Uutiset

Aalto-yliopisto mukana EU-komission uudessa NEB Akatemiassa

EU-komission New European Bauhaus -hankkeen osaksi on perustettu NEB Akatemia, jonka tarkoituksena on edistää kestävän rakentamisen taitoja. Aalto-yliopiston professori Matti Kuittisen tiimi osallistuu NEB Akatemiaan.
Concrete building with a tree growing inside it
Kuva: Unsplash / Alexander Abero

Noin 40 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä syntyy uuden rakentamisesta ja lisäksi 10-20 prosenttia päästöistä on sitoutunut jo olemassa oleviin rakennuksiin. Näin ollen rakentamisen alan ekosysteemi on merkittävä ilmastokriisin aiheuttaja ja sitä on välttämättä muutettava. 

Yksi muutoksen suurimmista esteistä on ammattitaitoisten työntekijöiden ja koulutettujen ammattilaisten valtava tarve. Yli kolme neljäsosaa EU:ssa toimivista yrityksistä kertoo, että niillä on vaikeuksia löytää työntekijöitä, joilla on vähähiiliseen rakentamiseen tarvittavia taitoja. On kiireellisesti tarpeen lisätä ja uudelleenkouluttaa ammattilaisia, jotta ala siirtyy pois kaivannaisiin ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta rakennustaloudesta uusiutuvaan biotalouteen ja materiaalien kiertoon perustuvaan järjestelmään.

NEB Akatemian tavoitteena on tuottaa tietoa sekä korkea-asteelle että ammatilliseen koulutukseen ja elinikäistä oppimista varten. Koulutukset ja verkkosisällöt on tarkoitettu mahdollisimman monen ammattilaisen saataville ja käytettäviksi kaikkialla Euroopassa ja sen lähialueilla. Hankkeessa perustetaan hubeja, joilla on alueellinen kattavuus ja/tai asiantuntemusta tietyistä aiheista, luodaan yhteinen liiketoimintasuunnitelma ja toimintamallit ja yhdistetään ne digitaaliseen alustaan, joka toimii oppijoiden ja kouluttajien yhdistäjänä. Lisäksi NEB Akatemian sertifioitua koulutussisältöä varten on saatavilla avoin arkisto, jossa käsitellään biopohjaisia, kiertoon perustuvia, uusiutuvia ja pitkäikäisiä rakentamisen prosesseja, konsepteja ja ratkaisuja.

Hankkeessa laaditaan myös politiikan askelmerkit, jotka ohjaavat Green Dealin ja muiden euroopanlaajuisten poliittisten aloitteiden täytäntöönpanoa. Hanke on ensimmäinen ja dynaamisin osa massiivista osaamisen ja koulutuksen edistämistä kaikilla rakennusalan ja yhteiskunnan tasoilla.

“Rakentamisen kiertotalouden osaamisessa on valtavat maailmanlaajuiset koulutustarpeet. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ratkaistaan kaupungeissa, ja kaupunkien kiertotalouden tekijöitä tarvitaan paljon lisää. On hienoa päästä luomaan näihin tarpeisiin vastaavaa NEB Akatemiaa, joka tulee laajentamaan hyvätasoisen koulutuksen saavutettavuutta”, sanoo Aalto-yliopiston kestävän rakentamisen professori Matti Kuittinen. Aalto on ainoa suomalainen partneri NEB Akatemiassa. 

New European Bauhaus -aloitteen kokonaisvaltaisen lähestymistavan mukaisesti NEB Akatemia tarkastelee rakentamisen kaikkia arvoketjun vaiheita ja linkkejä. Ensimmäiset painopistealueet ovat biopohjaisten materiaalien käyttöön, digitaalisuuteen ja rakentamisen kiertotalouden lisäämiseen liittyvät kysymykset. 

Lue lisää.


Lisätietoja:
[email protected]
+358 50 594 7990 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.
Visuaalisen tekoälyn avulla luotu hahmotelma kaupunkialueen kehittämiseksi Batterseassa, Lontoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat tekoälyn avulla sosiaalisia innovaatioita Lontooseen

Suunnittelussa yhdistettiin ensimmäistä kertaa laadullinen evolutionaarinen suunnittelu ja visuaalinen generatiivinen tekoäly.