Uutiset

Aallon yrittäjyysyhteisön uusi kiihdyttämöohjelma Ignite tuo eri alojen opiskelijat yhteen

Ignite-ohjelmassa oli mukana tiimejä niin Aallosta kuin muistakin yliopistoista. Demo Day -tapahtumassa tiimit saivat mahdollisuuden esitellä tuotteensa ensimmäistä kertaa yleisön edessä.
Ignite

Yrittäjyyttä koskevissa asenteissa on tapahtunut valtava muutos viimeisen vuosikymmenen aikana: tänä päivänä jo yli 80% nuorista pitää yrittäjyyttä hyvänä yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona, ja 71% uskoo, että yrittäjähenkisen ajattelutavan omaksuminen auttaa työelämässä ammatista riippumatta. 

Aalto Entrepreneurship Society -yrittäjyysyhteisöllä on ollut tässä asennemuutoksessa keskeinen rooli. 

Kun Aaltoes perustettiin vuonna 2009, asenteet yrittäjyyttä kohtaan olivat hyvin erilaiset kuin tänä päivänä. Lähtötilanne oli se, että joukko aktiivisia opiskelijoita halusi alkaa aktiivisesti vaikuttaa suomalaisten yrittäjyysmyönteisyyteen. Tätä tehtiin järjestämällä yleisötapahtumia, ryhmämatkoilla eri yritysten toimipisteisiin ja Piilaakson kaltaisiin kasvuyrityskeskittymiin, rakentamalla erilaisia kiihdyttämöohjelmia sekä tuomalla erilaisia opiskelijoita yhteen yliopistolla. Tavoitteena oli myös verkostoitua ja luoda yhteyksiä opiskelijoiden ja rahoittajien välille,” Roni Lahti, Ignite-kiihdyttämöohjelman vetäjä kertoo.  

Viime vuosikymmenen aikana yrittäjyysyhteisön pääkaupunkiseudulle synnyttämän kasvuyrittäjyysekosysteemin seurauksena olemme nähneet kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushin kaltaisia laajaa kansainvälistä huomiota saaneita menestystapahtumia. Myös hackathon-tapahtuma Junctionista on hyvää vauhtia tulossa yksi merkittävimmistä eurooppalaisista alan tapahtumista.  

Yrittäjähenkinen ajattelutapa kaiken perustana 

Monista Aaltoes:n rakentamista ja skaalaamista tapahtumista sekä yhteisöistä on tullut suorastaan synonyymeja suomalaiselle startup-kulttuurille. Niiden avulla Suomeen on saatu myös merkittävä määrä pääomasijoituksia. Yhteisön alumnien perustamien kasvuyritysten lista on myös monelle tuttu nimilitania: Wolt ja Smartly eivät juuri esittelyä kaipaa, ja Carbo Culture sekä Veri Health ovat oman alansa tunnetuimpia toimijoita Suomessa.  

Aaltoes:n suurin onnistuminen on kuitenkin ollut sen toiminnan jatkuvuus, ja sitä kautta kestävä vaikutus opiskelijoiden ajattelutapaan. Vaikka opiskelijasukupolvet vaihtuvat, intohimo tekemiseen ja maailman isojen ongelmien ratkaisemiseen yrittäjyyden kautta säilyy.  

Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on kiihdyttämöohjelma Ignite, joka järjestettiin toista kertaa tänä kesänä viime kesänä järjestetyn onnistuneen pilottikokeilun jälkeen.

“Igniten kautta haluamme luoda vaikuttavuutta ja edesauttaa muutosta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Haluamme luoda lisää opiskelijavetoisia kasvuyrityksiä Suomeen ja voimaannuttaa opiskelijoita valamalla heihin uskoa itseensä – sekä tietenkin opettamalla konkreettisia taitoja yrityksen rakentamiseen liittyen,” Lahti kertoo.

“Pitkän tähtäimen visio on meille kuitenkin tärkeämpi. Haluamme vapauttaa opiskelijoiden koko potentiaalin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa heidän opintojaan – auttaa heitä oppimaan johtajuutta, ongelmanratkaisua sekä oma-aloitteisuutta. Nämä ovat taitoja, joista he tulevat hyötymään koko elämänsä ajan.” 

Monimuotoisuus- ja tieteisyys on ohjelman voimavara 

Ignite-ohjelmaan valitut tiimit eivät edusta mitään rajattua osa-aluetta, sillä vetäjätiimi uskoo vankasti, että diversiteetti auttaa kaikkia ohjelmaan osallistuvia tiimejä. 

Tämän  takia mukaan on valittu osallistujia kaikista Aallon korkeakouluista ja myös Aalto-yhteisön ulkopuolelta.  Kiinnostus yrittäjyyteen – ja rohkeus kokeilla uutta ennakkoluulottomasti – riittää. Alkuun pääseminen on usein hankalin vaihe tiellä yrittäjyyteen, ja Ignite haluaa tehdä siitä helppoa ja innostavaa. 

“Uskomme, että keskenään hyvin erilaiset ideat auttavat kaikkia tiimejä ajattelemaan laajemmin ja ehkä myös tuomaan omiin käynnissäoleviin projekteihinsa vielä täysin uusia ideoita.” 

Tämän vuoden Ignite-ohjelmaan valittiin mukaan 14 timiä yhteensä 114 hakemuksesta. Osallistujien sukupuolijakauma oli hyvin tasainen. 

“Monien ideat perustuivat ohjelmistokehitykseen ja alustoihin, mutta oli todella innostavaa myös nähdä osan tiimeistä rakentavan perinteisimpiä hardware-tuotteita.”  

“Odotamme ohjelmasta ennen kaikkea mahdollisimman paljon oppimiskokemusta osallistuville tiimeille, sekä toki loistavia alkuvaiheen tuotteita – mutta myös tiimeissä tapahtuvia täysin uusia ideoita sekä suunnanmuutoksia. Kaikille yrittäjyys ei välttämättä ole oikea polku, mutta uskon, että ohjelmasta saadut opit auttavat jokaista ohjelmaan osallistunutta tulevaisuudessa, mihin ikinä he sitten päätyvätkään.”

Ignite tarjosi turvallisen ympäristön ideoiden testaamiseen

Ignite-ohjelmaan osallistuneen Noms-tiimin Christina Ivanova ja Ana Herrero kokivat, että ohjelma tarjosi turvallisen testiympäristön heidän ideoilleen. 

“Saimme käyttää kesän ajan aikaa markkinatutkimukseen, kasvattaa testausryhmäämme ja verkostoamme sekä keskittyä kunnolla yksityiskohtiin, jotka usein jäävät huomiotta tavallisten kurssien aikana,” Ivanova ja Herrero kertovat.

“Opimme ohjelman aikana paljon esimerkiksi selkeän vision tärkeydestä. Tulet tapaamaan paljon ihmisiä, joilla on erilaisia ​​näkemyksiä ja mielipiteitä kuin sinulla, mutta niin kauan kuin tiedät syyn sille, miksi näet asiat tietyllä tavalla, pystyt aina palaamaan alkuperäisen ideasi äärelle ja työstämään sitä luovuttamatta.”

“Opimme myös, että on tärkeää saada tuotteesi ensimmäinen versio ulos suhteellisen nopeasti. Maailma ei tarvitse enempää perfektionismia, vaan ihmisiä, jotka saavat asioita aikaan. Voit aina palata parantelemaan tuotettasi, mutta et voi tehdä sitäkään, jos et koskaan pääse alkuun.”

Lue lisää Ignite-ohjelmasta täältä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.
Opiskelijoita tutkimassa kirjaston hyllyjen sisältöä
Opinnot Julkaistu:
Two African women working on a project
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Yrittäjyyden sisällyttäminen metsä- ja maatalouskoulutukseen on ratkaisevan tärkeää Afrikalle

Apulaisprofessori Patrick Shulist kehittää yrittäjyyskoulutusta yhdessä afrikkalaisten kumppaneiden kanssa.