elämää varten.

Lisäksi opiskeluaikana on mahdollista oppia johtamisesta, vuorovaikutuksen merkityksestä ja ehjänä ihmisenä olemisen taidosta. Näihin asioihin kannattaa panostaa.

Muista, että pääaineen valinta ei ratkaise pysyvästi elämänuraa, mutta valinnalla on mahdollista vaikuttaa siihen.

Verkostojen luomisen keskeisin osa on osallistua tilaisuuksiin, joissa voi tavata ihmisiä ja aktiivisuus keskusteluissa.

Mikä merkitys arvosanoilla on?

Opiskelua ei kannata tehdä arvosanoja varten, vaan oppimista varten.

Työnantaja ei useinkaan kysele arvosanoja rekrytointihaastatteluissa, mutta paneutumalla hyvin opiskeluun saa paremmat lähtökohdat menestyä töissä.

Jaa joku mieleenpainuva muisto opinnoistasi.

Muutamat loistavat luennoitsijat ovat jääneet mieleen. Ehkä eniten professori P.J. Muukkosen oikeustieteen luennot. Proffa onnistui loistavalla tavalla sytyttämään tylsän oikeustieteen henkiin ja osallisti koko salin.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Opiskeluajan kesätyöt ovat erittäin tärkeitä ensimmäisen vakinaisen työpaikan saamisessa.

Niillä pystyy todistamaan aktiivisuutensa, saa kokemusta ja usein pääsee ponnistamaan pysyvään työsuhteeseen saman työnantajan palvelukseen, jos hoitaa hommansa hyvin.

Itse kävin kesätöissä huonekalumyyjänä koko opiskeluajan.

Neuvosi opintojaan miettivälle?

Kannattaa ottaa selvää erilasten työtehtävien ja ammattien arjesta: hyvistä ja huonoista puolista, mistä työ koostuu, minkälaista vastuuta joutuu kantamaan, vaatiiko työ matkustamista ja niin edelleen.

Kun tietää mihin tähtää, osaa suunnitella opintonsa sen mukaan, että niistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä tulevassa työssä.

Ajatuksia yritysmaailmasta tai ajankohtaisista asioista?

Maailma ja yritykset ovat kovissa muutospaineissa eri syistä johtuen. Vähäisin ei ole digitalisaatio, joka vaikuttaa jokaiseen yritykseen.

Pärjätäkseen näissä muutoksissa kannattaa pitää mieli avoimena, hankkia tietoa ja osaamista laaja-alaisesti ja sopeutua joustavasti uusiin tilanteisiin.

Mitä verkostot merkitsevät sinulle?

Verkostot kuuluvat ihmisen luontaiseen toimintaan ja tutun ihmisen kanssa on helpompi edistää asioita kuin tuntemattoman.

Verkostot eivät muodostu itsestään, vaan niiden luomiseen kannattaa käyttää aikaa jo opiskeluajoista alkaen. Verkostojen luomisen keskeisin osa on osallistua tilaisuuksiin, joissa voi tavata ihmisiä ja aktiivisuus keskusteluissa.

Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?

Jo mainittu aktiivisuus kesätöiden hankkimisessa ja tekemisessä, sekä rohkeus ja aktiivisuus yhteydessä työnantajiin ovat avainasioita.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Olen ollut useita vuosia Kauppakorkeakoulun tukisäätiön hallituksessa, ja hallituksen toimiessa myös dekaanin neuvonantajana olen viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut hyvin kartalla Kauppakorkeakoulun kehittymisestä. Alumnitoiminta oli aika usein esillä näissä kokouksissa.

Jäin pois hallituksen työstä viime vuonna.

Alumnitoiminta tarjoaa entisille opiskelijoille mainion kanavan pysyä kartalla oppilaitoksensa kehittymisestä ja tilanteesta. Samalla se antaa koululle mahdollisuuden hyödyntää entisten opiskelijoiden osaamista.

Lisätiedot:

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Arto Hiltusen tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.