Uutiset

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Mahdottoman tekijät -teemalla rakennetut avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Marsio on saanut nimensä arkkitehti, Aalto-yliopiston alumni Aino Marsio-Aallolta (1894–1949), joka oli aikansa luova edelläkävijä. Hänen innoittamanaan Marsiossa voi nähdä huomiseen jo tänään. Kuva: Aino Marsio-Aallon perhekokoelma.

Marsio on Aalto-yliopiston uusi kaikille avoin kohtaamispaikka, jonka tapahtumiin, näyttelyihin ja avoimille luennoille jokainen on tervetullut. Syyskuussa avautuva uudisrakennus sijaitsee aivan Otaniemen kampuksen ytimessä osoitteessa Otakaari 2A vain muutaman minuutin päässä metroasemalta ja ratikkapysäkiltä. Marsion tavoite on tehdä Aalto-yliopiston tutkimusta ja toimintaa laajasti näkyväksi sekä koettavaksi. 

Rakennuksen nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle (kuvassa), joka oli luova edelläkävijä, arkkitehti, muotoilija, yrittäjä ja Aalto-yliopiston alumni. Nimi valittiin avoimen nimikilpailun kautta ja ehdotuksen perusteena oli nostaa esiin Aino Marsio-Aallon tarinaa ja roolia sekä hänen ja Alvar Aallon elämää ja yhteistyötä pariskuntana.

Huippumoderneja tiloja opetukseen ja tutkimukseen

Marsio-Aallon esimerkkiä seuraten Marsio-rakennus tarjoaa paikan radikaalille luovuudelle, kokeilulle ja uudenlaiselle ajattelulle. Rakennuksessa on yhteensä 6 500 neliömetriä huippumoderneja tiloja erityisesti taiteen ja median opetukseen ja tutkimukseen, poikkialaiseen tutkimukseen, opetuksen digitalisoimiseen sekä Aalto Studios -mediakeskukselle. Lisäksi Marsion alakerrasta tulee kohtaamispaikka, jonka näyttelyt ja tapahtumat kertovat, kuinka Aallossa rakennetaan kestävää tulevaisuutta ja ratkotaan maailman suuria haasteita. 

Rakennuksen virallisia avajaisia vietetään 3.9. Tuolloin Marsiossa vietetään lukuvuoden avajaisjuhlaa sekä jaetaan vuosittaiset Aalto-palkinnot yliopistoyhteisölle. Lukuvuoden avajaisiin kutsutaan kaikki Aalto-yhteisön jäsenet ja kumppanit.

Näyttelyitä ja julkista taidetta

Ensimmäinen kaikille avoin tilaisuus tutustua Marsioon ja kurkistaa yliopiston tutkimukseen on 6.9.–3.10.2024 järjestettävä Designs for a Cooler Planet -näyttely, joka esittelee, miten mahdottomilta tuntuvat haasteet taipuvat mahdollisuuksiksi.  Näyttelyssä on esillä 14 projektia eri aloilta, ja kävijä pääsee tutustumaan esimerkiksi tulevaisuuden materiaaleihin, terveysteknologiaan, luonnon monimuotoisuutta tukeviin ratkaisuihin, avaruusteknologiaan ja kyberturvallisuuteen. Samaan aikaan Marsiossa avautuu myös näyttely siitä, mitä Aalto-yliopisto on 15 vuoden aikana saavuttanut tutkimuksen saralla. 

Lisäksi Marsiossa voi tutustua julkiseen taiteeseen, kuten monissa muissakin yliopiston rakennuksissa. 

Tapahtumiin, lounaalle, kahville ja ostoksille Aalto-yliopiston kauppaan

Marsion ensimmäisessä kerroksessa on tapahtumatiloja, elokuvateatteri, ravintola ja Aalto-yliopiston kauppa, joka muuttaa tiloihin viereisestä Väre-rakennuksesta. Aalto-yhteisö voi järjestää Marsiossa tapahtumia, jotka sopivat tiedeyhteisöä laajemmalle kuulijakunnalle. Marsion syksyn 2024 tapahtumakalenteri tarkentuu ennen avajaisia ja erilaisia tapahtumakonsepteja päästään kokeilemaan vuoden 2025 aikana. Suunnitteilla on luentoja, verkkolähetyksiä ja tapahtumia, joiden tavoitteena on tarjota tutkittua tietoa innostavalla tavalla niin suurelle yleisölle, lapsille ja nuorille kuin eri alojen ammattilaisille. 

”Haluamme tehdä yliopistosta helposti lähestyttävän ihan kaikille. Tästä esimerkkinä on Marsiossa syksyllä järjestettävä Tähtitiistai-luentosarja, jonka tavoitteena on tuoda tähtitiede lähelle jokaisen arkea. Uskomme, että Marsion tapahtumat ruokkivat mielikuvitusta ja antavat oivalluksia. Niistä saa mukaan tulevaisuuden tietoa, jota et löydä googlaamalla”, sanoo Aalto-yliopiston viestintäjohtaja Laura Aalto.

Verkkosivuiltamme löytyy tietoa Marsion vahvistuneista tapahtumista ja näyttelyistä. Jatkossa tietoa tapahtumista päivitetään Marsion verkkosivuille ja jaetaan Aallon somekanavissa sekä uutiskirjeissä. 

Lue lisää: aalto.fi/fi/marsio 

Marsio

Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka aukeaa syyskuussa 2024.

Lue lisää Marsiosta
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Summer School students chatting during a networking event in Helsinki
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulu sai ennätykselliset 803 hakemusta vuoden 2024 kesäkursseille

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2024 kursseille päättyi toukokuun lopussa.
Kandidaattikeskus amphi Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto
Yliopisto Julkaistu:

Tuore teos kertoo Aalto-yliopiston syntyprosessista

Teos "Aalto. Yliopiston synty" piirtää esiin poikkeuksellisen hallinnollis-poliittis-yhteiskunnallisen prosessin, joka johti Aalto-yliopiston syntyyn.
Nainen punasävyisissä vaatteissa katsoo suoraan kameraan, taustalla metsäluontoa
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”

Alumnitarina: Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni Reetta Rannan mukaan kaikessa tekemisessä pitäisi olla mukana eettinen pohdinta.
Aalto Digital Creatives visual image
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Haku Aalto-yliopiston luovien alojen esihautomo-ohjelmaan on auki – hakuaikaa on 16.9.2024 asti

Aalto Digital Creatives -esihautomon kuudes kierros alkaa lokakuussa. Hae mukaan nyt!