Tapahtumat

Väitös lääketieteellisen tekniikan alalta, M.Sc. Mooud Amirkavei

Väitöskirjan nimi: Unravelling the effects of hormetic heat shock as a treatment for age-related macular degeneration

Vastaväittäjä: professori Anu Kauppinen, Itä-Suomen yliopisto, Suomi
Kustos: professori Ari Koskelainen, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos

Väitöskirja on julkisesti nähtävillä 10 päivää ennen väitöstä Aalto-yliopiston julkaisuarkiston verkkoriiputussivulla.

Elektroninen väitöskirja

Väitöstiedote:

Silmänpohjan ikärappeuma (AMD) on yksi yleisimmistä syistä 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten näönmenetykseen ja sokeutumiseen. Sairaus aiheuttaa asteittaisen keskusnäön menetyksen, joka johtuu näköaistinsolujen rappeutumisesta silmän takaosassa sijaitsevan verkkokalvon keskiosassa, makulassa. Näköaistinsolut vuorovaikuttavat läheisesti verkkokalvon pigmenttiepiteeliksi (RPE) kutsutun solukerroksen kanssa. RPE-solut tukevat näköaistinsolujen ja verkkokalvon toimintaa ja ylläpitävät niiden tasapainoa. Ikärappeumassa RPE:n luonnollinen toiminta häiriintyy, mikä johtaa verkkokalvon kuona-aineiden kertymiseen RPE:n alle niin sanotuiksi druseneiksi. Ikärappeuman hoitotapa riippuu taudin tyypistä ja vaiheesta. Tällä hetkellä taudin varhaista vaihetta ei voida hoitaa, mutta pitkälle edenneen ikärappeuman hoitoon on tehokkaita vaihtoehtoja. 

Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin hormeettisen lämmön kykyä palauttaa ikääntyneiden solujen puhdistusmekanismien, kuten suojaavien kaperonien ja autofagian, vähentynyttä aktiivisuutta in vitro ja in vivo RPE-soluissa. 

Väitöstyössä osoitettiin, että transpupillaarisen laserlämmityksen avulla voidaan lämmittää eläinmallien verkkokalvoa ja aikaansaada RPE:ssä lämpöshokkivaste aiheuttamatta kudosvauriota. Tekniikka tarjoaa lupaavan menetelmän lämpöshokkiin perustuvien hoitomenetelmien tutkimiseen verkkokalvosairauksien jyrsijämalleissa. Lisäksi väitöskirjassa näytettiin, että hyödyntämällä verkkokalvon lämpötilamääritysmenetelmää laserhoidon yhteydessä, elävän sian RPE:iä pystyttiin lämmittämään kontrolloidusti. Kyseisissä hoidoissa kapea terapeuttinen ikkuna lämpöshokin turvalliseen aktivointiin edellyttää tarkkaa tietoa RPE:n lämpötilasta lämmityksen aikana. Lämpöshokin avulla voimistettu kaperonien tuotanto ja selektiivisen autofagian aktivointi pystyvät tehostamaan RPE-solujen kuona-aineiden puhdistusta. Näiden luonnollisten puolustusmekanismien aktivoiminen voi auttaa ikääntyneitä soluja pysymään toiminnallisina ja tarjota ennaltaehkäisevän hoidon verkkokalvosairauksiin kuten ikärappeumaan. 

Väittelijän yhteystiedot: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu