Uutiset

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston uusi Sustainability Action Booster -apuraha tukee opiskelijoiden omia kestävyysaiheisia projekteja ja ideoita kampuksella ja sen ulkopuolella. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi tapahtumalle, työpajalle tai prototyypille.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kuvat: Never Too Short Stay; Be(e) Involved – Making Beekeeping on Campus More Accessible; Charred Wood for Communal Building; Actionable Sustainability Talks – Two Aalto Projects in Action; Sustainable Connections–Aalto Alumni Networking Night with ASC

Yliopisto rahoittaa vuosien 2023–2024 aikana opiskelijoiden kestävyysideoita 60 000-80 000 eurolla vuodessa. Toukokuussa 2023 lanseeratun apurahan avulla on tähän mennessä rahoitettu 24 opiskelijoiden omistamaa ja kestävyyttä edistävää projektia. Rahoitettujen toimien joukossa on ollut esimerkiksi mehiläistenhoitoa, liikkuva keittiö, joka esittelee erityisesti Otaniemessä kasvatettua lähiruokaa, työpajoja, jotka keskittyvät kestävämpiin materiaalivaihtoehtoihin ja kokeilevia prototyyppejä.

Aalto-yliopiston apurahamalli on ainutlaatuinen jopa maailman mittakaavassa. Sustainability Action Booster pyrkii edistämään kokeilevaa ja opiskelijalähtöistä kestävän kehityksen kampuskulttuuria. 

"Uskallan väittää, että olemme olleet ensimmäisten joukossa tarjoamassa opiskelijoille tällaista apurahamallia kestävän kehityksen ideoihin. Emme ole nähneet vastaavaa muualla", sanoo Sustainability Action Booster-hankkeen projektipäällikkö Jasmin Järvinen.

Apurahaa voi hakea jatkuvan haun mallilla milloin vain toimille, joiden rahoitushakemus on 500-5000 euroa. Suurempia, 5000-10 000 euron apurahoja voi hakea kahdesti vuodessa ideoille, joilla on potentiaalia inspiroida pysyvää muutosta ja jossa yhdistyy monialainen yhteistyö. 

"Tavoitteenamme on välttää raskaita byrokraattisia hakuprosesseja, ja sen takia olemme kehittäneet joustavan ja toistaiseksi 2024 loppuun jatkuvan hakuajan. Lupaamme opiskelijoille alle 5001 euron hakemuksiin vastauksen seitsemässä työpäivässä hakemuksen jättämisestä. Toivomme, että kevyempi prosessi jättäisi opiskelijoille aikaa ja energiaa keskittyä byrokratian sijaan itse tekemiseen", Järvinen kertoo.

Hakeminen on helppoa! Näin opiskelijat tai tiimit voivat hakea:

  1. Tutustu apurahan kriteereihin ja ohjeisiin verkkosivuiltamme. Apurahan ensisijaisen hakijan tulee olla Aalto-yliopiston opiskelija, mutta työryhmässä voi olla jäseniä myös esimerkiksi muista oppilaitoksista. Kannustamme yhteistyöhön yliopistomme sisällä ja sen ulkopuolella!
  2. Hae apurahaa: Apuraha myönnetään hakemuksen ja budjettiarvion perusteella. Lataa budjettipohjamme ja täytä se samalla kun hiot ideaasi. Olemme pyrkineet tekemään suunnittelun sinulle helpoksi! 
  3. Valitse sinulle parhaiten sopiva apurahan koko ja siirry hakulomakkeeseen viimeistelläksesi hakemuksesi. Lähetä! Helppoa kuin mikä.
banner photo with the sustainability action booster logo

Hae apurahaa!

Hae Sustainability Action Booster -kuluapurahaa.

Sustainability Action Booster

24 rahoitettua projektia ja lisää tulossa

Sustainability Action Booster rahoittaa tälläkin hetkellä useita opiskelijalähtöisiä kaikille avoimia projekteja:

  • Aalto Repair and Rewear järjestää säännöllisiä ja maksuttomia työpajoja tekstiilien korjausmenetelmistä ja vanhojen tekstiilien uudelleenkäytöstä uusiin vaatteisiin. Ensimmäisissä kahdessa työpajassa keskityttiin neuleiden korjaamiseen. Seuraava työpaja vaatteiden tuunaamisesta järjestetään Aallon Space 21-tilassa 9. huhtikuuta. Tapahtumaan voi ilmoittautua Telegramin kautta.
  • Smoothies & Movies tarjoaa ilmaisia elokuvanäytöksiä ja smoothieita joka torstai klo 19:30 Aallon Space 21-tilassa. Elokuvailtojen elokuvat liittyvät aina jollain tavalla kestävyysaiheisiin ja niissä edistetään monitieteistä keskustelua.
  • Never Too Short Stay edistää kestävyyttä opiskelija-asumisessa. Projekti inspiroi opiskelijoita kestävämpään elämäntapaan jokaista koskettavien, arkipäiväisten esimerkkien avulla.

Seuraava, enintään 10 000 euron suuruinen apurahahaku avautuu opiskelijoille syksyllä 2024. Pienempiä alle 5000 euron apurahahoja voi hakea jatkuvasti.

Rahoitetut projektit

Lue lisää rahoitetuista projekteista. Kaikki Sustainability Action Booster-apurahan saaneet projektit löydät täältä.

    Beekeeping on Campus

    Be(e) Involved – Making beekeeping on campus more accessible

    Otaniemen suriseva salaisuus!

    Otaniemen yksi parhaiten säilyneistä kestävyyssalaisuuksista: Test Siten mehiläispesät! Opiskelijayhteisö huolehtii mehiläisistä viikottaisilla pesätarkastuksilla. Lisäksi pesistä kerätään hunajaa vuosittain.

    Sustainability Action Booster -apurahaa käytettiin uusien mehiläishoitoon liittyvien varusteiden, kuten suojapukujen ja pesien uudelleenrakennusmateriaalien hankkimiseen.

    • Löydä järjestäjä ja sijainti: Adela Navratilova ja Francis Albert Devasagayam 📍@aaltotestsite (School of ARTS and SCI
    • Apuraha: 2 855 €

    Kuva: Vera Väänänen, 2023

    Charred wood for communal building project in action

    Charred Wood for communal building

    Projekti on osa suurempaa "A-frame" -projektia. A-frame on opiskelijoiden kokeellinen projekti, joka sijaitsee Otaniemen kampuksella. Projektin tavoitteena oli viimeistellä kampuksella oleva avoin puurakenne ja muuttaa se katetuksi, yhteisölliseksi tilaksi. Projekti on tarjonnut osallistujille kokemuksen käytännnöllisestä ja kestävämmästä rakennusprosessista, ekologisten materiaalien hankinnasta. Opiskelijoiden tavoitteena on tarjota jatkossa inklusiivinen tila erilaisten yhteisöllisten aktiviteettien järjestämiseen.

    Kuva: Charred Wood for communal building -tiimi, 2023

    Mending workshop in action

    Aalto Repair and Rewear

    Projekti keskittyy järjestämään tekstiilien ja vaatteiden korjaukseen opastavia työpajajoja.

    Ryhmä järjestää säännöllisiä työpajoja, joissa käydään läpi erilaisia korjausmenetelmiä pienistä korjauksista isompiin muutoksiin ja vanhojen tekstiilien muuttamiseen uusiksi vaatteiksi. Korjauspajoista saatujen oppien ja vinkkien avulla voidaan pidentää vaatteiden käyttöikää ja edistää korjausta arvostavaa ajattelua. Työpajajojen lisäksi projektissa luodaan oppimateriaalikirjasto korjauksesta ja tuunauksesta. 

    Kuva: Aalto Repair and rewear -tiimi, 2024

    Lisätietoja ja tule mukaan!

     Jasmin Järvinen

    Jasmin Järvinen

    Sustainability Action Boosterin projektipäällikkö
     Jussi Impiö

    Jussi Impiö

    Head of Sustainable Solutions
     Telegram

    Telegram

    Liity Telegram -yhteisöömme!
     Instagram

    Instagram

    Seuraa meitä ja viestitä meille!
    • Julkaistu:
    • Päivitetty:
    Jaa
    URL kopioitu

    Lue lisää uutisia

    Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
    Yliopisto Julkaistu:

    Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

    Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
    Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
    Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

    Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
    Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
    Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

    Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

    Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
    Image from the conferment ceremony
    Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: