Base Styles/Icons/Some/Linkedin/Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/Menu/Burger Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/Close/Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/lock/open Created with Sketch.

Aalto-yliopiston uudisrakennus Väre aukeaa yleisölle syyskuussa

Väre kokoaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset saman katon alle Otaniemeen.
Aalto-yliopisto Väre. Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston kampuksen ytimeen kesällä 2018 valmistunut uudisrakennus Väre kokoaa kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset saman katon alle ensimmäistä kertaa Aalto-yliopiston aikana. Hieman yli 110 miljoonan euron rakennushanke on alueen suurin sitten Teknillisen korkeakoulun siirtämisen Otaniemeen. Investointi kattaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tilojen lisäksi yliopiston yhteiskäyttöisten tilojen ja kauppakeskuksen rakentamisen.

Käyttäjälähtöisyys ja kestävä kehitys edellä suunniteltu Väre tarjoaa ainutlaatuiset puitteet taiteen ja suunnittelun tutkimukselle, opetukselle sekä taiteelliselle toiminnalle.

“Aalto-yliopiston kampusfilosofia konkretisoituu Väreessä, jossa katutason tiloista tehdään mahdollisimman julkisia ja avoimia. Avaamme kaikille oven yliopistomaailmaan”, sanoo Antti Ahlava, Aalto-yliopiston kampuksen kehittämisestä vastaava vararehtori.

Muotoilun, taiteen, arkkitehtuurin, median, elokuva- ja lavastustaiteen sekä kauppatieteellisen alan yhdistäminen saman katon alle on kansainvälisesti poikkeuksellista. Väreessä on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun lisäksi myös Kauppakorkeakoulun kanssa jaettuja tiloja ja yksiköitä.

Aalto-yliopisto Väre ja A Bloc ylhäältä. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Uusi rakennuskokonaisuus täydentää Otaniemen kampusta. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Uusiutuvaa energiaa käyttävä Väre kunnioittaa Otaniemen arkkitehtuuria

Rakennus täydentää tuoreella otteella Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa Otaniemen kampusta. Rakennuskokonaisuuden moduulit saavat suuntansa Harald Herlin -oppimiskeskuksen ja Kandidaattikeskuksen linjoista muodostaen valoisia salmiakin muotoisia auloja. Opetuksen ei tarvitse tapahtua vain luentosaleissa. Kävijät voivat seurata pohjakerroksen huipputasoisten työpajatilojen työskentelyä lasiseinien läpi. 

Väreen muuntojoustavat tilat mukautuvat myös tulevaisuuden tarpeisiin. ”Joustavuus mahdollistaa uusien tilojen lisäksi uusia tapoja tehdä töitä. Voi kokeilla, mikä yhdistelmä toimii ja kehittää omaa tekemistä. Otaniemen keskellä on nyt kupliva kokeilualusta, joka tuo yhteen noin 3000 luovien alojen toimijaa”, sanoo Anna Valtonen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani.

Väreelle tavoitellaan myös kunnianhimoista A-energialuokkaa hyödyntämällä sekä geo- että aurinkoenergiaa. 

Aalto University Vare Tuomas Uusheimo 2

Väreen sisääntuloaulassa toivottaa kävijän tervetulleeksi ja tarjoaa paikan myös vaihtuville näyttelyille. Kuva: Aalto-yliopisto / Tuomas Uusheimo

Väre avaa ovet taiteelle ja palveluille

Väre on myös muutakin kuin oppimisen ja tutkimuksen tila. Aalto-yliopisto on ensimmäinen suomalainen yliopisto, joka on sitoutunut noudattamaan kampusalueellaan taiteen prosenttiperiaatetta, jonka mukaisesti Väreeseen, kuten kaikkialle Otaniemeen, tulee pysyvä julkinen taidekokoelma sekä vaihtuvien näyttelyiden tiloja taiteelle ja muille oppilastöille. 

Väreen palveluihin kuuluvat boheemi taiteilijaravintola Kipsari, Brooklyn Café ja yliopiston kauppa Aalto Shop. Elokuun lopussa Aalto-yliopiston metroaseman yhteyteen aukeaa kauppakeskus A Bloc, jonka ravintolat, kaupat ja muut palvelut kuten liikuntakeskus palvelevat pääkaupunkiseutua. Kampuksen suurin ravintola löytyy A Blocin puolelta. Samaan kortteliin valmistuu Kauppakorkeakoulun uusi päärakennus vuoden 2018 lopussa. 

Aalto-yhteisö kokoontuu viettämään lukuvuoden avaavan Aalto Day One -tapahtuman yhteydessä järjestettäviä Väreen avajaisia 5.9.2018. Väre-rakennuksessa on medialle ja yleisölle avoimet talokierrokset torstaina 6.9.2018 klo 16-17 ja klo 17-18. Opastuskieli on suomi tai englanti kierrokselle osallistuvien mukaan. Kierroksille on rajattu määrä paikkoja. Medialle järjestetään kierroksia myös toivomuksesta.

Korttelin on suunnitellut Aallon alumneista koostuva Verstas Arkkitehdit, joka voitti vuonna 2012-2013 käydyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun. Kilpailuun osallistui 189 ehdotusta. Pääarkkisuunnittelijana toimii Jussi Palva Verstas Arkkitehdeista ja muina vastuullisina arkkitehteina Väinö Nikkilä, Riina Palva, Ilkka Salminen ja Mikko Rossi.

Toteutus: allianssihanke Aalto University Campus & Real Estaten ja SRV:n kanssa
Rakentaminen alkoi jouluna 2015. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennus valmistui kesäkuussa 2018. 
Väreen osoite: Otaniementie 14, Otaniemi, Espoo
A Blocin osoite: Otaniementie 12, Otaniemi, Espoo
Kauppakorkeakoulun tulevan rakennuksen osoite: Maarintie 13, Otaniemi, Espoo

Lisätietoja:
Noora Stapleton
viestinnän asiantuntija, kampusviestintä
[email protected]
puh. 050 353 1525

Lisää tästä aiheesta

Chydenia
Kampus Julkaistu:
Kuvassa on Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen kahvila nimeltään Kylteri.
Kampus Julkaistu:

Yhteisöllisyyden tukeminen ja edistäminen keskeisellä sijalla Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen suunnittelussa

Muuton jälkeen Kauppakorkeakoulun kaikki laitokset sijaitsevat samassa rakennuksessa.
Kahvia ja drinkkejä Dallapé 2018 -ravintolasta. Kuvaaja: Anni Kääriä.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelijoiden pop-up-ravintolat palvelevat Dipolissa ja A Blocissa

Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian opiskelijat pyörittävät pop-up-ravintoloita Otaniemessä parin viikon ajan.
Claudio Garduno Garcia
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Mitä rauhan rakentamiseen tarvitaan?

Konfliktit ratkaistaan puhumalla – mutta miten osapuolet saadaan saman pöydän ympärille ja mitä muuta voidaan tehdä? Kolme tutkijaa kertoi ajatuksistaan rauhan rakentamisesta monimutkaisessa maailmassa.