Uutiset

Aalto Startup Centerin kasvuyritykset pärjäävät jälleen muita paremmin – ne ovat jo yli 600 miljoonan euron bisnes

Aalto-yliopiston yrityskiihdyttämöstä lähtöisin olevat yritykset ovat kasvaneet vahvasti, kertoo tuore selvitys.
A Grid

Aalto-yliopiston yhteydessä toimivan Aalto Startup Center -yrityskiihdyttämön suojista ponnistaneet kasvuyritykset onnistuvat vuosi toisensa jälkeen päihittämään suomalaisen keskivertoyrityksen niin liikevaihdossa, kannattavuudessa kuin työntekijämäärän kasvussa. Asia käy ilmi Aalto Startup Centerin vuotuisesta selvityksestä, jossa on tutkittu näiden kiihdyttämön alumniyritysten kasvunopeutta, kasvun jatkuvuutta, kannattavuutta ja kokoa.

Siinä missä koronapandemia heikensi suomalaisten yritysten talousnäkymiä, alumniyritysten kokonaisliikevaihto kasvoi 15 prosenttia vuonna 2021. Kaikkiaan Aalto Startup Centerin alumniyritysten keskimääräinen liikevaihto on kuusinkertaistunut 20 vuodessa ja on nyt vuosittain noin 630 miljoonaa euroa. Yritysten henkilöstömäärä puolestaan kaksinkertaistui vuosina 2018–21, ja alumnit työllistivät vuonna 2021 jo yli 3 000 henkilöä.

Ohjelmistotalo kasvanut rajusti

Vuonna 2017 perustettu ohjelmistotalo Vertics on moninkertaistanut liikevaihtonsa ja henkilöstömääränsä neljässä vuodessa. Kahden hengen firmasta liikkeelle lähtenyt yhtiö työllistää tällä hetkellä 30 henkeä ja rekrytoi jatkuvasti lisää alalla, joka käy kovaa kilpailua erityisesti senioritason osaajista. Verticsin liikevaihto oli viimeisimmässä tilinpäätöksessä yli 2 miljoonaa euroa.

“Me olemme onnistuneet rekrytoinneissa hyvin. Kilpaillulla alalla tämä kertoo siitä, että olemme pystyneet vakuuttamaan työntekijät siitä, että meillä on hyvä olla”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustaja Atte Pohjanmaa.

Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine vahvistaa, että Aalto Startup Centerin yritykset ovat haluttuja työnantajia.

“Niihin löytyy osaajia, koska ne synnyttävät jotakin uutta ja usein yhteiskunnallisesti merkittävää. Ja kun työ on mielekästä, se näkyy positiivisesti myös työhyvinvoinnissa”, Laine toteaa.

Menestys kertoo oikeista valinnoista

Myös Aalto Startup Centerin alumniyritysten elinkaari on pidempi kuin kasvuyrityksillä keskimäärin, sillä kaksi kolmesta on yhä toiminnassa ensimmäisten vuosien jälkeen. Sieltä on ponnistanut useita suomalaisen yritysmaailman menestysnimiä, kuten peliyhtiö Rovio, työnhakusivusto Duunitori, muotoiluyritys Design Pole ja hyvinvointiohjelmisto Cuckoo.

“Tämä kertoo siitä, että meille on hakeutunut vuosien saatossa oikeanlaisia startup-yrityksiä, jotka ovat päässeet skaalautumaan avullamme suuremmaksi. Kiihdyttämön tavoitteena on toimia kasvualustana tutkimuslähtöisille innovaatioille tai aikaisen vaiheen startupeille eri tieteenaloilta”, toteaa Aalto Startup Centerin päällikkö Marika Paakkala.

”Meillä on pitkä kokemus liiketoiminnan kehittämisestä ja hyvä ymmärrys siitä, miten perustetaan kestävä ja kannattava liiketoiminta. Olemme kehittäneet tätä palvelukonseptia jo yli 25 vuoden ajan osaavan asiantuntijatiimin ja laajan verkostomme kanssa”, 
Paakkala summaa.

Selvityksessä oli mukana 293 Startup Centeristä lähtöisin olevaa yritystä eri toimialoilta. Siinä tarkasteltiin yritysten kasvua sen nopeuden ja jatkuvuuden sekä liikevaihdon ja kannattavuuden perusteella. Yritysten tiedot perustuvat Patentti- ja rekisterihallituksen, Asiakastieto Oy:n ja Tilastokeskuksen tietokannoista saatuihin tilastoihin.

Lisätiedot:

Marika Paakkala
Head of Aalto Startup Center
[email protected], 040 8292 286

Milla Kalliokoski
Head of Marketing and Communications, Aalto Startup Center
[email protected], 050 440 6428

Aalto Startup Center

Aalto Startup Center on Aalto-yliopiston oma hybridikiihdyttämö, joka tarjoaa kansainvälisen tason hautomo- ja kiihdyttämöohjelmia.

Lue lisää
ASUC
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.