Uutiset

Aalto-yliopisto esittelee Slushissa kestävämpää maailmaa rakentavia kasvuyrityksiä

Yli puolet Suomen yliopistoissa perustettavista startupeista perustetaan Aalto-yliopistossa. Tänä vuonna esittelemme Slushissa tutkimuspohjaisia startup-yrityksiä, jotka työllään edistävät kestävän kehityksen tavoitteita.
Aalto at Slush 2021
Aalto-yliopiston ständi Slushissa 2019.

Aalto-yliopiston opiskelijavetoisen yrittäjyysyhteisö Aalto Entrepreneurship Societyn toiminnasta aikanaan täyteen vauhtiin kiihtynyt teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush järjestetään vuoden tauon jälkeen Helsingin Messukeskuksessa 1.–2.12. Kävijämäärä on rajoitettu alle puoleen normaalista, mutta tapahtumaan odotetaan osallistuvan 1 700 sijoittajaa ja peräti 3 200 startup-yrittäjää.

Aalto-yliopisto on tapahtumassa tavattavissa ständillä 7B.12, heti Founder Stagen ja Slushin media-alueen välittömässä läheisyydessä. Ständin aktiviteettien lisäksi Aalto-yliopiston yrittäjyyskoulutusohjelma Aalto Ventures Program on tarjonnut koulutusta Slushin rakentamiseen osallistuville vapaaehtoisille.

Monta tietä startup-yrittäjyyteen

Yliopistopohjaisilla startupeilla ja opiskelijavetoisella toiminnalla on yhteinen päämäärä – ratkaista isoja ongelmia ja tehdä töitä ekologisesti kestävän maailman puolesta.

Tänä vuonna Aalto-yliopisto haluaa tuoda tapahtumassa esiin yliopiston yrittäjyysyhteisön poikkeuksellisen moninaisuuden. Maailmaa muuttavat kasvuyritykset voivat syntyä niin tutkimusideasta kemian tekniikan laboratoriossa, hyvin yhteen pelaavasta tiimistä Kiuas Startin kiihdyttämöohjelmassa kuin muotoilun opiskelijan oivalluksesta osana yliopiston poikkitieteellistä projektia. Yhteistä kaikille tapahtumassa esiteltäville yrityksille, yhteisöille ja projekteille on pyrkimys luoda ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin. 

Esittelemme Aallon ständillä sekä koko Suomen kasvuyrityskentän kannalta keskeisen Aalto Entrepreneurship Societyn että Aaltoes-yhteisöstä itsenäiseksi toimijaksi ponnistaneen Kiuas-kiihdyttämöohjelman toimintaa. 

Tämän lisäksi paikan päällä on 12 yliopiston tutkimuspohjaista kasvuyritystä ja opiskelijoiden monialaisen projektin hedelmä, Dip Wrap.

Vertikaaliviljelyä, lähes ikuisia vaatteita ja pelejä masennuksen hoitoon

Yli puolet Suomen yliopistoissa perustettavista startupeista perustetaan Aalto-yliopistossa. Tänä vuonna esittelemme Slushissa tutkimuspohjaisia kasvuyrityksiä, jotka työllään edistävät kestävän kehityksen tavoitteita. 

12 startuppia edustavat neljää eri teemaa. Teemat ovat tänä vuonna resurssitehokkuus, kestävät materiaalit, älykkäät ympäristöt ja uuden sukupolven terveydenhoito. 

Jalometalli talteen jätevesistä tehokkaasti – Elmery 

Kukaan ei varsinaisesti halua kaataa rahaa viemäristä alas, mutta metallinjalostamot tekevät niin jatkuvasti.  Elmery kehittää arvometallien talteenottoa prosessi- ja jätevesistä, joissa niitä on pieninä pitoisuuksina. Menetelmä on sähkökemiallinen, ympäristöystävällinen, kemikaalivapaa ja energiankulutukseltaan alhainen. 

Vertikaaliviljelyllä tehokkaampaa ruoantuotantoa – Vacuum Insulation Solutions

Puurakentamiseen ja tyhjiöteknologiaan perustuva VIS-teknologia sai alkunsa vuonna 2013, kun innokas Aalto-ylipiston lujuusopin opiskelija Pasi Herranen sai idean siitä, miten alipaineistamista hyödyntäen voitaisiin kehittää uudenlainen äärimmäisen energiatehokas rakennuselementti. VIS:n vertikaaliviljelyyn perustuvat kasvihuoneet tehostavat maankäyttöä ja tuovat uusia ratkaisuja ruoantuotantoon.

Kevyempiä polttokennoja  – HyOnGlobe

HyOnGlobe rakentaa uudentyyppistä polttokennoa liikennevälineisiin. Yrityksen teknologian ainutlaatuisuuden ansiosta prosessissa on mahdollisuus välttää yleiset ongelmat, jotka liittyvät osien liittämiseen ja tiivistämiseen. Teknologia mahdollistaa polttokennojen automatisoidun valmistuksen teollisessa mittakaavassa sekä alentaa merkittävästi valmistuskustannuksia.

Stetoskooppien uusi aikakausi – Vital Signs

Stetoskooppi on lääkärin tärkeimpiä apuvälineitä, mutta itse laite ei ole juuri kehittynyt sitten 1960-luvun. Nyt Aalto-yliopistossa on kehitetty laite, joka analysoi tekoälyn avulla lukuisia kehon toimintoja ja tarjoaa lääkärille todennäköistä diagnoosia sekä ehdotuksia sopivimmiksi jatkotutkimuksiksi. Tutkijat uskovat, että Vital Signs -startupin kehittämä uusi laite voisi korvata stetoskoopin ja mahdollistaa nopeammat ja tarkemmat diagnoosit.

Vital Signs osallistuu myös Slush-tapahtuman huipennukseen, Slush 100 -pitchauskilpailuun. Startup on valittu semifinaaliin 20 parhaan joukkoon, alkuperäisestä sadan ehdokkaan joukosta. Lue lisää Vital Signsistä täällä.

Peliterapiaa masennuksen hoitoon – Meliora

Melioran kognitiiviseen psykoterapeuttiseen lähestymistapaan perustuvat tietokonepelit tarjoavat skaalautuvan ja helposti saatavilla olevan ratkaisun masennuksen hoitoon. Varhaiset tulokset osoittavat, että jo 8–12 viikon hoitojakso voi kohentaa mielenterveyttä ja vahvistaa kognitiivista suorituskykyä.

Veren lääkepitoisuuden mittaaminen yhdellä pisaralla – FEPOD

Yksi veripisara voi paljastaa parasetamolin, opioidien ja muiden kipulääkkeiden pitoisuuden potilaan veressä. FEPODin nopea ja yksinkertainen testi käyttää tavalliseen matkapuhelimeen kiinnitettyä anturia ja tuottaa tulokset sekunneissa. Teknologia on kehitetty Aalto-yliopistossa ja kliiniset tutkimukset ovat käynnissä Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Metsästä catwalkille – Ioncell 

Ekologinen Ioncell-teknologia on ympäristöystävällinen, vettä ja kemikaaleja säästävä vaihtoehto puuvillan tuotannolle. Sellun lisäksi se muuttaa myös kierrätyspahvin- ja paperin sekä vanhat vaatteet laadukkaiksi tekstiilikuiduiksi ja voi näin mullistaa tekstiilijätteen kierrätyksen.

Liimaa ja pinnoitetta metsäjätteestä – Lignosphere

Ligniini on lupaava materiaali, mutta tämän metsäteollisuuden sivutuotteen jalostaminen on ollut pitkään haasteellista. Aalto-yliopistossa kehitetty edullinen ja ympäristöystävällinen tekniikka voi vähentää – tai jopa korvata – öljypohjaisia ​​kemikaaleja liimoissa, pinnoitteissa ja komposiiteissa.

Puupohjainen vaihtoehto muovipakkauksille — FoamWood

FoamWood on kehittänyt puupohjaisen vaahtomateriaalin, joka voi tulevaisuudessa korvata pakkauksissa yleisesti käytetyt muovivaahdot. FoamWoodin materiaali on kevyttä, joustavaa ja erittäin kestävää. Monitieteisellä tutkimusryhmällä on laaja osaaminen metsäpohjaisista materiaaleista, vaahdoista ja tekoälyn käytöstä materiaalitutkimuksessa. 

Lue lisää FoamWoodista HS:n uutisesta.

Miellyttävää ja tehokasta matkantekoa – AIVisionEye Oy

AIvisionEye tarjoaa älykkäitä ratkaisuja sekä yhteiskäyttöautoille että joukkoliikenteen toimijoille. Sen kaksi palvelua, TravelClean ja TravelFresh, tunnistavat lian, vauriot ja monenlaiset kulkuvälineiden väärinkäytökset, mikä auttaa toimijoita parantamaan palveluitaan ja vähentämään ylläpitokustannuksia.

Varastorobottien lataus langattomasti — Parkzia

Parkzian tehokas langaton latausmenetelmä muuttaa minkä tahansa odotuspisteen pienikokoisen sähköajoneuvon, kuten sähköskootterin tai mobiilirobotin, latauspisteeksi. Teknologia säästää tilaa ja lisää samalla ladattavien laitteiden toimintatehokkuutta huomattavasti – jopa 30%.

Metsänhoito digitaalisena palveluna – DeepFRST

DeepFRST kokoaa yhteen tekoälytutkijat, metsätieteilijät, yritysjohtajat ja kokeneet yrittäjät digitalisoimaan metsänhoitoa. Heidän patentoitu B2B-ohjelmistonsa tarjoaa asiakkaille sekä paremman tuoton metsäomaisuudelle että tehokkaita työkaluja ilmastonmuutoksen ja biologisen monimuotoisuuden häviämisen torjumiseen. 

Ilmastonmuutosta torjutaan monialaisella yhteistyöllä 

Aalto-yliopisto pyrkii tarjoamaan kaikille yhteisömme jäsenille opiskelijoista tutkijoihin parhaat mahdolliset taidot ja työkalut työhön kestävämmän maailman puolesta. 

Yksi suurimpia vahvuuksiamme yliopistona on lahjakas ja äärimmäisen monitieteinen yhteisömme. Esittelemme Slushissa yhden monista hyvistä esimerkeistä siitä, kuinka kokeilevassa, monitieteisessä yhteistyössä syntyy uraauurtavia keksintöjä. Neljästä eri alojen opiskelijasta koostuva Dip Wrapon kehittänyt kasvipohjaisen suojakalvon, joka voi tulevaisuudessa tarjota biohajoavan vaihtoehdon muovipakkauksille. 

Projekti oli syksyn aikana esillä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä, jossa esiteltiin radikaaleja ideoita ja malleja, jotka myötävaikuttavat resurssiviisaampaan yhteiskuntaan.

Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 1.–2.12. Aalto-yliopiston löydät ständipaikalta 7B.12. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!