Tapahtumat

Väitös elokuvataiteen alalta, TaM Meri Marjaana Rantama

Väitös Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, elokuvataiteen laitokselta
kuvassa on vihreitä, avautumassa olevia, spiraalimaisia saniaisen lehtiä.

Väitöskirjan nimi: Tasapainoa tavoittamassa - Lavastajan ammatillinen asiantuntijuus fiktioelokuvatuotannon ennakkosuunnittelun valtakäytännöissä

Tohtoriopiskelija: Meri Marjaana Rantama 
Vastaväittäjä: Professori emerita Pirjo Ståhle
Kustos: Professori Susanna Helke, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, elokuvataiteen laitos

Elokuvien lavastajat luovat kokonaisia maailmoja, mutta kuinka paljon heillä on valtaa tehdä sitä omilla ehdoillaan? Tuore väitöstutkimus tekee näkyväksi elokuvatuotannon valtakäytäntöjä ja sitä, miten ne rajoittavat luovuuden mahdollisuuksia — ja haastaa elokuvantekijät tarkastelemaan käsityksiään vallasta, vastuusta ja tulevaisuuden tarinoista. 

Tutkimus tarkastelee elokuvalavastajien ammatillista asiantuntijuutta lähtökohtanaan suunnittelun ja toteutuksen välinen ongelmallinen valtasuhde. Lavastaja palkataan työprojektiin vasta, kun hänen toimintaansa hallitseva tuotannollinen kehys on valmis. Lavastajan pyrkimyksenä on kuitenkin luoda teoksen kerrontaan affektiivisten vaikutusten virta, jossa lavastuksen eri osat integroituvat osaksi teoksen kokonaisuutta ja kommunikoivat tarinan merkityksiä katsojalle. ”Affektiivisella vaikutuksella” tarkoitetaan sitä, miten lavastus vetoaa katsojan tunteisiin ja kehotasoon, ennen kuin merkitykset ehtivät aktivoida tietoista ajattelua. 

Tutkimuksessa lavastaja-tutkija analysoi lavastajan ammatillista asiantuntijuutta suunnittelun valtakäytännöissä toisteisuuden ja vaikenemisen lähtökohdista. Tutkimustuloksina esitellään viisi toistuvaa ”julkisen totuuden narratiivia”: Käsikirjoitus on ”valmis” kuvausten alkaessa. Lavastaja toteuttaa ohjaajan visiota. Tuottajan ja ohjaan suhteeseen on sisäänkirjoitettu konflikti. Kilpailu takaa laadun. Merkitykset aukeavat puhumalla. Tautologisia narratiiveja rinnastetaan kokemukselliseen tekijäntietoon ja kontekstualisoidaan suhteessa elokuvantekemistä laajempiin vallankäytön ilmiöihin. Tutkimus paljastaa tapoja, joilla tuotannon valtarakenteiden hallitsevuus rajoittaa lavastajien mahdollisuuksia toteuttaa asiantuntijuuttaan. Niin käytäntöjen haasteet kuin yritykset niiden ratkaisemiseksi näyttävät kytkeytyvät elokuvatuotannon prosesseja laajempiin, sosiaalisesti rakentuviin valtakäytäntöihin ja kulttuurisiin ajattelumalleihin. 

Tutkimus ottaa osaa elokuvantekemisen valtakäytäntöjen muutosprosessiin. Elokuvateoksessa taiteelliset ja taloudelliset pyrkimykset risteytyvät ja vaikutukset ulottuvat sekä kollektiiviseen tietoisuuteemme että reaaliseen maailmaan. Elokuvantekijöiden on tarkastettava käsityksiään elokuvasta ja itsestään tarinan kertojina ja tutkimuksessa päädytään painottamaan teoksen merkityssisältöä ensisijaisena seikkana, kun etsimme kestävämpiä tapoja tehdä elokuvia ja olla yksilöinä yhdessä yhteisessä maailmassamme.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoite [email protected]
Puhelinnumero +358405437231

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen (esillä 10 päivää ennen väitöstä): https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: