Uutiset

Aalto-yliopiston rahastoista 37 miljoonaa euroa opetukseen ja tutkimukseen vuonna 2023

Yliopiston rahastojen sijoitussalkun tuotto oli 8,1 %.
Three students sitting at the School of Business. Photo: Ari Toivonen
Kuva: Aalto-yliopisto / Ari Toivonen.

Aalto-yliopiston rahastoista nostettiin vuoden 2023 aikana 37 miljoonaa euroa yliopiston toiminnan rahoittamiseen. Summa kattaa noin 9 % yliopiston kokonaisrahoituksesta. Tämä rahoitus jatkaa laadukkaan opetus- ja tutkimustoiminnan turvaamista ja kompensoi yliopiston julkisessa rahoituspohjassa vuosia tapahtunutta murenemista. Yleisestä yliopistorahastosta nostettiin 29 miljoonaa euroa, sidotuista rahastoista 6 ja vapaista rahastoista 2 miljoonaa euroa. 

Yleisen yliopistorahaston käyttöä ohjaa käyttöpolitiikka. Vuosittaisen käytön taso on keskimäärin 2,5 % ja se perustuu rahastojen sijoitussalkun pitkän aikavälin reaalituotto-odotukseen. Tämä turvaa rahaston reaaliarvon säilymistä yli ajan.

Vuoden 2023 lopussa rahastojen markkina-arvo oli 1382 miljoonaa euroa. Tästä 1364 miljoonaa euroa on rahastojen sijoitussalkussa ja 19 miljoonaa euroa rahastojen kassavaroja. Rahastojen kassavarat sisältävät tulouttavien rahastojen pääoman, joka voidaan käyttää lyhyellä aikavälillä kokonaan ja jota ei siten sijoiteta osana sijoitussalkkua. 

Yliopiston rahastojen sijoitussalkun tuotto vuoden aikana oli 8,1 % kaikkien kulujen jälkeen. Vuoden lopussa keskimääräinen vuosituotto sijoitustoiminnan alusta lukien oli 5,4 %. Rahastojen sijoitussalkun keskimääräiset vuosituotot edellisten kolmen ja viiden vuoden ajalta ovat vastaavasti 7,3 % ja 8,2 %. 

Vuonna 2023 sijoitusmarkkinoilla nähtiin paljon epävarmuutta mutta lopulta vuosi oli positiivinen. Inflaatiopaineiden helpottaessa ja kasvun yllättäessä positiivisesti markkinat palauituivat edellisen vuoden negatiivisen tuoton jälkeen. Tuotot olivat positiivia useimmissa omaisuuslajeissa, mutta omaisuuslajien väliset korrelaatiot pysyivät korkealla ja tekivät perinteisten sijoitussalkkujen hajautuksesta edelleen haastavaa. 

Salkun kaikkien omaisuuslajien tuotot olivat positiivisia, ja osakesijoitukset vastasivat suurimmasta tuottovaikutuksesta. Sijoitukset yrityslainoihin ja hajauttaviin strategioihin mahdollistivat tehokkaan hajautuksen. Sijoitukset listatuille markkinoille, sekä osakkeissa että yrityslainoissa, tuottivat paremmin kuin vastaavat pääomasijoitukset. Tämä oli odotettu käänne edellisen vuoden päinvastaisen tuottoeron jälkeen. 

Yliopisto jatkoi kestävän sijoittamisen politiikan toteutusta. Salkun listattujen osakkeiden hiili-intensiteettiä alennettiin edelleen, ja se oli vuoden lopussa noin 50 % globaalin osakemarkkinan alapuolella tavoitteiden mukaisesti. Hiili-intensiteetistä ja muista kestävään sijoitustoimintaan liittyvistä mittareista raportoidaan tarkemmin sijoitustoiminnan vastuullisuusraportissa.

  Allokaatio 31.12.2023 Tuotto 2023 Keskimääräinen vuosituotto toiminnan alusta (05/2010)
Rahamarkkinat 2,5 % 2,7 % 1,0 %
Valtionlainat 4,5 % 6,1 % 0,9 %
Yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden lainat 15,4 % 4,8 % 4,2 %
Osakesijoitukset 59,6 % 11,5 % 8,6 %
Hajauttavat strategiat 18,1 % 2,2 % 2,1 %
Aalto-yliopiston rahastojen sijoitussalkku 100,0 % 8,1 % 5,4 %

Lue lisää:

Aalto-yliopiston sijoitustoimintaSijoitustoiminnan käyttöpolitiikka (endowment spending policy)Sijoitustoiminnan vastuullisuusraportti

Aalto-yliopisto erottui edukseen kansallisissa ja kansainvälisissä arvioinneissa vuonna 2023

Lisätietoja:  

talousjohtaja Marianna Bom 
puh. 050 575 3762, [email protected]  

sijoitusjohtaja Iivo Paukkeri 
puh. 050 599 0906, [email protected]  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.