Tapahtumat

Väitös muotoilun alalta, M. Arch Elif Öztekin

Väitöskirjan nimi on: Design in community-led transitions: Learning across contexts, actors, dimensions and levels of change
An experimentation site
An experimentation site where the integration of biogas energy production (from food waste) and soil-free plant cultivation (for small scale food production) is explored and prototyped, Community of Suderbyn, Sweden. Source: Elif Öztekin.

MArch Elif Öztekin väittelee 10.6.2022 klo 12:00 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, muotoilun laitoksella salissa H304, Otakaari 1, Espoo sekä etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "Design in community-led transitions: Learning across contexts, actors, dimensions and levels of change".

Vastaväittäjä: Prof. Ingrid Mulder, Delft University of Technology, Alankomaat
Kustos: Prof. Idil Gaziulusoy, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/69751938998
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54

Väitöstiedote:

Kasvavien sosiaalisten, ekologisten, taloudellisten ja hyvinvointiin liittyvien ongelmien edessä yhteiskuntia kannustetaan siirtymään kohti radikaalisti kestävämpää ja oikeidenmukaisempaa tulevaisuutta. Tällainen kestävyyssiirtymä edellyttää hallitsevien ajattelutapojen, järjestämistapojen ja toteuttamistapojen haastamista ja uusien tapojen muotoilua. Tältä osin kestävyyssiirtymät viittaavat kokonaisvaltaiseen oppimisprosessiin, johon kaikkien osapuolten yhteiskunnassamme täytyy osallistua.

Tämä tutkielma tarkastelee, kuinka ja miltä osin muotoilu mahdollistaa oppimista kestävyyssiirtymissä kokeellisilla ja yhteistyöhön perustuvilla tutkimustavoilla. Tällä tavalla se keskittyy jokapäiväisiin kestävyyssiirtymien konteksteihin, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat hyödyntävät suunnittelua saadakseen aikaan muutosta alhaalta ylöspäin. Tapaustutkimus koostuu neljästä yhteisöaloitteesta (Portugalissa, Saksassa ja Ruotsissa), joissa suunnitellaan, rakennetaan ja hallinnoidaan heidän asutustensa kestävyyssiirtymiä, sekä yhdestä samankaltaisten aloitteiden verkostosta.

Löydökset havainnollistavat, että suunnitteluprosessit kulkevat käsi kädessä tekojen, oppimisen ja muutoksen kanssa. Kokeelliset ja yhteistyöhön perustuvat muotoilun tutkimukset mahdollistavat paikallista muutosta ja organisatorista oppimista, ja toisaalta myös edistävät laajamittaista muutosta ja yhteiskunnallista oppimista.

Väittelijän yhteystiedot:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: