Uutiset

Aalto-yliopisto käynnistänyt elämänlaajuiseen oppimiseen keskittyvän yritysyhteistyön Muratan kanssa

Elektroniikkayritys Murata Electronicsin ja Aalto-yliopiston elämänlaajuiseen oppimiseen keskittyvän yhteistyön tuloksena syntyi sivusto, johon on koottu Muratan työntekijöille valikoituja kursseja. Murata on ensimmäinen yritys, jonka kanssa Aalto tekee räätälöityä elämänlaajuisen oppimisen yhteistyötä.
People in a meeting discussing excitedly.

Pyrkimyksenä on, että yritykset löytäisivät aiempaa helpommin sopivat kurssit työntekijöilleen Aallon elämänlaajuisen oppimisen laajasta tarjonnasta.

Muratan kurssivalikoimaan valittiin kahdeksan ensisijaisesti suoritettavaa kurssia tai kurssikokonaisuutta ja 17 muuta kurssia. Valikoimassa on kursseja muun muassa tekoälystä, robotiikasta, koneoppimisesta, big datasta, tuotantotekniikasta, sähkötekniikasta ja elektroniikasta sekä johtamisesta ja viestinnästä.

”Valikoima muodostui Muratan koulutusten koordinointiryhmässä, joka tarkasteli koko Aallon koulutusportfoliota ja valikoi sieltä Muratan tarpeisiin sopivimmat. Valikoimaa on tarkoitus päivittää oppimistarjonnan ja liiketoiminnan muuttuvien tarpeiden mukaan”, kertoo Muratan HR-päällikkö Tuomas Nurmi.

Yliopistokurssien lisäksi opetusta tarjoaa Aalto University Executive Education, joka on myös osallistunut tiiviisti sivuston rakentamiseen.

”Tämä on uusi aluevaltaus ja hyvä pilotti myös Aallolle, kun pyrimme siirtymään yksilölähtöisyydestä yrityslähtöisyyteen ja yritysten osaamistarpeiden tukemiseen. Kehitämme jatkuvasti menetelmiä myös työssäoppimiseen”, sanoo Aalto EE:n partneruuksista ja yhteiskuntavaikuttamisesta vastaava johtaja Hanna-Riikka Myllymäki.

Nyt aloitettu yhteistyö on osa Aalto-yliopiston ja Muratan laajempaa kumppanuutta, joka sisältää opintopolkuja maisteri- ja tohtoritutkintoihin asti, Muratan henkilökunnan osallistumista Aallon kurssiopetukseen, kansainvälisten opiskelijoiden mentorointia, opiskelijoiden yritysvierailuja ja alumniyhteistyötä.

Oppimiseen on varattava aikaa

Muratalle kurssitarjonta on yksi uusi keino työntekijöiden osaamisen kehittämiseen. Kursseilla halutaan tukea mahdollisuutta opiskella laaja-alaisesti ja samalla niin, että siitä on konkreettista hyötyä Muratan liiketoiminnalle.

”Henkilöstön osaamisen kehittäminen on ensiarvoista liiketoiminnan kannalta ja siihen tarvitaan monipuolisia keinoja. Yrityksen ja esihenkilöiden tehtävänä on antaa siihen mahdollisuudet ja edellytykset”, sanoo Muratan hallintojohtaja Tero Kähkönen.

Muratalla on otettu käyttöön periaate, jonka mukaan esimiehet kannustavat työntekijöitä käyttämään osan työajastaan oppimiseen. Se voi tarkoittaa työssä opittavia uusia asioita, muodollista koulutusta tai käytännössä mitä tahansa, minkä henkilö kokee uuden oppimiseksi ja kehittymiseksi.

Ajankäyttöä on mitattu nyt kahdella kyselyllä. Tulokset ovat osoittaneet, että tavoitteeseen on vielä monessa tiimissä matkaa. Ajan puute koetaan selkeimmäksi esteeksi.

”Meidän pitää ottaa tämä entistä paremmin huomioon johtamisessa ja esihenkilötyössä. Meidän on tärkeää jakaa Muratalla yhteinen käsitys siitä, että oppimiseen ja kehittymiseen tulee käyttää aikaa ja se on yhtä tärkeää kuin muukin työ”, Kähkönen sanoo.

Kurssitarjonta voi palvella työntekijän akuutteja tarpeita uuden oppimiseen, mutta sillä voi olla kauaskantoisiakin hyötyjä työntekijöille.

”Kurssien käyminen voi sytyttää kipinän tutkintoon tähtääviin opintoihin”, Kähkönen sanoo.

Kuva: Murata

Lisätiedot

Hanna-Riikka Myllymäki

Director, Lifewide Learning Development and Partnerships

Elämänlaajuinen oppiminen

Kaikille avointa koulutusta, yksittäisistä kursseista koulutusohjelmiin.

Tutustu Aallon elämänlaajuisen oppimisen palveluihin
People reading at Aalto University
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
Venla Kaislo, Iikka Huttu ja Leevi Hormaluoma. Kuva: Filmbutik
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Iikka Huttu: Diplomi-insinöörin opinnot ovat täydellinen yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä

Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineessa opiskellut Iikka uskoo, että sähkötekniikalla ratkaistaan monet kestävään kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.