Uutiset

10,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Kansainvälinen paneeli arvioi Aalto-yliopiston rahoitushakemuksen parhaaksi.
Academy of Finland's profile funding 2019, photo Mikko Raskinen

Suomen Akatemia myönsi 10,4 miljoonan euron rahoituksen Aalto-yliopistolle profiloitumisen vahvistamiseksi seuraavalle neljälle vuodelle. Rahoitusmuodolla tuetaan yliopistojen valitsemien tutkimusalojen vahvistamista.

Ratkaisuja 2030-luvulle

Aalto-yliopiston rahoitushakemus visioi vahvasti tulevaisuuteen, sen pääteema on Ratkaisuja 2030-luvulle. Rahoitusta haettiin erityisesti kolmelle yliopiston tutkimuksen avainalueisiin perustuvalle teemalle: autonomiset järjestelmät, dataintensiivinen yhteiskunta ja tulevaisuuden energianlähteet. Nämä ydinteemat edistävät digitaalista murrosta ja mahdollisuuksia, joita kasvavat tietomäärät tarjoavat päätöksenteon tueksi. Myös uusiutuvan energian kasvava merkitys tulevaisuudessa oli yksi rahoitushakemuksen kohteista. Rahoituksen avulla Aalto tiivistää tutkimusyhteistyötä pääkaupunkiseudulla Helsingin yliopiston ja VTT:n kanssa ja edistää samalla kansallista strategista yhteistyötä erityisesti Tampereen yliopiston ja LUT-yliopiston kanssa.

Rahoituksella Aalto-yliopisto vahvistaa tutkimuksen huippuosaamista ja uudistumista, edistää monitieteistä tutkimusta, yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä nopeuttaa tutkimuspohjaisen innovaatioekosysteemin kehitystä. Rahoitusta suunnataan etenkin tutkimuksen huippuosaamiseen (professorit, luennoitsijat, jatko-opiskelijat ja tohtorikoulutettavat), monitieteisyyden edistämiseen (jatko-tutkijat ja tohtorikoulutettavat) sekä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen (tutkimuslaitosten kanssa yhteiset professorit, vierailevat asiantuntijat sekä jatko-opiskelijat ja tohtorikoulutettavat yhteistyössä yritysten kanssa).

Kansainvälinen vertaisasiantuntijaryhmä arvioi Aallon hakemuksen 13 hakemuksesta parhaaksi. Paneelin mukaan: ”Tämä on hyvin vahva hakemus yhä kunnianhimoisemmasta ja menestyksekkäämmästä yliopistosta. Aallon tutkimustulokset, sijoitukset kansainvälisissä vertailuissa ja kansainvälinen näkyvyys ovat edistyneet merkittävästi.”

 ”On hienoa, että tutkimuksemme systemaattinen strateginen kehittäminen sai tunnustusta huomattavan rahoituksen myötä. Olen erityisen ylpeä Aalto-yhteisön erinomaisesta työstä, joka nousi jälleen esiin kansainvälisen vertaisarviointiryhmän arvioinnissa”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

Suomen Akatemia jakoi rahaa kaikkiaan 50 miljoonaa euroa. Akatemia teki rahoituspäätökset kansainvälisen paneelin arviointien pohjalta. Profiloitumiseen suunnattua rahoitusta myönnettiin nyt viidettä kertaa. Ensimmäisessä haussa vuonna 2015 Aalto-yliopisto sai 13,6 miljoonaa euroa, vuonna 2016 toisessa haussa 12 miljoonaa euroa, vuonna 2017 kolmannessa haussa 10,8 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 neljännessä haussa 11,7 miljoonaa euroa.

Lue lisää:
Suomen Akatemian tiedote 17.5.2018 (aka.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!