Tapahtumat

Väitös teknillisen fysiikan alalta, DI Joni Ikonen

Nopeampia ja tarkempia operaatioita vauhdittamaan kvanttitietokoneita
Red and blue light bursting out of a metallic box

Väitöskirjan nimi on "Enhanced elementary operations for quantum computing"

Kvanttilaskenta on nopeasti kehittyvä teknologia, jonka avulla voidaan ratkaista tehokkaasti esimerkiksi lääketieteen, fysiikan ja kemian ongelmia, jotka ovat vaikeita jopa nykyisille supertietokoneille. Kvanttilaskennassa algoritmi suoritetaan tekemällä kvanttibiteille eli kubiteille sarja operaatioita, jotka hyödyntävät kvanttifysiikan ilmiöitä. Operaatioiden on tapahduttava mahdollisimman tarkasti ja nopeasti algoritmin aikana ennen kuin kohinalle herkkien kubittien sisältämä informaatio katoaa.

Tässä väitöksessä kehitetään teoreettisesti ja kokeellisesti tapoja parantaa näistä alkeisoperaatioista kolmen, kubittien alustamisen, operoinnin ja mittaamisen, suorituskykyä. Väitöksen tutkimus keskittyy suprajohtaviin kvanttipiireihin, jotka ovat yksi lupaavimmista ja edistyneemmistä alustoista kvanttilaskennan toteuttamista varten. Tärkeimpänä tuloksena esitetään uusi menetelmä, jolla kubitin tila voidaan lukea nykyistä, yleisesti käytössä olevaa menetelmää nopeammin. Väitöksen tuloksia voidaan hyödyntää nykyisten ja lähitulevaisuudessa kehitettävien kvanttitietokoneiden nopeutta, tehokkuutta ja luotettavuutta.

Vastaväittäjänä toimii professori Leonardo DiCarlo, QuTech / Delftin teknillinen yliopisto, Alankomaat

Kustos on professori Mikko Möttönen, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, Teknillisen fysiikan laitos

Väittelijän yhteystiedot: Joni Ikonen, Teknillisen fysiikan laitos, [email protected]

Elektroninen väitöskirja

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa.
https://aalto.zoom.us/j/61050268671

Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopasVäitöskirja on julkisesti esillä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta osoitteessa: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/?lang=fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: