Uutiset

Aalto-yliopiston opiskelijoiden ekotaidenäyttely avautuu lentokentällä

Näyttely From Nature to Future (Luonnosta tulevaisuuteen) yhdistää materiaalikokeiluja ja taidetta yllättävin tuloksin.
Sushant Passin Evol -teos yhdistää kahta puupohjaista materiaalia: selluloosaa ja luonnonkumia. Kuva: Eeva Suorlahti.

Aalto-yliopisto ja lentoasemayhtiö Finavia ovat sopineet syksyllä kolmen vuoden taideyhteistyöstä, johon kuuluu kolme näyttelyä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Niistä ensimmäinen, From Nature to Future, avautuu ennen joulua ja se on esillä vuoden ajan terminaalissa 2.

Näyttelyt ovat osa Finavian taidelentoasemakonseptia, Art Port -konseptia. Tavoitteena on tarjota matkustajille yllättäviä ja uusia palveluita.

- Finavialle Art Port -konsepti on myös osa yritysvastuuta. Mielestämme se on erinomainen tapa esitellä suomalaista osaamista ja tarjota taiteilijoille tilaisuus saada teoksilleen kansainvälistä näkyvyyttä, kertoo lentoaseman johtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Kuva: Eeva Suorlahti.

From Nature to Future esittelee visionäärisiä, luonnon raaka-aineista tuotettuja uusia konsepteja. Yhteensä 22 Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijaa tarttui haasteeseen ja mietti, millainen voisi olla kestävämpi tulevaisuus ja kehitti omia biomateriaalejaan. He osallistuivat kurssille, joka on osa Aalto-yliopiston biomateriaalitutkimusta ja luovaa suunnittelua yhdistävää CHEMARTS-toimintaa. Päätavoitteena on innostaa opiskelijoita ja tutkijoita kokeilemaan ja luomaan uusia ratkaisuja selluloosan ja muiden biomateriaalien käytölle.

Tavoitteena kestävämpien materiaalien tulevaisuus

- Aalto-yliopisto on ennen kaikkea opiskelijoidensa oppimisympäristö, jossa he voivat tutkia, kokeilla ideoitaan ja kehittää osaamistaan. Näyttelyn työt ovat valmistuneet vain seitsemässä viikossa, mutta jo se osoittaa, että opiskelijat ovat todella aikaansa edellä ja heillä on kyky luoda kestävämmän kehityksen tulevaisuus", kertoo kurssin opettaja Anna van der Lei Aalto-yliopistosta.

Näyttelytyöt ovat kokeiluja, eivät tuotteita - vielä. Opiskelijat käyttivät materiaalina uusiutuvia raaka-aineita, kuten puupohjaista selluloosaa, ruokajätettä, höyheniä ja kasveja. He keräsivät itse Nuuksion kansallispuistossa materiaaleja, joita rehustettiin, huuhdeltiin ja kasattiin ennen kuin ne jalostettiin uusiksi tuotteiksi, jotka voivat osaltaan luoda parempaa tulevaisuutta.

Aalto-yliopisto on yhdessä kumppaneidensa kanssa kehittänyt uusia biomateriaaleja ja tekniikoita jo vuosien ajan tutkimushankkeissa, joissa lähtökohtana on selluloosa.
Näyttely esittelee, mitä Suomi voi tarjota tulevaisuudelle. Suomi tunnetaan maailmalla vahvasta metsäosaamisestaan, mutta nyt Aalto-yliopisto osoittaa, että asiantuntemuksemme ulottuu myös uusien biomateriaalien kehittämiseen - jotka voivat olla avainasemassa, kun  kestävän kehityksen haasteita ratkotaan maailmanlaajuisesti.

- Selluloosa voi olla todellinen tulevaisuuden supermateriaali, ja myös uudet biomateriaalitutkimukset avaavat lupaavia näkymiä, kertoo Aalto-yliopiston CHEMARTS-tutkimusprojektin johtava asiantuntija, residenssimuotoilija Pirjo Kääriäinen.

Kuva: Eeva Suorlahti.

CHEMARTS on Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun pitkäaikainen strateginen yhteistyö. Tavoitteena on etsiä uusia tapoja käyttää puuta ja selluloosaa sekä tutkia kehittyneiden selluloosamateriaalien suorituskykyä ja muotoilua, ja luoda niille uusia innovatiivisia käyttötarkoituksia.

Näyttely on esillä matkatavarahallissa 2B, josta esimerkiksi Aasiasta, Yhdysvalloista ja muista kuin Schengen-maista saapuvat matkustajat noutavat matkatavaransa. Näyttely on avoinna joulukuusta 2017 vuoden 2018 loppuun.

Opiskelijat: Sara Akhlaghmoayed, Marjut Alitalo, Jin-young Chun, Lofti El Salah, Anastasia Ivanova, Tomi Jeskanen, Martha Jessen, Xiaoyu Ji, Enni Karell, Simona Kliuciute, Heikki Konu, Alexander Munsters, Anna-Riikka Nuutinen, Riko Omata, Zuika Owada, Sushant Passi, Meri-Tuuli Porras, Riina Ruus-Prato, Dayoung Song, Miu Tanaka, Linda Vanni ja
Sini West.

Opettajat: Anna van der Lei, Pirjo Kääriäinen ja CHEMARTS labin tiimi sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Aika: joulukuu 2017 – joulukuu 2018, näyttely avoinna 24/7
Paikka: Terminaali 2, Matkatavaroiden luovutusaula 2B

Lue lisää CHEMARTS-hankkeesta:
chemarts.aalto.fi

Kuva: Eeva Suorlahti.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.