Uutiset

Aallon opiskelijoiden autonominen hallinosturi innovaatiokilpailun voittoon

Opiskelijat tekivät tekoälyn avulla tavallisesta hallinosturista robotin. Autonominen nosturi suunnittelee itselleen parhaimman reitin, jota pitkin se siirtää suuria esineitä halutulta alueelta toiselle. Anturin avulla nosturi havaitsee ja väistää varastossa yleiset esteet, kuten ihmiset, ajoneuvot, isot koneet, seinät ja varastohyllyt.
Innovaatiokilpailun voittanut joukkue.
Kuvassa voittajajoukkue: Joonas Pulkkinen (vas.), Janne Salovaara, Kaarle Patomäki, Sampo Simolin, Mikko Lähteenmäki ja Joakim Högnäsbacka. Kuva: Eeva Anundi.

Tekniikan opiskelijoille järjestetyn innovaatiokilpailun voitti tänä vuonna ylivoimaisesti Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema autonominen hallinosturi. Se kartoittaa laserskannerin (LiDAR) avulla ympäristönsä, muodostaa siitä kartan, suunnittelee siihen parhaan mahdollisen reitin ja nostaa halutun esineen määränpäähän ilman törmäyksiä. Käytännössä opiskelijat tekivät siis tavallisesta hallinosturista robotin.

”Oli hienoa, että saimme luotua ohjelmistoon älyä niin, että nosturi pystyy väistelemään kaikkia esteitä”, iloitsee voittajatiimin jäsen Janne Salovaara. Salovaara opiskelee viidettä vuotta Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa. ”Meillä oli loppujen lopuksi aika monimutkainen idea, jonka saimme toimimaan hyvin. Ja vielä aika lyhyessä ajassa.”

Anturiteknologiaan erikoistuneen SICK Finlandin toimitusjohtaja Ari Rämö on samaa mieltä, että voittajatiimin tuotos on poikkeuksellisen hieno. Innovaatiossa oli käytetty kilpailijoille annettua tuotetta erittäin hyvin, ja lisäksi laitettu se liikkumaan ja pyörimään. Myös sovelluksesta tulevan datan käsittely oli tehty hienosti.

Tekijätiimiin kuuluivat Arnab Chattopadhyay, Joakim Högnäsbacka, Mikko Lähteenmäki, Kaarle Patomäki, Joonas Pulkkinen, Janne Salovaara, Sampo Simolin ja ohjaavina opettajina Panu Kiviluoma ja Timo Oksanen.

Toisen palkinnon sai Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kehittämä sovellus, jonka avulla voidaan valvoa tunnelinsuun liikettä ja parantaa sen turvallisuutta. Kolmanneksi sijoittui oululaisopiskelijoiden kehittämä helikopterin laskeutumisavustin. Lisäksi Tampereen ja Vaasan ammattikorkeakoulun tiimeille myönnettiin kunnamaininta.

Lisätietoja kilpailusta ja innovaatioista:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2024 asti

Apurahoja myönnetään talon- ja sillanrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.
Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Opiskelijat testaamassa satelliitia ESA:n testeissä.
Opinnot Julkaistu:

"On erityisen hienoa tajuta, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Aalto-yliopistossa rakennetaan kolmatta opiskelijasatelliittia

Aalto-3-satelliittia rakentava tiimi pääsi testaamaan satelliittia Euroopan avaruusjärjestön testausohjelmassa.
drift trike
Opinnot Julkaistu:

Kiinnostaako Aalto Space ja mekaaninen suunnittelu? Tervetuloa konesuunnitteluprojektin Gaalaan 1.12.

MEC-E1003 Machine Design Project -kurssin opiskelijat esittelevät prototyyppejään yleisölle. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös yhteistyöprojekteja Aalto Space -tiimin ja professori Jaan Praksin kanssa.