Tapahtumat

Väitös mikro- ja nanoelektroniikkasuunnittelun alalta, M.Sc. Mahwish Zahra

Väitöskirjan nimi on: Integrated Radio Frequency LO Circuits for Beamforming Receivers

M.Sc. Mahwish Zahra väittelee 4.3.2022 klo 12 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa, elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella, salissa AS1, Maarintie 8, Espoo sekä etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "Integrated Radio Frequency LO Circuits for Beamforming Receivers".

Vastaväittäjät:
Prof. Hannu Tenhunen, KTH, Ruotsi
Prof. Timo Rahkonen, Oulun yliopisto

Kustos: Prof. Jussi Ryynänen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan ja nanotekniikan laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/66818030653
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Sähkötekniikan korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/53

Väitöstiedote:

Tietoliikenteen kehitys on edennyt äänipuheluista monimediasovelluksiin, sosiaaliseen mediaan ja lisättyyn todellisuuteen. Nämä sovellukset edellyttävät nopeampaa tiedonsiirtokykyä, joka heijastuu laitteistovaatimuksiksi paremmalle signaalin laadusta, vähemmälle kohinalle, ja häiriöille. Taajuusalue kuuteen gigahertsiin saakka on varattu monelle eri standardille, kuten toisen- kolmannen- neljännen- ja viidennen sukupolven matkaviestinjärjestelmille, sekä WiFi ja Bluetooth standardeille. Alati kasvava käyttäjämäärä ja laitteiden välisen langattoman tietoliikenteen lisääntyminen vaikeuttaa tiedonsiirtoa, koska muiden käyttäjine signaalit häiritsevät yhden käyttäjän hyötyliikennettä vääristäen sitä.

Laitteistojen osalta integroidut piirit ovat vähentäneet langattoman tiedon lähetyksen, vastaanoton ja signaalinkäsittelyn kustannuksia. Integroitujen piirien komplmentaarinen metallioksidipuolijohde (Complementary metal-oxide Semiconductor (CMOS) ) teknologia on kehittyny nopeasti yhä mahdollistaen yhä pienempien transistorien valmistamisen, pienentäen elektroniikan valmistuskustannuksia ja tehonkulutusta, ja mahdollistaen yhä suuremman tiedonkäsittelykapasiteetin toteuttamisen. Laitteiston valmistustekniikan kehityksen ansiosta voimme nauttia teräväpiirtovideokuvasta viestiessämme perheidemme ja ystäviemme kanssa maailmanlaajuisessa ‘maailman kylässä’.

Tämä väitöskirja yhdistää kaksi aihetta: viestintäjärjestelmän suunnittelun uusiin standardeihin CMOS teknologialla. Keilanmuodostusvastaanottimet ovat tärkeitä esimerkiksi autojen törmäyksenestojärjestelmissä ja sisätilaviestinnän pico-soluissa. Niissä vastaanotto kohdennetaan tiettyyn suuntaan. Tämä vähentää todennäköisyyttä signaalin vääristymiselle häiritsevien signaaleiden vuoksi. Keilanmuodostusjärjestelmät sisältävät moniantennijärjestelmin ja niihin liittyvien laitteistotojen toteutuksia integroiduilla piireillä. Tässä työssä tutkitaan pääasiallisesti optimoituja piiritoteutuksia alle 6GHz:n keilanmuodostusvastaanottimiin sisältäen pohdintaa järjestelmäsuunnittelusta, mutta keskittyen paikallisoskillaattori-alilohkojen (LO) piirisuunnitteluun. Piiritoteutukset ja niihin liittyvät simulaatio- ja mittaustulokset osoittavat käytettyjen menetelmien olevan vertailukelpoisia tämän hetkisten parhaiden toteutusten kanssa.

Väittelijän yhteystiedot:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: