Uutiset

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston uusi Sustainability Action Booster -apuraha tukee opiskelijoiden omia kestävyysaiheisia projekteja ja ideoita kampuksella ja sen ulkopuolella. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi tapahtumalle, työpajalle tai prototyypille.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kuvat: Never Too Short Stay; Be(e) Involved – Making Beekeeping on Campus More Accessible; Charred Wood for Communal Building; Actionable Sustainability Talks – Two Aalto Projects in Action; Sustainable Connections–Aalto Alumni Networking Night with ASC

Yliopisto rahoittaa vuosien 2023–2024 aikana opiskelijoiden kestävyysideoita 60 000-80 000 eurolla vuodessa. Toukokuussa 2023 lanseeratun apurahan avulla on tähän mennessä rahoitettu 24 opiskelijoiden omistamaa ja kestävyyttä edistävää projektia. Rahoitettujen toimien joukossa on ollut esimerkiksi mehiläistenhoitoa, liikkuva keittiö, joka esittelee erityisesti Otaniemessä kasvatettua lähiruokaa, työpajoja, jotka keskittyvät kestävämpiin materiaalivaihtoehtoihin ja kokeilevia prototyyppejä.

Aalto-yliopiston apurahamalli on ainutlaatuinen jopa maailman mittakaavassa. Sustainability Action Booster pyrkii edistämään kokeilevaa ja opiskelijalähtöistä kestävän kehityksen kampuskulttuuria. 

"Uskallan väittää, että olemme olleet ensimmäisten joukossa tarjoamassa opiskelijoille tällaista apurahamallia kestävän kehityksen ideoihin. Emme ole nähneet vastaavaa muualla", sanoo Sustainability Action Booster-hankkeen projektipäällikkö Jasmin Järvinen.

Apurahaa voi hakea jatkuvan haun mallilla milloin vain toimille, joiden rahoitushakemus on 500-5000 euroa. Suurempia, 5000-10 000 euron apurahoja voi hakea kahdesti vuodessa ideoille, joilla on potentiaalia inspiroida pysyvää muutosta ja jossa yhdistyy monialainen yhteistyö. 

"Tavoitteenamme on välttää raskaita byrokraattisia hakuprosesseja, ja sen takia olemme kehittäneet joustavan ja toistaiseksi 2024 loppuun jatkuvan hakuajan. Lupaamme opiskelijoille alle 5001 euron hakemuksiin vastauksen seitsemässä työpäivässä hakemuksen jättämisestä. Toivomme, että kevyempi prosessi jättäisi opiskelijoille aikaa ja energiaa keskittyä byrokratian sijaan itse tekemiseen", Järvinen kertoo.

Hakeminen on helppoa! Näin opiskelijat tai tiimit voivat hakea:

 1. Tutustu apurahan kriteereihin ja ohjeisiin verkkosivuiltamme. Apurahan ensisijaisen hakijan tulee olla Aalto-yliopiston opiskelija, mutta työryhmässä voi olla jäseniä myös esimerkiksi muista oppilaitoksista. Kannustamme yhteistyöhön yliopistomme sisällä ja sen ulkopuolella!
 2. Hae apurahaa: Apuraha myönnetään hakemuksen ja budjettiarvion perusteella. Lataa budjettipohjamme ja täytä se samalla kun hiot ideaasi. Olemme pyrkineet tekemään suunnittelun sinulle helpoksi! 
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva apurahan koko ja siirry hakulomakkeeseen viimeistelläksesi hakemuksesi. Lähetä! Helppoa kuin mikä.
banner photo with the sustainability action booster logo

Hae apurahaa!

Hae Sustainability Action Booster -kuluapurahaa.

Sustainability Action Booster

24 rahoitettua projektia ja lisää tulossa

Sustainability Action Booster rahoittaa tälläkin hetkellä useita opiskelijalähtöisiä kaikille avoimia projekteja:

 • Aalto Repair and Rewear järjestää säännöllisiä ja maksuttomia työpajoja tekstiilien korjausmenetelmistä ja vanhojen tekstiilien uudelleenkäytöstä uusiin vaatteisiin. Ensimmäisissä kahdessa työpajassa keskityttiin neuleiden korjaamiseen. Seuraava työpaja vaatteiden tuunaamisesta järjestetään Aallon Space 21-tilassa 9. huhtikuuta. Tapahtumaan voi ilmoittautua Telegramin kautta.
 • Smoothies & Movies tarjoaa ilmaisia elokuvanäytöksiä ja smoothieita joka torstai klo 19:30 Aallon Space 21-tilassa. Elokuvailtojen elokuvat liittyvät aina jollain tavalla kestävyysaiheisiin ja niissä edistetään monitieteistä keskustelua.
 • Never Too Short Stay edistää kestävyyttä opiskelija-asumisessa. Projekti inspiroi opiskelijoita kestävämpään elämäntapaan jokaista koskettavien, arkipäiväisten esimerkkien avulla.

Seuraava, enintään 10 000 euron suuruinen apurahahaku avautuu opiskelijoille syksyllä 2024. Pienempiä alle 5000 euron apurahahoja voi hakea jatkuvasti.

Rahoitetut projektit

Lue lisää rahoitetuista projekteista. Kaikki Sustainability Action Booster-apurahan saaneet projektit löydät täältä.

  Beekeeping on Campus

  Be(e) Involved – Making beekeeping on campus more accessible

  Otaniemen suriseva salaisuus!

  Otaniemen yksi parhaiten säilyneistä kestävyyssalaisuuksista: Test Siten mehiläispesät! Opiskelijayhteisö huolehtii mehiläisistä viikottaisilla pesätarkastuksilla. Lisäksi pesistä kerätään hunajaa vuosittain.

  Sustainability Action Booster -apurahaa käytettiin uusien mehiläishoitoon liittyvien varusteiden, kuten suojapukujen ja pesien uudelleenrakennusmateriaalien hankkimiseen.

  • Löydä järjestäjä ja sijainti: Adela Navratilova ja Francis Albert Devasagayam 📍@aaltotestsite (School of ARTS and SCI
  • Apuraha: 2 855 €

  Kuva: Vera Väänänen, 2023

  Charred wood for communal building project in action

  Charred Wood for communal building

  Projekti on osa suurempaa "A-frame" -projektia. A-frame on opiskelijoiden kokeellinen projekti, joka sijaitsee Otaniemen kampuksella. Projektin tavoitteena oli viimeistellä kampuksella oleva avoin puurakenne ja muuttaa se katetuksi, yhteisölliseksi tilaksi. Projekti on tarjonnut osallistujille kokemuksen käytännnöllisestä ja kestävämmästä rakennusprosessista, ekologisten materiaalien hankinnasta. Opiskelijoiden tavoitteena on tarjota jatkossa inklusiivinen tila erilaisten yhteisöllisten aktiviteettien järjestämiseen.

  Kuva: Charred Wood for communal building -tiimi, 2023

  Mending workshop in action

  Aalto Repair and Rewear

  Projekti keskittyy järjestämään tekstiilien ja vaatteiden korjaukseen opastavia työpajajoja.

  Ryhmä järjestää säännöllisiä työpajoja, joissa käydään läpi erilaisia korjausmenetelmiä pienistä korjauksista isompiin muutoksiin ja vanhojen tekstiilien muuttamiseen uusiksi vaatteiksi. Korjauspajoista saatujen oppien ja vinkkien avulla voidaan pidentää vaatteiden käyttöikää ja edistää korjausta arvostavaa ajattelua. Työpajajojen lisäksi projektissa luodaan oppimateriaalikirjasto korjauksesta ja tuunauksesta. 

  Kuva: Aalto Repair and rewear -tiimi, 2024

  Lisätietoja ja tule mukaan!

   Jasmin Järvinen

  Jasmin Järvinen

  Sustainability Action Boosterin projektipäällikkö
   Jussi Impiö

  Jussi Impiö

  Head of Sustainable Solutions
   Telegram

  Telegram

  Liity Telegram -yhteisöömme!
   Instagram

  Instagram

  Seuraa meitä ja viestitä meille!
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

  Lue lisää uutisia

  Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
  Mediatiedotteet Julkaistu:

  Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

  Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
  People registration to SSD
  Mediatiedotteet Julkaistu:

  Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

  Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
  Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
  Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

  Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

  Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
  Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
  Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: