Tapahtumat

Väitös muotoilun alalta, TaM Priska Falin

Väitöskirjan nimi on: Relating to Clay: Tuning in to the Workings of the Aesthetic Dimension in Ceramic Practice
Saven kosketus. Tactile clay.
Image: Jenny Harper, 2018. Experiencing recycled clay in Embodied Clay -Workshop.

TaM Priska Falin väittelee 21.10.2022 klo 12:00 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, muotoilun laitoksella salissa M1, Otakaari 1, Espoo sekä etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "Relating to Clay: Tuning in to the Workings of the Aesthetic Dimension in Ceramic Practice".

Vastaväittäjä: Prof. Welby Ings, Auckland University of Technology, Uusi-Seelanti
Kustos: Prof. Maarit Mäkelä, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/62101689103

Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54

Väitöstiedote:

Tässä tutkimuksessa korostuu hienovarainen aistien käyttö luovassa työssä. Tutkimus tunnistaa altistumisen ja herkistymisen materiaaleille voimavarana, joka ruokkii luovuutta. Tällainen kyky on osa keraamisen materiaalin ymmärrystä, mutta samalla se johdattaa keramiikan tekemisen kokemukselliseen ja performatiiviseen luonteeseen. Tutkimus on rajattu kolmella kehoon suunnatulla näkökulmalla: kokeva keho, suorittava keho ja tunteva keho. Tutkimus laajentaa ymmärrystä kehollisen tiedon osuudesta luovissa käytännöissä, ulottuen kehon aistivaraisen kokemuksen herkemmälle tasolle. Tutkimus osoittaa, että luovassa työssä keholliseen kokemukseen on keskityttävä, jotta kehollista kapasiteettia voidaan ymmärtää ja kehittää. Tutkimus johdattaa luovan työn tekijää meditatiiviseen ja mietiskelevään vuorovaikutukseen työstettävän materiaalin kanssa ja ehdottaa kahta käsitettä: ‘Subtle body’ ja ‘Oleilua materiaalin kanssa’ (dwelling with the material) lähtökohtana tekemiseen.

Tutkimuksen keskiössä on keramiikan käytännöt, jossa käsintekemisen rinnalla on tutkittu myös saven 3D tulostamista kehollisen ymmärryksen näkökulmasta. Tutkimus korostaa tekemisen estetiikkaa, joka määrittää luovaa kokemusta ja luo yhteyttä tekijän ja materiaalin välille. ‘Relating to Clay’ on käytäntö-johteinen tutkimus, joka laajentaa perinteistä subjektiiviseen näkökulmaan keskittyvää tutkimustapaa kahdessa vaiheessa; ensimmäinen vaihe, joka keskittyy subjektiiviseen näkökulmaan täydentyy toisella vaiheella, jossa jaettu, yhteistyöhön perustuva taso toteutuu yhteistyönä eri ammattilaisten välillä.

Lopputulokseen tähtäävän toiminnan sijaan tässä tutkimuksessa keskitytään hitaiden, hiljaisten ja mietiskelyä tukevien prosessien mahdollistamiseen. Tämän nähdään tukevan henkilökohtaista luovuutta nostaen esiin myös terapeuttisen ulottuvuuden luovan työn tekijän ja materiaalin vuorovaikutuksessa.

Väittelijän yhteystiedot:

Sähköposti [email protected]
Puhelinnumero 0503205254
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu