Tapahtumat

Väitös mikro- ja nanoelektroniikkasuunnittelun alalta, DI Ali Saleem

Väitöskirjan nimi on: Integrated RF Transmitter Front-End for Frequency Reconfigurable Antenna Clusters
First demonstration consisting of Integrated transmitter IC implemented for wideband antenna cluster tuning in sub-6 GHz spectrum.

DI Ali Saleem väittelee 4.2.2022 klo 14 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa, elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella, salissa AS1, Maarintie 8, Espoo sekä etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "Integrated RF Transmitter Front-End for Frequency Reconfigurable Antenna Clusters".

Vastaväittäjä: Prof. Timo Rahkonen, Oulun yliopisto
Kustos: Prof. Jussi Ryynänen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan ja nanotekniikan laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/64714951365
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Sähkötekniikan korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/53

Väitöstiedote:

Langattoman viestinnän laitteista kuten älypuhelimista, kannettavista tietokoneista tai paikantimista on tullut meille arkipäiväisiä. On ennustettu että näiden laitteiden määrä maailmassa ylittää 25 miljardia vuoteen 2030 mennessä. On siis olemassa selkeä tarve kehittää näiden laitteiden elektroniikkaa ja antennirakenteitä siten että laitteet ovat yhä kestävämpiä, pienempiä ja kykenevät toimimaan eri taajuusalueilla. Tarve toimia useilla taajuusalueilla ja eri tietoliikennestandardeilla lisää antennien lukumäärää ja radioelektroniikan kompleksisuutta, mikä tekee laitteiden suunnittelusta ja toteutuksestä yhä haastavampaa. Lisäksi nykyisissä toteutuksissa jokainen antenni tarvitsee omat tilaa vievät sovituskomponenttinsa.

Tässä työssä on kehitetty integroitua radiolähetinrakennetta joka kykenee toimimaan laajalla taajuusalueella ja sähköisesti säätämään antennin ominaisuuksia ilman ulkoisia komponentteja. Työssä on hyödynnetty modernia CMOS-teknologiaa joka mahdollistaa monimutkaisten toimintojen integroinnin piille. Erityisesti työssä on keskitytty lähetettävän signaalin muokkaukseen siten että se mahdollistaa antenniryhmän toiminnan sähköisen säädön. Menetelmä perustuu lähetettävän signaalin jakamiseen useampaan signaalitiehen, joille kullekin määritellään amplitudi- ja vaihevaste siten että antenniryhmä säteilee optimaalisesti halutulla taajuudella.

Työssä on toteutettu useita demonstraatioita joilla on todennettu kehitetyn lähettimen kykenevän säätämään antenniryhmän toiminnan optimaaliseksi laajalla taajuusalueella. Kehitetty menetelmä mahdollistaa lähettimen säädön ilman ulkoisia komponentteja, mikä yksinkertaistaa radiolaitteiden suunnittelua ja tekee niistä kompakteja ja halvempia.

Väittelijän yhteystiedot:

Email [email protected]
Mobile +358442304495
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: