Uutiset

Ainutlaatuinen päästöttömän lähienergian projekti alkaa Otaniemessä

Fortum ja Aalto-yliopisto ovat sopineet kymmenen kiinteistön korttelin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän uudistamisesta päästöttömäksi ja lähes kokonaan omavaraiseksi. Alueen energiaratkaisu, joka uusitaan kahdessa vaiheessa, on ainutlaatuinen maailmassa.
Aalto Konekorttelin havainnekuva: Helin & Co Architects / Aalto-yliopisto
Havainnekuva: Helin & Co Architects / Aalto-yliopisto

Fortum rakentaa Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan korttelin remontin yhteydessä lähienergiaan perustuvan ratkaisun, jossa rakennusten lämmitys ja jäähdytys tuotetaan teollisen mittakaavan keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla. Lämpö ja kylmä siirretään kiinteistöihin matalalämpöverkkojen ja kylmäverkkojen avulla. Samalla kierrätetään jäähdytyksessä syntyvä lämpö alueen käyttöön, mikä parantaa sen energiatehokkuutta.

Ratkaisun omavaraisuusaste on 70-90 prosenttia, ja tarvittaessa kulutushuiput katetaan uusiutuvalla kaukolämmöllä. Uusi energiaratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 alussa ja laajentaa myöhemmin myös lähikiinteistöihin.

”Otaniemen kampukselle kehitettävää Aalto Works -korttelia sekä sen lähialueita palveleva energiajärjestelmä tukee erinomaisesti Aalto-yliopiston kampuskehittämisen ja energiatehokkuuden tavoitteita. Hiilineutraali hukkalämpöjä hyödyntävä energiaratkaisu on luonnollinen jatkumo Aalto-yliopiston toimintatavalle, jossa haetaan kestävän kehityksen tavoitteita tukevia energiaratkaisuja ottaen huomioon kunkin kehityskohteen erityistarpeet”, kuvailee Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ville Jokela. ”Kampuskiinteistöillä on myös avainrooli huipputasoisten tutkimusmahdollisuuksien tarjoamisessa yliopiston tutkimusryhmille, jota tämä uusi energiajärjestelmä sekä yhteistyö Fortumin kanssa tukee erinomaisesti.”

”On hienoa, että pääsemme tekemään uudenlaista energiaratkaisua Aalto-yliopistokiinteistöjen tapaisen edelläkävijän kanssa. Alusta asti tehdyllä tiiviillä yhteistyöllä olemme pyrkineet varmistamaan, että asiakkaan tarpeet tulevat oikein ymmärretyiksi projektin edetessä”, kertoo Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta. ”Fortum on panostanut vahvasti innovatiivisiin energiaratkaisuihin; esimerkiksi tässä yhdistetään uudella tavalla kaukoenergian ja paikallisen tuotannon parhaat puolet. Kehitämme voimakkaasti erilaisia lämpöpumppuja hyödyntäviä hybridiratkaisuja, jotka toteuttavat osaltaan Espoon Clean Heat -muutosmatkaa”.  

Fortum vastaa projektista koko järjestelmän elinkaaren ajan aina hankekehityksestä ja rakentamisesta käytön aikaiseen operointiin. Tavoite on laajentaa ratkaisua tulevaisuudessa myös lähikiinteistöihin. Fortum ja Aalto-yliopisto ovat lisäksi sopineet tutkimusyhteistyöstä, jossa syntyvää dataa hyödynnetään yhdessä mm. tutkimukseen ja järjestelmäkehitykseen. Tutkimuksen piiriin kuuluu myös energiantuotannon ja kulutuksen optimointi.

Lisätietoja:

Antti Säynäjoki, kehityspäällikkö, Aalto-yliopistokiinteistöt, [email protected], puh. 050 364 3745

Thomas Ekholm, New Solutions -yksikön vetäjä, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, [email protected], puh. 040-828 0777

Fortum on eurooppalainen energiayhtiö, jolla on toimintaa yli 40 maassa. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, kaasua, lämpöä, jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Yhdessä tytäryhtiömme Uniperin kanssa olemme Euroopan kolmanneksi suurin CO2-päästöttömän sähkön tuottaja. Noin 19 000 ammattilaistamme sekä yhteinen, noin 69 miljardin euron taseemme takaavat, että meillä on kokoa, asiantuntemusta ja voimavaroja kasvaa ja viedä energiamurrosta eteenpäin. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä ja Uniperin osake Frankfurtin pörssissä. www.fortum.fi

Aalto-yliopistokiinteistöt eliACRE on palveluyhtiö, joka tuottaa kiinteistöjen hallinnointiin ja hoitoon liittyviä palveluja Aalto-korkeakoulusäätiölle. ACRE ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Luomme kansainvälisesti kilpailukykyisiä ja houkuttelevia toimintaympäristöjä sekä uusia tilakonsepteja niin yliopiston kuin ulkoisten kumppaneidenkin käyttöön. Kehitämme Otaniemen kampusta vaiheittain taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Tavoitteenamme on luoda kansainvälisesti tunnettu interaktiivinen ja monipuolinen kampus, joka tukee yhteistyötä ympäröivien yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. www.aaltocre.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Otaparkki tarjoaa helpon pysäköintimahdollisuuden kampusvieraille

Pysäköintitalo Otaparkki sekä muut kampuksen maksulliset pysäköintipaikat tarjoavat pysäköintimahdollisuuden kampukselle saapuville vieraille.