Tapahtumat

Perimmäinen totuus tai kuinka herättää puu henkiin – Sheung Yiu

Perimmäinen totuus korostaa näkemisen monimutkaisuutta algoritmien aikakaudella ja paljastaa uusia, ihmiskehon rajoittamattomia visuaalisia järjestelmiä, jotka ulottuvat useisiin mittakaavoihin. Mitä voimme nähdä, kun mitään ei ole nähtävissä?
Ground Truth by Sheung Yiu

Perimmäinen totuus on tarina siitä, miten voi nähdä jotain siellä, missä mitään ei ole. Jos digitaalista kuvaa zoomaa tarpeeksi pitkään, saapuu pikselin tarkkuuteen - hetkeen, jolloin kamera ei pysty enää ratkaisemaan saamaansa visuaalista informaatiota. Pikselin äärellä tarina perspektiiviin perustuvasta näkemisestä loppuu ja tietokoneistetun näkemisen tarina alkaa. Tietokoneistetulla näkemisellä, valokuvauksella ja hyperspektraalisella kuvantamisella varusteltu tieteentekijöiden ryhmä Suomessa aloittavat työskentelynsä ylittääkseen metsän satelliittikuvauksen avaruusresoluut rajat.

Valokuvaajan näkökulmasta tutkimusryhmän työtä tarkasteleva projekti tutkii metsän uusimpia kuvantamistekniikoita samalla kun se tarkastelee valokuvauksen rakkaussuhdetta luontomaisemiin. Projekti valaisee uutta visuaalisuutta, jossa liikutaan useissa mittakaavoissa männyn neulasista koko metsämaisemaan päätelläkseen pikselin alle piilotettua tietoa. Tieteidenvälinen dialogi laskennallisen valokuvauksen ja hyperspektrikuvauksen välillä yhdisti kaksi erilaista tapaa katsoa metsää, joista toista symboloi kamera ja toista maanpäällinen laserskanneri, joka havainnollistaa ihmisen mittakaavasta yhä kauemmaksi pakenevaa algoritmista kuvajärjestelmää.

Arkikielessä termi perimmäinen totuus (ground truth) viittaa omakohtaiseen kokemukseen. Perimmäinen totuus viittaa dokumentaariseen perinteeseen ja todistamiseen. Kaukokartoituksessa perimmäinen totuus liittyy kuitenkin paikan päällä kerättyyn dataan, jota sitten käytetään kalibroimiseen, mallien rakentamiseen, ennusteiden tekemiseen, tulkintaan ja tiedon tulkitsemiseen kuvista, tässä tapauksessa satelliittikuvista. Samalla tavalla tieteidenvälisyys paljastaa valokuvasta toisen toiminnallisen kerroksen välittömästi näkyvän lisäksi, havainnollistaen nykydiskurssin laajennettua käsitystä valokuvauksesta. Puiden fyysisten rakenteiden ja spektriominaisuuksien huolellisia paikan päällä tehtyjä mittauksia käyttämällä "perimmäinen totuus" -data vahvistaa ennustemallien suorituskyvyn. Satelliittidatan tulkintamallin parantaminen mahdollistaa kaukokartoitustutkijoille erilaisten ​​metsän piirteiden erottamisen kuvan pinnalla näkyvän optisen tiedon lisäksi – toisin sanoen se mahdollistaa puun herättämisen henkiin pikselin alta.

Ground Truth yhdistää arkistokuvat, dokumentaariset valokuvat, kokeiluaineistot ja 3D-digitaalitaiteen esitelläkseen monimutkaisen kuvajärjestelmän, joka koostuu erilaisista välineistä ja mittakaavoista. Materiaalien yhdistelmä asettaa vastakkain piirtämisen ja valokuvauksen esittävän ja tietokoneavusteisen näkemisen tietolähtöisen ja algoritmisen lähestymistavan. Saman maiseman lukeminen rinnakkaisilla tavoilla asettaa epistemologisen järjestelmän kehykseen, joka korostaa laskennallisia malleja optisten linssien sijaan. Perimmäinen totuus korostaa näkemisen monimutkaisuutta algoritmien aikakaudella ja paljastaa uusia, ihmiskehon rajoittamattomia visuaalisia järjestelmiä, jotka ulottuvat useisiin mittakaavoihin. Mitä voimme nähdä, kun mitään ei ole nähtävissä?

Avajaiset: Keskiviikko, 2.2.2022 klo 14:00
Kesto: 2.2.–20.2.2022
Lokaatio: MAA-tila, Pääskylänrinne 10, 00500 Helsinki
Avoinna: Ke–Pe klo 14–18, La–Su klo 13–17
Tapahtuman linkki: https://www.facebook.com/events/3402663729857394

*** Näyttelyssä käydessäsi tulee käyttää kasvomaskia ja huomioida turvaetäisyys. Aukioloa jatketaan neljään tuntiin vierailijavirran hajauttamiseksi ja turvallisen etäisyyden varmistamiseksi vierailijoiden välillä. Tervetuloa käymään milloin tahansa klo 14-18 välillä ***

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: