Tapahtumat

Väitös radiotekniikan alalta, DI Rasmus Luomaniemi

Väitöskirjan nimi on: Adaptive Multiport Antennas for Handsets

DI Rasmus Luomaniemi väittelee maanantaina 21.6.2021 klo 16 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa, elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella. Väitöskirjan nimi on "Adaptive Multiport Antennas for Handsets".

Vastaväittäjä: Prof. Mohammad Sharawi, Polytechnique Montreal, Kanada
Vastuuprofessori: Prof. Ville Viikari, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan ja nanotekniikan laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/62064609140
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Sähkötekniikan korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/53

Väitöstiedote:

Vaikka älypuhelinten ominaisuudet ovat kehittyneet monilta osin valtavasti viime vuosina, muun muassa kasvaneen laskentakapasiteetin sekä uusien kamera- ja näyttötekniikoiden ansiosta, ovat antennit yksi osa-alue, jossa samankaltainen kehitys ei ole ollut mahdollista. Vaikka merkittävä osa älypuhelimilla käytettävistä palveluista perustuukin nykyisin langattomasti siirrettävään dataan, yleiset trendit koko laitteen etuosan kattavasta näytöstä yhä laajempiin taajuuskastoihin sekä suureen määrään eri viestintäjärjestelmiä tekevät suuren hyötysuhteen antennien toteuttamisesta yhä vaikeampaa. Jotta antennisuunnittelijat pystyvät vastaamaan näihin haasteisiin myös tulevaisuudessa, tarvitaankin uudenlaisia tekniikoita, joilla antennijärjestelmien toimintaa pystytään parantamaan.

Tässä väitöskirjassa kehitetään moniporttiantennitekniikoita, joilla voidaan vastata näihin jatkuvasti vaikeutuviin tavoitteisiin. Useamman syöttöportin yhtäaikainen käyttö tarjoaa uusia suunnitteluparametreja sekä vapausasteita, joilla antennijärjestelmien toimintaa pystytään parantamaan. Työssä esitellään useita erilaisia uusia suunnittelumenetelmiä moniporttiantenneille, sekä näiden avulla suunniteltuja antennijärjestelmiä moderneille älypuhelimille sekä muille tulevaisuuden älylaitteille. Uusien ja innovatiivisten antenniratkaisuiden lisäksi kehitetyt menetelmät ovat myös laskennallisesti tehokkaita mahdollistaen näin nopean suunnitteluprosessin.

Näiden tulosten lisäksi näytetään, että moniporttitekniikat mahdollistavat myös antennin toiminnat mukauttamisen muuttuvaan toimintaympäristöön, esimerkiksi laitetta pitelevän käyttäjän vaikutuksen vähentämiseen. Perinteisillä menetelmillä toteutetuissa antenniratkaisuissa käyttäjän vaikutus on tyypillisesti eräs suurimmista ongelmista, joka voi näkyä myös käyttäjälle langattoman tiedonsiirron hidastumisena. Tässä työssä esitelläänkin muun muassa antennijärjestelmä, joka on lähes kokonaan immuuni käyttäjän käden vaikutukselle.

Väittelijän yhteystiedot:

Sähköposti [email protected]
Puhelinnumero +358405340895
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu