Talotekniikka 2030 -tutkimusraportteja
Talotekniikka 2030 - Talotekniikan tuotedatan virtautus- ja hyödyntämismahdollisuudet generatiivisen tekoälyn avulla
Tampereen yliopisto: Osku Torro ja Henri Jalo
Raportti keskittyy kiinteistö- ja rakennusalan haasteisiin talotekniikkatuotteiden tuotedatan virtauttamisessa rakentamisen elinkaaren aikana ja esittelee mahdollisia ratkaisuja tunnistettuihin ongelmiin.
Talotekniikka 2030 - Regulaation vaikutukset
Aalto-yliopisto: Henri Aarne ja Risto Kosonen
Regulaation ohjaama vaatimustasojen kiristyminen vaikuttaa rakennus- ja talotekniikkasektorille ja tuo
muutosta toimintaympäristöön. Tämän työn tavoitteena on tutkia Euroopan Unionin päivittyneen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin asettamia vaatimuksia ja vaikutuksia talotekniikka-alalle. Työssä analysoidaan rakennusten energiatehokkuusdirektiivin lisäksi EU-taksonomian ja kansallisen tason rakennuslain vaikutusta ja mahdollisuuksia muutosten edessä.
Talotekniikka 2030 - Taloteknisen toteutussuunnitteludokumentoinnin kehittäminen
Tampereen yliopisto: Juuso Järviö, Anni Luoto, Piia Sormunen ja Arto Saari
Tämän tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa konkreettisia taloteknisen asennustyön haasteita ja
tuoda esille ratkaisuehdotuksia toteutussuunnitelmien toteutuskelpoisuuden parantamiseksi.
Tarkoituksena on myös tutkia, miten suunnittelun ja toteutuksen rajapinnan koordinointia voi kehittää, jotta suunnitelmien tulkinta on mahdollisimman yksiselitteistä. Lisäksi työssä analysoidaan suunnitelmien tarkkuustason ja toleranssien vaikutusta suunnitteluun ja suunnitelmien rakennettavuuteen.
Talotekniikka 2030
Talotekniikkatoteutuksen uudet mallit – talotekniikkaohjattu rakentaminen
Tampereen yliopisto: Kimmo Keskiniva, Piia Sormunen ja Arto Saari
Tutkimushanke vastaa Talotekniikka 2030 -hankkeen vision arvolupaukseen: ”Uudistamme rakentamisen liiketoimintamallit ja otamme vastuun koko elinkaaresta”.
Talotekniikka 2030 – Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa
Tampereen yliopisto: Juha Franssila & Juha-Matti Junnonen
Tässä raportissa on tarkoitus tuoda esiin, miten talotekniikalla pystytään tarkemmin vaikuttamaan rakennushankkeen tilaajan, käyttäjän ja ympäröivän yhteiskunnan arvontuottoon. Pyrkimyksenä on mallintaa talotekniikan rooli osana rakentamisen arvoketjua ja -verkostoa mallintamalla rakennushakkeiden nykytila talotekniikan näkökulmasta ja määrittelemällä sille tulevaisuuden tavoitetila. Tutkimusraportin tuloksena tuotetaan kokonaisvaltainen ymmärrys talotekniikan arvoketjusta ja -verkostosta sekä siihen liittyvistä keskeisistä haasteista.
Talotekniikka 2030 – Rakennusten energiajoustavuus ja kulutusjousto
Aalto-yliopiston tutkijaryhmä Juha Jokisalo, Matti Lehtonen, Yuchen Ju, Xiaolei Yuan ja Risto Kosonen
Tässä projektissa tutkittiin kirjallisuuden avulla mahdollisia ratkaisuja, joilla voidaan leikata sekä lämmön että sähkön tehon tarvetta hyödyntämällä lyhytaikaisia lämpö- ja sähköenergiavarastoja. Tämä projektin tavoitteena on kartoittaa toteutuneita ratkaisua, joita on käytetty energiajoustavissa rakennuksissa ja energiayhteisöissä sekä kartoittaa eri ratkaisujen energiajoustavuuspotentiaalia ja analysoida jouston avulla saatavaa taloudellista hyötyä.
Talotekniikka 2030 – Talotekniikan optimaalinen aikataulutus rakennushankkeessa
Tampereen yliopisto, Rakennustekniikka: Kimmo Keskiniva, Sina Moradi, Juha-Matti Junnonen, Piia Sormunen ja Arto Saari
Hanke kartoitti talotekniikan suunnittelun ja rakentamisen aikataulujen laadinnan ja pitävyyden ongelmia ja haki niihin ratkaisuja.
Talotekniikka 2030 – Toiminnan varmistaminen
Aalto-yliopiston tutkijat Simo Kilpeläinen, Johannes Simola, Panu Mustakallio ja Risto Kosonen
Tämän tutkimuksen hypoteesi oli se, että toiminnanvarmistamisprosessin puutteet ovat keskeinen syy järjestelmien toimintaongelmiin. Hankkeen tavoitteena oli saada parempi kuva ongelmien syistä ja laajuudesta analysoimalla toteutusprosessin merkitystä järjestelmien toimintaan.
Talotekniikka 2030 - Yhdessä kohti uudistavaa visiota
Tutkijoiden ja yritystoimijoiden yhteenliittymä, joka määrittää toimialaa uudistavan vision ja edistää sen toteutumista tutkimuksen ja nopeiden kokeilujen avulla.
- Julkaistu:
- Päivitetty: