Uutiset

Ajassa elävällä Helsinki Schoolilla laaja näyttely Lyypekissä

Näyttely tarkastelee suhdettamme luontoon ja tilaan.
nainen seisoo auringonpaisteessa auringonkukkakedolla keltainen muovipussi päässään
Elina Brotherus: Gelbe Musik with Sunflowers, Helsinki School

Fresh Breeze From the North! Images of Nature (Tuoreita tuulia pohjoisesta! Kuvia luonnosta) -näyttely Kunsthalle St Annenissa Lyypekissä, Saksassa, on Helsinki Schoolin suurin näyttely vuosiin. Nähtävillä on yli 100 valokuvan muodostama laaja kattaus valokuvataidetta pitkältä ajalliselta jatkumolta. Näyttelyn teemana on luonto, jota  tarkastellaan käsitteellisestä näkökulmasta.

Näyttely tuo yhteen kaksitoista Helsinki Schoolin taiteilijaa, joiden teokset käsittelevät luontoa ja maisemaa: Elina Brotherus, Joakim Eskildsen, Ilkka Halso, Tiina Itkonen, Jaakko Kahilaniemi, Sanna Kannisto, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Jorma Puranen, Riitta Päiväläinen, Mikko Rikala ja Santeri Tuori.

Kaikissa teoksissa on nähtävissä tietoisuus luonnon ja kulttuurin välisestä yhteydestä sekä intuitiivinen tilan tunne. Elina Brotherus ja Santeri Tuori pitäytyvät tutussa maisemamaalauksen ilmaisussa, kun taas Tiina Itkonen ja Jorma Puranen näyttävät loihtivan esiin tunnelman, joka sijaitsee jossakin oudon ja täydellisen välimaastossa. Riitta Päiväläisen ja Anni Leppälän töissä luonto näyttäytyy piilopaikkana, johon lopulta kaikki palaamme.

Kaksi lasta kävelee kuvassa poispäin vihreän metsän keskellä
Joakim Eskildsen: HomeWorks, Willow Tree, Potsdam (2012), Helsinki School

Näyttelykokonaisuus tutkii, kuinka jokainen taiteilija käyttää luontoa ja maisemaa välineenä ilmentää omaa sielunmaisemaansa sekä vangita niitä monimutkaisia tunteita ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen miten luonto meille kullekin ilmenee.

"Näyttely on todella hyvä osoitus Helsinki School -ohjelman vahvuudesta: se pystyy tuomaan yhteen taiteilijoita jopa viiden sukupolven ajalta ja samalla kuitenkin luomaan jotain näin vahvaa ja yhtenäistä", toteaa taiteilija Santeri Tuori.

Kokonaisuuden ovat kuratoineet ja tuottaneet tohtori Antje-Britt Mählmann ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Timothy Persons. Näyttely on toteutettu yhdessä Aalto-yliopiston kanssa ja se on avoinna 26. huhtikuuta asti.

Helsinki School on yksi maailman ainutlaatuisimmista valokuvauksen ohjelmista."

Timothy Persons

Historia taltioidaan digitaalisesti

“Lyypekki on yksi Saksan kulttuurin ja kaunokirjallisuuden kehdoista - sieltä on tullut kolme Nobel-palkinnon saanutta kirjailijaa - ja siten oikea paikka juhlistaa menestyvää Helsinki Schoolia. Tämä on myös loistava tilaisuus kertoa, että käynnistämme Helsinki Schoolin historian digitalisoinnin voidaksemme säilyttää sen tulevia sukupolvia varten”, kertoo Timothy Persons.

Taltiointihankkeen tarkoituksena on luoda avoin koulutusalusta, jonka avulla muut akateemiset toimijat voivat hyödyntää ohjelman oppeja ja lähestymistapaa omassa koulutuksessaan.

"Tavoitteenamme ei ole vain ylläpitää nykytilaa, vaan ohjata keskustelua siihen, miten valokuvausprosessia voidaan käyttää luovaan tulevaisuuden havainnointiin sekä huomioida Helsinki Schoolin asema yhtenä maailman ainutlaatuisimmista ohjelmista", Persons jatkaa.

Pitkäkestoista hanketta on tukenut Maire Gullichsenin ja Carl Gustaf Ehrnroothin säätiö yhdessä Emmy Network -säätiön kanssa.

Timothy Persons esittelee näyttelyä yleisölle ja medialle, hän seisoo teosseinän edessä
Timothy Persons näyttelyn avajaisissa 24. tammikuuta 2020

Uusi pohjoismainen lähestymistapa

Helsinki School on enemmän kuin vain joukko valokuvaajia Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta: se on malli uudelle koulutukselliselle lähestymistavalle sekä yhteisen ajattelun ja yhteistyön väline.

Vaikka Helsinki Schoolin tyylilliset ja temaattiset lähestymistavat eivät ole homogeenisia, on olemassa sukupolvia yhdistävä säie siinä käsitteellisessä tavassa, miten ohjelman taiteilijat hahmottavat asioita ja esittävät ideoitaan.

Yli viiden taiteilijasukupolven ja yli 160 kansainvälisten kustantajien kanssa toteutetun julkaisun myötä (Hatje Cantz, Steidl, Aperture ja Kehrer) Helsinki School on kehittynyt yhdeksi pitkäkestoisimmista valokuvausohjelmista.

Helsinki Schoolin näyttely Fresh Breeze From the North! Images of Nature Kunsthalle St Annenissa, Lyypekissä 26.1.-26.4.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Helsinki School - The Nature of Being, nide 6 (Hatje Cantz).

Lue lisää:

Helsinki School vie valokuvaajia menestyksekkäästi maailmalle

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.