Uutiset

10 vuotta finanssikriisin jälkeen – pelastaako uusien platformien nousu maailmantalouden?

Kauppakorkeakoulun ja PwC:n Capital Markets Top Seminarissa kerrattiin kymmenen vuoden opit ja suunnattiin tulevaan.
Capital Markets -seminaarin puhujat

Näyttääkö maailmantalous toipumisen merkkejä kymmenen vuotta Lehman Brothersin romahtamisen jälkeen? Entä kuinka pitäisi suhtautua globaalien platformien hallinnoiman massiivisen datan vaikutuksiin tässä kontekstissa?

Amazon, Facebook, Google… ovatko nämä globaalit jätit jo liian vaikutusvaltaisia vai pitäisikö niiden tavasta toimia ottaa oppia? Tätä kehotti pohtimaan tilaisuuden avannut ja seminaariyleisöä iltapäivän aihepiiriin The Rise of Platforms” johdatellut PwC:n partneri Janne Rajalahti.

PwC oli kutsunut tilaisuuteen puhujiksi mielenkiintoisen yhdistelmän tiedemaailman ja yrityselämän edustajia. Vaikka puheenvuorot koskettivat tilaisuuden aihetta eri näkökulmista, nousivat silti muutamat yhteiset teemat toistuvasti esiin: data ja mihin ja kuinka sitä käytetään, uudet teknologiat ja niiden ymmärtämisen tärkeys, regulaation ja toisaalta uusista teknologioista väistämättä seuraava hallitsemattomuuden kontrasti sekä näistä kaikista johtuvan epävarmuuden sietäminen ja hyväksyminen.

Globaalin rahoitusjärjestelmän vaikutukset ulottuvat laajalle

Professori Sixten Korkman maalasi puheenvuorossaan kymmenen vuoden aikajanan finanssikriisin alkuajoista tähän päivään. Globaali rahoitusjärjestelmä on Korkmanin mukaan suuri ja hankala jätti, jonka vaikutukset ulottuvat laajalle. Pahimmassa tapauksessa tuloksena on ollut luottamuksen horjuminen ja siitä seuraava populismin nousu, tästä esimerkkinä Brexit. Kysymykseen siitä, mitkä olisivat eväät rahoitussysteemin tervehdyttämiseen, Korkman ehdotti mm. EU:n pankkiunionin saattamista lopullisesti kuntoon. Tosin regulaatioonkin sisältyy epävarmuustekijöitä. ”Jos säädellään liikaa, on riskinä terveen kasvun loppuminen. Pitäisi löytää balanssi näiden kahden välillä”, Korkman totesi.  

Hartwall Capitalin toimitusjohtaja Eeva Ahdekivi taas toi julkisen sektorin toimijoiden rinnalle keskusteluun mukaan pienen yksityisen sijoittajan näkökulmaa. Hän halusi luoda uskoa erilaisten sijoitusmetodien monipuolisuuden voimaan ja korosti erityisesti luottamuksen merkitystä sijoitustoiminnassa.  ”Me emme voi kilpailla suurten globaalien jättien kanssa ja heidän malleillaan, mutta voimme tehdä asiat toisin”, Ahdekivi sanoi.

Suurten datamäärien hallitseminen on jo lähes mahdotonta

Futuristi ja perustamansa tekoälyä tutkivan 1715 Labsin toimitusjohtaja Sophie Hackford sekä Sveitsissä PwC:n digitaalisia rahoituspalveluita johtava Frederik Gregaard korostivat puheenvuoroissaan, miten suurten datamäärien hallitseminen on jo lähes mahdotonta. Dataa on eri tyyppistä, maailma on täynnä signaaleja, sensoreja niiden keräämiseen, satelliitteja datan tuottamiseen, algoritmeja ja robotteja, jotka toimivat tekoälyllä. ”Kysymys kuuluukin, mitä haluat tietää, kuka omistaa tiedon ja kenellä on pääsy siihen”, Hackford sanoi.

Tietosuoja-asiat tulevat siksi väistämättä olemaan keskiössä ja kysymys regulaatiosta myös tällä alueella on ajankohtainen. Tosin jälleen kerran, sääntely muodostuu haasteeksi esim. yksityisyydensuojan suhteen, sillä liiallisesta regulaatiosta puhuttaessa se nostattaa ihmisissä myös epävarmuutta uusia teknologioita ja niiden käyttämistä kohtaan. ”Regulaatio on haaste, tosin emme voi nukkua ikuisesti, vaan meidän pitää herätä vähitellen todellisuuteen”, Gregaard totesi.

Koneäly vs. aito ihmistenvälinen vuorovaikutus. Vanhat perinteiset finanssitalot vs. uudet nopeasti alalle nousevat start-upit. Hyvin säädelty ja toimiva rahoitusjärjestelmä vs. villinä joka puolella saatavilla oleva hallitsematon tieto.

Tilaisuuden päätteeksi rahoituksen professori Vesa Puttonen veti seminaarin annin yhteen ja kuvaili seminaarin tematiikkaa sanalla paradoksi. Uudet teknologiat, data ja tästä nousevat uudet palvelualustat tulevat muuttamaan maailmaa myös finanssisektorilla. Innovaatioita ei voi eikä pidä estää. Toisaalta Puttonen kysyi, tarkoittaako se silti sitä, että meidän pitäisi tehdä kaikkea, minkä teknologia mahdollistaa? Valtion tulee asettaa uusia rajoja sille, miten innovaatioita saa käyttää ja tarjota kuluttajille.

Capital Markets Top Seminar on jokavuotinen yritysten ja yhteisöjen talousjohdolle suunnattu kutsuvierastapahtuma, jossa käsitellään maailmantalouden ajankohtaisimpia ilmiöitä. Seminaari kokoaa yhteen alan asiantuntijat pohtimaan, miltä tulevaisuus näyttää ja mitkä ovat ne haasteet, joihin yritysten on valmistauduttava vastaamaan.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Sophie Belanger on the left and Ferdinand Keil on the right sitting on a sofa  and chatting
Yhteistyö Julkaistu:

Erasmus Staff Training: Syväsukellus yhteisohjelmiin ja hyvinvointiin yliopistossa

Yli 30 osallistujaa 17 yliopistosta kokoontui kesäkuun alussa Aalto-yliopiston kampukselle Erasmus Staff Training Days -tapahtumaan.
Aalto-yliopisto Junior teknologiatyöpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Automaatiosäätiöltä lahjoitus Aalto-yliopisto Juniorille

Automaatiosäätiö lahjoittaa 20 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille. Lahjoitus kohdennetaan virtuaalilasien ja robotiikan hankintaan.